Προβάδισμα του νυν Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη έδωσαντα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογές στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα, που στέλνουν στον β’ γύρο τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Σταύρο Μαλά είναι:

• ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 35.5%

• ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ 30.25%

• ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 25.74%

• ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ 5.65%

• ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ 2.18%

• ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ 0.22%

• ΧΑΡΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ 0.19%

• ΜΙΧΑΗΛ ΜΗΝΑ 0.17%

• ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΚΑΠΗΛΙΩΤΗΣ 0.1ο%

Ψήφισαν 395.915 (71,87%) και αποχή έφθασε στο 28,13%.

Την ξεκάθαρη νίκη Αναστασιάδη αποτύπωσαν τα exit polls για τις εκλογές στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγο (στις 18:00) ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls. Σύμφωνα με το exit poll του ΡΙΚ, ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 38%-42% των ψήφων, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σταύρος Μαλάς με ποσοστό από 27% έως 31%. Από κει και πέρα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος συγκεντρώνει 21,5-24,5%, ο Χρίστος Χρίστου 4-6% και ο Γιώργος Λιλλήκας 1-3%.

Αναλυτικά τα exit polls:

Sigma

Νίκος Αναστασιάδης: 32-36%

Νικόλας Παπαδόπουλος: 24,5-28,5%

Σταύρος Μαλάς: 26-30%

Γιώργος Λιλλήκας: 2,5-5,5%

Χρίστος Χρίστου: 5-8%

TVONE

Νίκος Αναστασιάδης: 33,5-37.5%

Νικόλας Παπαδόπουλος: 25-28%

Σταύρος Μαλάς: 26,5-29,5%

Γιώργος Λιλλήκας: 2-4%

Χρίστος Χρίστου: 5,5-7%

Alpha

Νίκος Αναστασιάδης: 39,3-34,3%

Νικόλας Παπαδόπουλος: 28,3-23,5%

Σταύρος Μαλάς: 29,5-24,7%

Γιώργος Λιλλήκας: 4,1-1,7%

Χρίστος Χρίστου: 7,7-4,5%

ΑΝΤ1

Νίκος Αναστασιάδης: 34,5-38,5%

Νικόλας Παπαδόπουλος: 24-28%

Σταύρος Μαλάς: 26-30%

Γιώργος Λιλλήκας: 1,5-3,5%

Χρίστος Χρίστου: 5-7%

ΡΙΚ

Νίκος Αναστασιάδης: 38-42%

Νικόλας Παπαδόπουλος: 21,5-24,5%

Σταύρος Μαλάς: 27-31%

Γιώργος Λιλλήκας: 1-3%

Χρίστος Χρίστου: 4-6%

Ο γενικός Έφορος Εκλογής, Κύπρος Κυπριανού, ανακοίνωσε ότι μια ώρα πριν το τέλος της ψηφοφορίαςείχε ψηφίσει το 66,2% περίπου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Τα ποσοστά των ψηφισάντων και τα αντίστοιχα ποσοστά προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων είναι:

Προεδρικές 2018Προεδρικές 2013Βουλευτικές 2016

Λευκωσία67,6%77,4%59%

Λεμεσός63,4%76,4%59%

Αμμόχωστος 66,7%79,7%61%

Λάρνακα 67%79,6%60%

Πάφος68%79,3%64%

Εξωτερικό62%69,1% 56%

Σύνολο66,2%77,6%60%

Οι δημοσκόποι αναφέρουν ότι η αποχή δείχνει να ενισχύεται ευνοώντας τα παραδοσιακά κόμματα, με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, των προεδρικών υποψηφίων αλλά και των ΜΜΕ να καλούν τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα τονίζοντας ότι η αποχή βλάπτει την δημοκρατία.

Να σημειωθεί ότι στις 7πμ άνοιξαν οι κάλπες επίσης στα εκλογικά κέντρα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα της Κύπρου, ενώ κάλπες για τις κυπριακές εκλογές έχουν στηθεί σε 38 χώρες. Στις 10 πμ ώρα Ελλάδας άνοιξαν και οι κάπλες σε δέκα εκλογικά κέντρα στη Βρετανία, σε συνολικά έξι πόλεις.Οι κάλπες θα κλείσουν στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα (6 Ελλάδος), με ένα διάλειμμα να μεσολαβεί μεταξύ 12 και 12.30.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γενικού Εφόρου Εκλογών, μέχρι τις 12 που διεκόπη για μία ώρα η διαδικασία είχε ψηφίσειτο 30,2%, ενώ στις προεδρικές του 2013, μέχρι την ίδια ώρα είχε ψηφίσει το 38,9%. Επίσης μέχρι το μεσημέρι συνολικά 2300 ψηφοφόροι πήγαν στα εκλογικά κέντρα που στήθηκαν στο εξωτερικό, με το ποσοστό της προσέλευσης (στο εξωτερικό) να φτάνει μέχρι στιγμής το 18%. Στις ΗΠΑ οι κάλπες ανοίγουν στις 2 το μεσημέρι (ώρα Κύπρου).

Ο Γενικός Έφορος ζήτησε από όλους να συμπεριφερθούν στο πλαίσιο που καθορίζει ο νόμος και η πολιτική δεοντολογία. Έγιναν επίσης επισημάνσεις για επιτελεία υποψηφίων οι οποίοι παραβίασαν το νόμο και συνέχισαν να στέλνουν μέχρι και το Σάββατο το βράδυ προεκλογικά sms με τον Έφορο να ανακοινώνει ότι ενημερώθηκε σχετικά η αστυνομία και προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες.

Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι κλιμάκιο του ΟΑΣΕ παρακολουθεί τις εκλογικές διαδικασίες και την ψηφοφορία και ανέφερε ότι λειτουργοί του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα επισκέπτονται τα εκλογικά κέντρα για ευνόητους λόγους, για αυτό και απηύθυνε έκκληση προς όλα τα επιτελεία να τηρήσουν τη νομοθεσία ώστε η ψηφοφορία να διεξαχθεί με άψογο τρόπο, όπως πάντα.

Οι Κυπριακές προεδρικές εκλογές 2018 θα επαναληφθούν στις 4 Φεβρουαρίου 2018, αν δεν υπάρξει νικητής σήμερα με ποσοστό πάνω από 50%. Υποψήφιοι είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Σταύρος Μαλάς, ο Γιώργος Λιλλήκας, ο Χρίστος Χρίστου, ο Ανδρέας Ευστρατίου, ο Μιχάλης Μηνά και ο Χάρης Αριστείδου. Στις δημοσκοπήσεις, ο Νίκος Αναστασιάδης έχει σαφές προβάδισμα ενώ δίνεται μάχη για την δεύτερη θέση μεταξύ Παπαδόπουλου και Μαλά.

Για να ασκήσει κάποιος το εκλογικό του δικαίωμα θα πρέπει να έχει μαζί του την ταυτότητά του ή το εκλογικό του βιβλιάριο.

Ποιοι ψηφίζουν

Στις εκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου 550.876 ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 657 είναι Τουρκοκύπριοι, οι 283 εγκλωβισμένοι, ενώ 11.683 διαμένουν στο εξωτερικό.

Εκλογικά Κέντρα

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση θα λειτουργήσουν συνολικά 1.122 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και το εξωτερικό. Τα εκλογικά κέντρα και η κατανομή των εκλογέων, κατά περιοχή, έχουν ως ακολούθως: Λευκωσία 410 (213.033), Λεμεσός 305 (152.115), Λάρνακα 181 (92.795), Πάφος 134 (49.765) και Αμμόχωστος 54 (31.485). Σημειώνεται επίσης ότι θα λειτουργήσουν και 38 εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζουν με τους στις παρακάτω ιστοσελίδες:

wtv.elections.moi.gov.cy

www.elections2018.gov.cy

ή αν βρίσκονται στην Κύπρο με SMS στον αριθμό 1199, καταχωρώντας:

wtv κενό αριθμός ταυτότητας κενό ημερομηνία γέννησης ΗΗ/ΜΜ/ΧΧΧΧ

π.χ. wtv 900500 01/06/1990

Άκυρα και έγκυρα ψηφοδέλτια

Ένα ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο όταν ο εκλογέας σημειώσει την προτίμησή του με πέννα μαύρου ή μπλε χρώματος, σημειώνοντας κάτω από τον υποψήφιο της προτίμησής του «Χ», «+» ή «✓». To λευκό ψηφοδέλτιο, αυτό στο οποίο δηλαδή δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης, θεωρείται άκυρο και δεν λαμβάνεται υπόψη στην καταμέτρηση των ψήφων.

Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων εντός των εκλογικών κέντρων

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου εντός του εκλογικού κέντρου από οποιοδήποτε πρόσωπο πλην του προεδρεύοντα υπαλλήλου για επικοινωνία με τον οικείο Έφορο ή Βοηθό Έφορο Εκλογών.

Σημειώνεται ότι ο προεδρεύων υπάλληλος έχει εξουσία να απομακρύνει από το εκλογικό κέντρο οποιοδήποτε πρόσωπο κάνει χρήση του κινητού του τηλεφώνου και πως έχουν δοθεί ήδη αυστηρές οδηγίες για το θέμα αυτό, μη αποκλειομένης και της σύλληψης των προσώπων που θα επιχειρήσουν να κάμουν χρήση των κινητών τους τηλεφώνων εντός των εκλογικών κέντρων.

Οι προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατίας διεξάγονται σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, με την οικονομία να έχει αυτή τη φορά πρωταγωνιστικό ρόλο στο προσκήνιο, ενώ φυσικά δεν λείπει και το ζήτημα του Κυπριακού. Οι δηλώσεις ξεκινούν από το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, και φτάνουν σε μέτρα που αφορούν τις συντάξεις, την υγεία και τα μισθολογικά, ενώ την ίδια στιμή έντονες είναι οι αναφορές όπως πάντα στο Κυπριακό, μετά και τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά. από την πολιτική αντιπαράθεση δεν έλειψε ούτε το θέμα της ΠΓΔΜ, καθώς μία δήλωση του απερχόμενου προέδρου και εκ νέου υποψηφίου, Νίκου Αναστασιάδη, για το ονοματολογικό που άναψε τα αίματα και άνοιξε νέο πεδίο αντιπαράθεσης.

Α. Νεοφύτου: Τον πρώτο λόγο οι πολίτες

Σήμερα είναι η γιορτή της Δημοκρατίας, δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας ότι ιδιαίτερα σήμερα έχουν τον πρώτο λόγο οι πολίτες, γιατί η απόφασή τους θα καθορίσει την πορεία της χώρας. Θέλω να καλέσω τους πολίτες να έρθουν και να συμμετέχουν μαζικά και να ευχαριστήσω όλους τους λειτουργούς για τη διοργάνωση επεσήμανε και ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος κατέληξε σημειώνοντας ότι: τα προβλήματα παραμένουν και για αυτό όπως είπε θα πρέπει με ενότητα να εργαστούμε για να πάρουμε τη χώρα μας μπροστά.

Α. Κυπριανού: Οι εκλογές κρίνουν τον χειρισμό των προβλημάτων

«Οι σημερινές εκλογές θα καταδείξουν πως θα τύχουν χειρισμού μεγάλα αλλά και τα μικρά προβλήματα που καθορίζουν τη ζωή των ανθρώπων», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Λύκειο Στροβόλου.

Έχει τεράστια σημασία, υπογράμμισε, το κυπριακό, η οικονομία, τα ενεργειακά, αλλά και όλα τα μικρά προβλήματα να τύχουν της καλύτερης αντιμετώπισης. Έχει σημασία ο κόσμος να συμμετάσχει, ο καθένας με την ψήφο του, για την εκπροσώπηση στο δεύτερο γύρο και κατόπιν στην Προεδρία, πρόσθεσε ο Άντρος Κυπριανού.

Σημείωσε επίσης ότι είναι κρίμα για λόγους απογοήτευσης να αφήσουμε τα προβλήματα να υφίστανται.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ εξέφρασε τη λύπη του γιατί επιτελεία παραβίασαν τη νομοθεσία και υπέδειξε ότι αυτό δεν περιποιεί τιμή σε αυτούς που το έκαναν και ότι προσβάλλουν την πολιτική ζωή.

Απηύθυνε έκκληση να τερματιστούν όλα αυτά, να δείξουμε πως είμαστε μια χώρα που σέβεται τις νομοθεσίες και τη βούληση του λαού.

Αναστασιάδης: Αποφασίζουν όσοι συμμετέχουν και όχι όσοι απέχουν

Σήμερα είναι η γιορτή της δημοκρατίας, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφιος, Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στο εκλογικό κέντρο του Λανίτειου σχολείου στη Λεμεσό, για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, τονίζοντας ότι είναι η μέρα που ο κυρίαρχος λαός καλείται να εκφράσει ποιος την επομένη θα διαχειρισεί τις τύχες τις χώρας. Παραθέσαμε στο λαό πεπραγμένα, προτάσεις και διλήμματα, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης και παρακάλεσε όλους με νηφαλιότητα να συμμετάσοχυν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό με βάση όσα έχουν ακούσει, αλλά γνωρίζοντας πως την επομένη οι εκλογές πρέπει να μας βρουν ενωμένους. Πολιτικός αντίπαλος δεν είναι οι προεδρικοί υποψήφιοι επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης, είναι τα προβλήματα και θέλουν ενότητα συνεργασία σοβαρότητα και σωστό προγραμματισμό. Σε αυτό το πνεύμα ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή. Είναι επαναλαμβάνω η μέρα τους, είπε προσθέτοντας ότι δεν δικαιολογείται κανείς την επόμενη να διαμαρτύρεται για το αποτέλεσμα, η ευθύνη σήμερα είναι στο λαό.Η απόφαση των πολιτών θα καθορίσει ποιος την επόμενη θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, αν αδιαφορήσουν σημαίνει ότι αποφασίζουν εκείνοι που συμμετέχουν και όχι εκείνοι που απέχουν, κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Παπαδόπουλος: Πρωταγωνιστές σήμερα είναι οι πολίτες

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, υποψήφιος για την προεδρία δήλωσε: «Πρωταγωνιστές σήμερα δεν είμαστε εμείς οι υποψήφιοι. Πρωταγωνιστές είναι οι πολίτες. Με τη συμμετοχή τους και την επιλογή τους καθορίζουν την πορεία του τόπου.Με τη συμμετοχή τους ενισχύουν τη Δημοκρατία. Με τις επιλογές τους καθορίζουν το μέλλον της πατρίδας μας. Για λύση με νέα στρατηγική, για αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, για αλλαγή και αξιοπιστία».

Μαλάς: Σήμερα μιλούν οι πολίτες

Σήμερα είναι η μέρα της Δημοκρατίας, η μέρα που θα μιλήσουν οι πολίτες, δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο γυμνάσιο Αρχαγγέλου στη Λευκωσία.

Κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά και να ψηφίσουν εκείνους που δίνουν πραγματικές απαντήσεις για το μέλλον, τονίζοντας ότι είναι τώρα η ώρα για να κρίνουν οι πολίτες τους υποψήφιους.

Κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν εκείνους που δίνουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, που δίνουν πραγματικές απαντήσεις, προσθέτοντας ότι δεν είναι η ώρα των απογοητεύσεων, είναι η ώρα να κατέλθουν οι πολίτες και να επιλέξουν οι ίδιοι για το μέλλον τους.

Με το χέρι στην καρδιά για το μέλλον των παιδιών μας και της χώρας μας, κατέληξε ο κ. Μαλάς.

Λιλλήκας: Οι πολίτες με την ψήφο τους καθορίζουν το μέλλον της χώρας

Η σημερινή μέρα που είναι γιορτή της Δημοκρατίας δίνει το δικαίωμα στους πολίτες με την ψήφος τους να καθορίσουν το μέλλον της χώρας, δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Λύκειο Ακροπόλεως.

Κάλεσε τους πολίτες να καθορίσουν αυτή την πορεία, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα και οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλα.

Εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξει μεγάλη αποχή, τονίζοντας ότι η αποχή αφήνει άλλους να αποφασίζουν. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η επόμενη μέρα θα βρει όλους ενωμένους για την επίλυση των προβλημάτων.

Χρίστου: Ο λαός να αποφασίσει ποιους εμπιστεύεται

Ο πρόεδρος του Ε.ΛΑ.Μ, Χρίστος Χρίστου δήλωσε ότι έφτασε η ώρα οι πολίτες και ο λαός «να αποφασίσουν σε ποιους θα δώσουν τη δύναμη και ποιους εμπιστεύονται να επιλύσουν τα προβλήματά τους». Ο κ. Χρίστου, κάλεσε τον κυπριακό λαό να ψηφίσει και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά.

Οι δηλώσεις των άλλων υποψηφίων

Ο υποψήφιος για την προεδρία Μιχάλης Μηνά, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, κάλεσε τους νέους «να σηκωθούν από τα καφέ και να πάνε να ψηφίσουν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής σωτήριας.

Ο υποψήφιος για την προεδρία Χάρης Αριστείδου δήλωσε ότι αν ο λαός που έπαθε τόσες φορές τόσα κακά, τον εκλέξει, «θα φορέσει χειροπέδες σε όλους εκείνους, οι οποίοι δια ψευδών παραστάσεων έκλεψαν τη ψήφο του».

Ο υποψήφιος Ανδρέας Ευστρατίου κάλεσε τον κόσμο να επιλέξει εκείνον που θεωρεί καταλληλότερο και ευχαρίστησε το Υπουργείο Εσωτερικών για τις διευκολύνσεις που παραχωρεί σε άτομα με αναπηρία.

Ο υποψήφιος Χριστάκης Καπηλιώτης δήλωσε ότι, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, «νιώθει ικανοποιημένος, αφού του δόθηκε η ευκαιρία να στείλει τα μηνύματά του στον κόσμο».

Συλλούρης: Είμαστε περήφανοι για την ηρεμία στη διαδικασία

Ο πρόεδρης της Κυπριακής Βουλής, κ. Συλλούρης εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου στο Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στο Στρόβολο δήλωσε: Το πρώτο που πρέπει να παρατηρηθεί και να μας κάνει υπερήφανους είναι η ηρεμία κατά τη διάρκεια των εκλογών. Αυτό προσθέτει στην κουλτούρα μας και αυτή η υπερηφάνεια και η αισιοδοξία πρέπει να μας κάνει να νοιώθουμε ότι έχουμε υποχρέωση για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση ώστε ο λαός μας να νοιώσει τη δημοκρατία.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Θα μιλήσει ο λαός

«Σήμερα είναι η μέρα των πολιτών και του λαού» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Δημήτρειο Δημοτικό Σχολείο προσθέτοντας πως μέχρι προχθές μιλούσαν οι πολιτικοί. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως σήμερα θα μιλήσει ο λαός σημειώνοντας πως το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει λίαν σεβαστό απ’ όλους και ευχήθηκε εκείνος που θα αναλάβει να υπηρετήσει πιστά την πατρίδα .