Επτά μήνες, πέντε χώρες, ένα πλοίο, ένα τρένο, δύο ποδήλατα και αμέτρητες ορθοπεταλιές! Περίπου αυτά συνοψίζουν το ταξίδι (από το Βορρά στον Νότο της Ευρώπης) ενός ζευγαριού Φινλανδών και των τριών ανήλικων παιδιών τους, οι οποίοι ξεκίνησαν πάνω σε δυο ρόδες τον περασμένο Ιούνιο από το Ελσίνκι και έφτασαν προ ημερών στα Χανιά. Ο βενιαμίν της τολμηρής οικογένειας Χανέλα, που είναι μόλις 3 ετών μαζί με τα μεγαλύτερα αδέλφια του 6 και 8 ετών και τους γονείς τους Γουιλιάμι και Χίλα διέσχισαν τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, κατέληξαν στην Ελλάδα και πλέον απολαμβάνουν τις βόλτες τους –πάνω σε δύο ρόδες πάντα –στην Κρήτη.

Ο ΓΥΡΟΣ Του νησιου. «Πήραμε το πλοίο από τη Φινλανδία για τη Γερμανία και εκεί αρχίσαμε την ποδηλασία. Από τη Σερβία έπρεπε να πάρουμε το τρένο για την Ελλάδα. Τελικός προορισμός μας ήταν η Κρήτη» είπε η Χίλα Χανέλα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που συνάντησε την οικογένεια στον Δημοτικό Κήπο Χανίων.

«Ηδη έχουμε πάει στην Κίσαμο, στο Ρέθυμνο και στον Πλακιά, αλλά κυρίως επισκεπτόμαστε μέρη εδώ τριγύρω» πρόσθεσε ο σύζυγός της, Γουιλιάμι, ο οποίος μάλιστα δεν έχει καν δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου: «Δεν είχαμε ποτέ αυτοκίνητο αλλά αν ταξιδεύεις με λεωφορεία, με αεροπλάνα και άλλα μέσα, είναι πολλές φορές που βλέπεις πολλά ωραία μέρη όμως δεν μπορείς να σταματάς. Ενώ αν έχεις αρκετό χρόνο και κινείσαι αργά μπορείς να σταματάς σε κάθε μέρος».

Το επτάμηνο ταξίδι της οικογένειας από την Φινλανδία στην χώρα μας δεν ήταν το πρώτο τους καθώς πριν από δύο χρόνια έκαναν επί τέσσερις μήνες ποδήλατο για να μεταβούν από την Εσθονία στη Γερμανία, ενώ το κλίμα της Ελλάδας ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους την επέλεξαν ως προορισμό. «Είναι πραγματικά όμορφα εδώ. Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί και ο καιρός είναι πραγματικά όπως τον Ιούνιο στη Φινλανδία», σημείωσε ο Γουιλιάμι.

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΣΕ ΣΚΗΝΗ. Θα μείνουν στην Κρήτη για περίπου έναν μήνα και διανυκτερεύουν σε σκηνή κάνοντας οικονομία: «Αν θες να ταξιδέψεις πρέπει να μαζέψεις τα χρήματα κι εμείς στη Φινλανδία προσπαθήσαμε να μαζέψουμε χρήματα και να φύγουμε, αλλά είναι πολύ όμορφο να δεις τόσα μέρη, τόσες διαφορετικές χώρες».

Τα δύο ποδήλατα ενισχύονται και με ηλεκτροκίνηση την οποία θα χρησιμοποιήσει, λέει το ζευγάρι, στο ταξίδι της επιστροφής ενώ στο ένα συνήθως βρίσκεται η μητέρα με τα τρία παιδιά και στο άλλο ο πατέρας με τον εξοπλισμό και τις λιγοστές αποσκευές. Σχολιάζοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν στο δρόμο, το ζευγάρι ανέφερε: «Φυσικά πρέπει να προσέχεις όταν διασχίζεις μεγάλους δρόμους και να σκέφτεσαι τις πιο ασφαλείς διαδρομές με το ποδήλατο. Πρέπει να είσαι προσεκτικός με οτιδήποτε. Δεν ξέρω, αλλά στο τέλος δεν είναι τόσο σκληρό».