Τρεις τελικοί

Αλλαγή φρουράς στην κορυφή, που έγινε ασπρόμαυρη. Το πάνω χέρι για τον τίτλο ο ΠΑΟΚ. Ολα πήγαν στραβά για τους Ερυθρόλευκους στην Τρίπολη. Με τον Φορτούνη εκτός ενδεκάδας και με τον Μάριν να μπερδεύεται σαν δεκάρι, χάνουν το πρώτο ημίχρονο. Οι δίμετροι στόπερ χάνουν τον Ιγκλέσιας (φωτογραφία) κι ο Αστέρας που τρώει σίδερα, ανοίγει το σκορ. Ο Ανσαριφάρντ ρεφάρει με το πέναλτι, αλλά ο Ολυμπιακός δεν καταφέρνει να βελτιωθεί. Ούτε η είσοδος του Φορτούνη αλλάζει την κατάσταση. Οι Ερυθρόλευκοι δείχνουν μπουκωμένοι, χάνουν τις μάχες στο κέντρο, δεν μπορούν να βγάλουν φάσεις. Με τον Οτζίτζα, από το 70′ βελτιώνεται, έχει δύο ευκαιρίες, αλλά ο Αστέρας κρατάει το τελικό 1-1 πιο εύκολα απ’ ό,τι θα περίμενε. Στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν, ο Ολυμπιακός δεν δείχνει να πατάει καλά. Την Τετάρτη με την ΑΕΚ έβγαλε κούραση. Χθες, τις περισσότερες μονομαχίες τις κέρδιζαν οι παίκτες των γηπεδούχων. Οι πρωταθλητές, όντας δεύτεροι, έχουν μπροστά τους τρεις συνεχόμενους τελικούς. Με την ΑΕΚ μέσα-έξω για πρωτάθλημα και Κύπελλο κι ακολούθως στο Περιστέρι.

Κατά το δοκούν

Νωρίτερα στο Αγρίνιο, ο Μιχάι κάνει την ανοησία να κρατήσει τον Βαρέλα. Ο Θάνος βλέπει και δίνει πέναλτι κι ο ΠΑΟΚ φεύγει με τους τρεις βαθμούς. Βαθμοί τίτλου. Αν αναλογισθεί κανείς ότι τα δύσκολα παιχνίδια που απομένουν για τους διεκδικητές είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Ο,τι είχε γίνει μέχρι τότε στο ματς, πήγε περίπατο. Ο αμυντικός του Παναιτωλικού έδωσε το δικαίωμα στον Θάνο να σφυρίξει πέναλτι. Σε μια φάση που επαναλαμβάνεται πολλές φορές σε όλα τα παιχνίδια κι οι διαιτητές σφυρίζουν κατά το δοκούν. Αν θέλουν, όπως ο Θάνος, δίνουν πέναλτι. Ο ΠΑΟΚ ήταν φλύαρος και ζορίστηκε. Ο Παναιτωλικός με τον Δέλλα δεν είναι πλέον η αφελής ομάδα. Που έπαιζε αέρα-πατέρα κι έφαγε από Ολυμπιακό – ΑΕΚ οκτώ γκολ. Επαιξε κλειστά, είχε κάποιες επικίνδυνες αντεπιθέσεις και καθώς ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να βγάλει συνεργασίες, κρατούσε το μηδέν. Οι φιλοξενούμενοι στο τέλος πίεσαν, ζήτησαν το γκολ και τελικά το βρήκαν με το πέναλτι.

Τρεις κι ο κούκος

Πέντε κρίκοι ένα τάλιρο. Οχι ακριβώς. Από πέντε ευρώ ξεκινάνε τα εισιτήρια για τη ρεβάνς ΑΕΚ – Ολυμπιακού την άλλη Τετάρτη. Η ΑΕΚ έκανε ξεκούραστα το 2-0 επί της Λαμίας. Ξεκούρασε βασικούς ποδοσφαιριστές της. Μεγάλωσε το σερί της κι έμεινε για 19ο ματς αήττητη. Ξαναβρήκε την ηρεμία της ενόψει του ματς-μπολ της Κυριακής στο Γ. Καραϊσκάκης, όλα μέλι-γάλα με τον Βράνιες (φωτογραφία) αλλά το Σάββατο το βράδυ στο ΟΑΚΑ ήταν τρεις κι ο κούκος. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι η ΑΕΚ είχε στα «μικρά» παιχνίδια πέντε κι έξι χιλιάδες εισιτήρια όταν ήταν πρώτη. Τώρα, που έπεσε στην τρίτη θέση, ήταν ακόμα λιγότερα. Παράλογο να της έχει γυρίσει ο κόσμος την πλάτη όταν κάνει πρωταθλητισμό ύστερα από δέκα χρόνια κι είναι μέσα και στους τρεις στόχους της. Ακόμα και μέχρι σήμερα να παίζανε Απόλλωνας – Παναθηναϊκός, δεν άλλαζε το 0-0. Κι η ταλαιπωρία για τον κόσμο του Παναθηναϊκού.

Από σβέρκο

Με τη βελόνα του Μαρίνου Ουζουνίδη να έχει κολλήσει στα ίδια και στα ίδια: «Μόνο χαιρετάμε, δεν καλωσορίζουμε κανέναν». Οτι δηλαδή συνέχεια φεύγουν ποδοσφαιριστές και δεν έρχεται κανένας. Η κατάσταση στον Παναθηναϊκό είναι γνωστή και δεδομένη. Και με την πάροδο του χρόνου θα χειροτερεύει. Ο προπονητής ή μένει (κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες) ή φεύγει. Εντεκα παιχνίδια είναι ακόμα για να τελειώσει αυτή η καταραμένη η σεζόν. Αυτός αποφασίζει. Το να γκρινιάζει συνέχεια έχει καταντήσει κουραστικό. Κι εν πάση περιπτώσει το καλοκαίρι που έκανε ο ίδιος μία ενδεκάδα μεταγραφές, είχε ψωνίσει από σβέρκο. Κατά τα άλλα, στο 2-0 της Κέρκυρας στη μάχη των μελλοθανάτων, η γριά η κότα είχε το ζουμί. Ο 69χρονος Γιάννης Μαντζουράκης (φωτογραφία). Το ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας ανατρέχει στη σεζόν 1980-81. Ως βοηθός του Αντώνη Γεωργιάδη, στη Λάρισα. Οταν ο Εμανουέλ Ρόκα (που καθόταν στο πάγκο του Πλατανιά) ήταν τεσσάρων ετών. Την επόμενη σεζόν στη Χαλκίδα και το 1982 στο Αιγάλεω, στην τότε Α’ Εθνική. Τριάντα οκτώ χρόνια στους πάγκους.

Σε δυσμένεια

Δεν ήταν το χέρι του Ινσούα η ξεκάθαρη φάση για να δώσει πέναλτι ο Βάτσιος. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο Απόλλωνας είναι σε δυσμένεια. Στην Κέρκυρα αντίθετα, στη σύγκρουση του γκολκίπερ των φιλοξενουμένων με τον Τουράμ, ο Ευαγγέλου το έδωσε με τη μία. Οι καινούργιοι φίλοι που διάλεξαν στον Πλατανιά, για μία ακόμα φορά, αδιαφόρησαν.