Ολα παίζονται στον δεύτερο γύρο των κυπριακών εκλογών με πρωταγωνιστές τον νικητή του α’ γύρου Νίκο Αναστασιάδη και τον εκλεκτό τού (κομμουνιστικού) ΑΚΕΛ Σταύρο Μαλά, ο οποίος όμως εμφανιζόταν στην κάλπη ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Ισως για να μην ταυτιστεί με το ΑΚΕΛ, της περιόδου διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια με το κούρεμα των καταθέσεων, την υπαγωγή της Κύπρου σε Μνημόνιο, τα κάπιταλ κοντρόλ και βεβαίως τη φονική έκρηξη στο Μαρί (Ναυτική Βάση), που στοίχισε πέραν των ανθρώπινων ζωών και δισεκατομμύρια στους Κυπρίους. Παρά ταύτα, με τη σταθεροποίηση των αποτελεσμάτων, νωρίς το βράδυ της Κυριακής, ο πρώτος που βγήκε και πανηγύρισε για τον Μαλά ήταν ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Αλλωστε το ΑΚΕΛ διατήρησε την εκλογική του βάση.
Ηδη τα επιτελεία των κομμάτων δεν περίμεναν να ξημερώσει και άρχισαν τις επαφές κυρίως με τον Νικόλα Παπαδόπουλο (που ήρθε τρίτος, εκτός κούρσας, με μικρή διαφορά από τον Μαλά) για τον δεύτερο γύρο, κρατώντας όμως τα χαρτιά τους κλειστά. Επισήμως τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Μαλάς δηλώνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, αλλά το βλέμμα τους είναι στραμμένο στον δεύτερο γύρο. Και τούτο επειδή ο μεν Αναστασιάδης εισέπραξε πολύ μικρότερο ποσοστό από τις προηγούμενες εκλογές και μικρή διαφορά (περίπου 5%) από τον δεύτερο υποψήφιο, τον Σταύρο Μαλά. Κάτι που δεν θεωρείται ασφαλές αποτέλεσμα για τις εκλογές στις 4 Φεβρουαρίου. Ο δε εκλεκτός του ΑΚΕΛ θα πρέπει να συμμαχήσει με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, έως τώρα αντίπαλό του και με κακές σχέσεις με το κόμμα του, το ΔΗΚΟ. Η έκπληξη πάντως δεν ήταν μόνο το μεγάλο ποσοστό της αποχής (έφτασε σε επίπεδα – ρεκόρ), αλλά η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος ΕΛΑΜ (αδελφού των νοσταλγών του Ναζί και του φασιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής) που οι εκπρόσωποί τους, αφού ισχυρίζονται ότι πλέον είναι η τέταρτη πολιτική δύναμη, λένε ότι περιμένουν τον Νίκο Αναστασιάδη να τους τηλεφωνήσει. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν προβλέπεται. Αλλη έκπληξη ήταν ότι ετέθησαν και οι πρώτοι όροι προς τον Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να τον στηρίξουν. Για παράδειγμα, τα επιτελεία δύο υποψηφίων ζήτησαν πρώτα να ανακοινωθεί ποιος θα είναι ο υπουργός Οικονομικών και μετά να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν ή όχι στον δεύτερο γύρο τον Αναστασιάδη. Αίτημα βεβαίως που θεωρήθηκε εκτός πραγματικότητας, με το επιτελείο του Αναστασιάδη να δηλώνει ότι «ψηφίσαμε πρόεδρο και όχι υπουργό Οικονομικών».
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οι απόψεις των Αναστασιάδη και Μαλά στο Κυπριακό δεν πολυδιαφέρουν, αφού και οι δύο τάσσονται υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας. Αυτός που διαφοροποιείται (και μάλλον την πλήρωσε) ήταν ο Νικόλας Παπαδόπουλος που ζητούσε οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν από μηδενική βάση.