Στα περισσότερα ματς του πρωταθλήματος το θέαμα παραμένει κάκιστο: αν κάποια παιχνίδια βλέπονται και κάποια άλλα όχι, αυτό συμβαίνει γιατί σε κάποια ματς υπάρχουν ομάδες που κάτι κυνηγάνε στη βαθμολογία και σε κάποια άλλα υπάρχουν απλά αντίπαλοι αδιάφοροι. Το παιχνίδι του Παναιτωλικού με τον ΠΑΟΚ π.χ., αν το κρίνεις ως κανονικό ματς πρωταθλήματος, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι είναι μετριότατο –ή και κάκιστο: οι δυο αντίπαλοι κανονικές ευκαιρίες έκαναν ελάχιστες. Στην οικονομία του πρωταθλήματος, όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί αυτή η νίκη του ΠΑΟΚ με ένα πέναλτι στο 87′, που του δόθηκε ελαφρά τη καρδία από τον διαιτητή Θάνο, του έδωσε τη δυνατότητα να περάσει στην πρώτη θέση. Ο Θάνος από την Ενωση Γρεβενών που πρωτοστάτησε στην ιστορία της εξυγίανσης, μπήκε στη λίστα των διαιτητών που έκαναν κάτι, που περισσότερο από σωστό ή λάθος ήταν αναμενόμενο. Σε μια φάση αμφίβολη σφύριξε υπέρ του ΠΑΟΚ, όπως όλη η Ελλάδα περίμενε. Κατά τα άλλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης θα φέρει κάποια μέρα το VAR και θα λυθούν όλα τα προβλήματα της διαιτησίας…

Μετακινήσεις

Μια και αναφέρθηκα στον υφυπουργό Αθλητισμού, καλά θα ήταν να βρει τη δύναμη να άρει το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων των οπαδών: τον εξευτελίζουν σε κάθε ευκαιρία οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και είναι κρίμα. Στο Αγρίνιο είχαν ειδοποιηθεί να μην πάνε, η τοπική Αστυνομία δεν έδωσε άδεια, το υπουργείο αλλά και ο Παναιτωλικός έβγαλαν και σχετική ανακοίνωση. Αλλά οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πήγαν κανονικά δείχνοντας ξανά στον υφυπουργό πόσο αδύναμος είναι: σιγά μην τολμήσει να επιβάλει τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα. Το υπουργείο Αθλητισμού έχει κάνει μια τρύπα στο νερό (και) στα θέματα της βίας: στην Τρίπολη έπεσαν δακρυγόνα έξω από το γήπεδο, το ματς στο δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με καθυστέρηση, η Αστυνομία, ως συνήθως, έχασε τον μπούσουλα. Αλλά ξέχασα: εκτός από το VAR, θα ‘ρθει και το ηλεκτρονικό εισιτήριο και όλα θα διορθωθούν.

Υποχρέωση

Ο Ολυμπιακός, μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο, ήταν υποχρεωμένος να κερδίσει τον φορμαρισμένο Αστέρα στην Τρίπολη. Το πράγμα δεν ήταν απλό γιατί οι Ερυθρόλευκοι κουβαλούσαν την κούραση του ματς με την ΑΕΚ κι αυτό φάνηκε από νωρίς. Ο Αστέρας βρήκε ένα γκολ με τον Ιγκλέσιας, απείλησε και σε άλλες περιπτώσεις, τα έδωσε όλα για να γκρεμίσει τον Ολυμπιακό από την πρώτη θέση και τα κατάφερε. Ο πρωταθλητής ισοφάρισε με τον Ανσαριφάρντ, είχε δοκάρι με τον Μιραλάς, αλλά δεν είχε ούτε φρεσκάδα ούτε καθαρό μυαλό. Μολονότι ο Γκαρσία χρησιμοποίησε όποιο μεσοεπιθετικό είχε, πήρε από όλους λίγα –πολύ λίγα. Και το ματς της Κυριακής κόντρα στην ΑΕΚ είναι καθοριστικό για το ποια ομάδα θα μείνει στο κυνηγητό του ΠΑΟΚ, που είναι πλέον πρώτος, κι όχι μόνο δεν χάνει, αλλά δεν δέχεται ούτε γκολ.

Μαραντόνα

Το Σάββατο η ΑΕΚ κέρδισε τη Λαμία πιο εύκολα απ’ ό,τι δείχνει το τελικό 2-0. Η Ενωση δεν ήταν καλή, αλλά έκανε αυτό που δεν είχε καταφέρει στα ματς με την ΑΕΛ και τον Ολυμπιακό, δηλαδή δυο – τρεις ωραία δομημένες οργανωμένες επιθέσεις. Στην πρώτη ο Μασούτ είχε δοκάρι, στη δεύτερη ο Χριστοδουλόπουλος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ ήταν ένα δώρο του πρωτάρη 35χρονου(!) τερματοφύλακα της Λαμίας Βαγγέλη Πίτκα –μπορεί να συμβεί και στους καλύτερους να χάσουν την μπάλα από τα χέρια τους. Μεγαλύτερη είδηση στο ματς ήταν η χρησιμοποίηση του άσωτου υιού Ογκνιεν Βράνιες από τον Χιμένεθ. Ο προπονητής της ΑΕΚ είχε πει σε συνέντευξή του την Παρασκευή ότι δεν συγχώρεσε τον παίκτη για το ατόπημά του και ότι δεν πρόκειται να κάνει κάποια εξαίρεση στους σκληρούς κανόνες του. «Εξαίρεση έκανα μόνο για τον Μαραντόνα, όταν τον είχα συμπαίκτη» είπε χαρακτηριστικά. Κι όμως, ο Βράνιες και στην αποστολή μπήκε, και κανονικά αγωνίστηκε, πράγμα που σημαίνει ή ότι ο Βόσνιος είναι ο Μαραντόνα (και ο Χιμένεθ το κατάλαβε το Σάββατο το πρωί…) ή ότι μερικές φορές τη σύνθεση δεν την κάνουν οι προπονητές.

Δράμα

Σε μια αγωνιστική γεμάτη από μέτρια ματς, το πιο δραματικό ήταν αυτό ανάμεσα στον Απόλλωνα και στον Παναθηναϊκό. Ο Απόλλωνας ήθελε τη νίκη, γιατί η Κέρκυρα στο ντεμπούτο του Γιάννη Ματζουράκη κέρδισε τον καταδικασμένο Πλατανιά –η μεταξύ τους βαθμολογική διαφορά εξαερώθηκε. Ο ΠΑΟ ήθελε επίσης τη νίκη για να βρει ηρεμία έπειτα από μια δύσκολη εβδομάδα. Στην Ελλάδα η υποχρέωση των ομάδων να κερδίσουν έχει συνήθως ως αποτέλεσμα αφόρητα βαρετά ματς. Το παιχνίδι των δύο στη Ριζούπολη ήταν δραματικό, όσο και κουραστικό για τα μάτια μας, και δεν υπήρχε και κανένας Θάνος με διάθεση να δώσει ένα πέναλτι για να χαρεί κάποιος από τους δύο. Ετσι, με το 0-0 ναι μεν ζήσανε όλοι καλά, κανείς όμως καλύτερα.