Απόπειρα της κυβέρνησης να «σαλαμοποιήσει» τη λύση για το θέμα των Σκοπίων με εφαρμογή της κατά στάδια διαβλέπει η ΝΔ επισημαίνοντας πως αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες για τα εθνικά συμφέροντα. Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτός από την έλλειψη ενημέρωσης για τη διαπραγμάτευση που χρεώνει στην κυβέρνηση επικεντρώνει πλέον την κριτική της και σ’ αυτό το πεδίο.

«Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος» ήταν η χαρακτηριστική προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά το τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα. Στην Πειραιώς υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα ανέκαθεν στόχευε σε μία λύση – πακέτο, δηλαδή όνομα, χρήση erga omnes, αλυτρωτισμός, χωρίς επικίνδυνους κατακερματισμούς.

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να καταγγέλλει τη διγλωσσία των δύο κυβερνητικών εταίρων. Ο διάλογος στο Μαξίμου είναι ενδεικτικός της στόχευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη:

–«Θέλουμε να ξέρουμε ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης. Οι ΑΝΕΛ τι θα κάνουν;», ρώτησε τον Πρωθυπουργό.

–«Εχουμε μπροστά μας ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας… Ο Ζάεφ δείχνει ότι θέλει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

–«Καταλαβαίνεις ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει μία θέση;» επέμεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ενόψει του συλλαλητηρίου της Αθήνας (4 Φεβρουαρίου), η ΝΔ αναμένεται να δώσει ελευθέρας στους βουλευτές της να συμμετάσχουν, ενώ εμμέσως πλην σαφώς ενθαρρύνει την κομματική βάση να δώσει δυναμικό «παρών».

Το Κίνημα Αλλαγής. Από την πλευρά τους, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέγραψαν την υπεραισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα ότι μια «εθνικά ωφέλιμη λύση» για το Σκοπιανό θα περάσει από τη Βουλή. Οι δυο τους τόνισαν πως η σύνθετη ονομασία απαιτεί συγκεκριμένες εγγυήσεις εναντίον του αλυτρωτισμού.

«Στοχεύουμε σε μια συνολική λύση» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός στη Φώφη Γεννηματά, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μέχρι το Πάσχα θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για το ζήτημα. Την πολιτική διγλωσσία της κυβέρνησης επέκρινε και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, θεωρώντας αναγκαία τη σύγκλιση του Συμβουλίου Αρχηγών. Ο επικεφαλής του Ποταμιού έθεσε μια νέα παράμετρο για το ζήτημα προτείνοντας σύνθετη ονομασία σε μια λέξη αμετάφραστη. «Στο έχω πει από τον Σεπτέμβρη ότι έπρεπε να ενημερώσεις…», είπε στον Τσίπρα ο Θεοδωράκης. «Εχεις δίκιο…», απάντησε ο Πρωθυπουργός.

Τα ελληνοαλβανικά. Μεγάλο μέρος της συζήτησης με τους αρχηγούς επικεντρώθηκε με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα στα ελληνοαλβανικά. «Μπορεί σύντομα να έχουμε θετικές εξελίξεις και με τα Τίρανα. Μέχρι το Πάσχα θα επισκεφθώ την Αλβανία. Ο Ράμα έχει συμφωνήσει ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση για τους Τσάμηδες…», φέρεται ότι ήταν το βασικό μήνυμα του Πρωθυπουργού. Στη βάση αυτή, κατά τις ίδιες πηγές, θετικά αντιμετώπισαν μια πρόοδο των συνομιλιών με την αλβανική κυβέρνηση, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι Γεννηματά – Θεοδωράκης.

Το ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αποχώρησε από το Μαξίμου με τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για λύση στο Σκοπιανό όπως και με την εκτίμηση ότι το τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος «δεν το ξέρει ούτε ο Πρωθυπουργός». Σχετικά με τις συζητήσεις για το όνομα, ο γ.γ. του ΚΚΕ ανέφερε πως «δεν είναι κάποια απλά βαφτίσια μιας γειτονικής δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι τα κυρίαρχα ζητήματα είναι ο αλυτρωτισμός και η μη επαναχάραξη συνόρων. «Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να εφησυχάζει εφόσον δεν προβλέπεται άμεση αλλαγή του Συντάγματος στη γειτονική χώρα» δήλωσε.

Ο Βασίλης Λεβέντης από την πλευρά του ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι «πρέπει η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει από μηδενική βάση», ενώ πρόσθεσε πως θα έδινε τη συγκατάθεσή του στο όνομα «Σκόπια».