Ηταν σχεδόν πριν από τρία χρόνια. Η Ελλάδα αποδοκιμαζόταν από την Ευρώπη. Για πολλούς, η έξοδος από το ευρώ (Grexit) φαινόταν ως η μόνη επιλογή.

Σήμερα, τα θετικά σημάδια πολλαπλασιάζονται. Η οικονομία ανακάμπτει, η εμπιστοσύνη επιστρέφει. Η χώρα έχει προσδεθεί στην Ευρώπη και οι Ελληνες έχουν αποδείξει ότι είναι έτοιμοι να προβούν σε τεράστιες θυσίες προκειμένου να συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της.

Είμαι εντυπωσιασμένος από αυτήν την απίστευτη ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού.

Δεν με εκπλήσσει. Από το 1981, όταν ανέλαβα τη διεύθυνση της επιχείρησης L’Oréal Produits Publics στην Ελλάδα για τέσσερα χρόνια, είμαι παθιασμένος με τη χώρα αυτή που αγαπώ βαθιά και συγκλονισμένος από αυτό το μοναδικό πνεύμα.

Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν μια χώρα πρωτοπόρων. Με αυτό το πνεύμα περιπέτειας και κατάκτησης που πάντα θαύμαζα.

Αυτή η υπερηφάνεια του ανήκειν, αυτή η επιθυμία διαιώνισης του μεγαλείου ενός πολιτισμού αποτελεί μία απίστευτη κινητήριο δύναμη δράσης, επανεφεύρεσης. Μια τεράστια ευκαιρία τη στιγμή που ο κόσμος αλλάζει.

Οι Ελληνες διακατέχονται βαθιά από ανθρωπιά. Το έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια διαχειριζόμενοι την κρίση των σύρων προσφύγων με μεγάλη αξιοπρέπεια. Η Ελλάδα έδειξε στον κόσμο ότι με θέληση, αλληλεγγύη και πολλή ανθρωπιά, η Ευρώπη μπορεί να είναι ανοιχτή και γενναιόδωρη όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με την απόγνωση των μεταναστών.

Η Ελλάδα διαθέτει 1.000 πλεονεκτήματα. Η γεωστρατηγική της θέση, το ταλέντο των κατοίκων της, το κλίμα της, η ομορφιά των τοπίων της, ο πλούτος του πολιτισμού της, οι πολλαπλοί της πόροι, ιδιαίτερα οι ενεργειακοί.

Η χώρα είναι έτοιμη να κάνει μια νέα αρχή. Τώρα εναπόκειται στην ίδια να εφεύρει ένα μέλλον, το δικό της. Εχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία της για την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Η υποστήριξη από τους Ελληνες ανά τον κόσμο και από τους ευρωπαίους εταίρους της θα είναι καθοριστικής σημασίας για την είσοδο κεφαλαίων, για την προθυμία να στοιχηματίσουν στην επιτυχία της χώρας.

Είμαι πεπεισμένος για αυτό, η Ελλάδα θα βρει τους μοχλούς ανάπτυξης που θα εδραιώσουν τη μελλοντική της επιτυχία, πέρα από τον τουρισμό. Για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό, πρέπει να εφαρμόσει μια βιώσιμη αναπτυξιακή στρατηγική, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και στοχεύοντας τομείς στους οποίους θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Αλλά και επενδύοντας ολοένα και περισσότερο στο ανθρώπινο και πνευματικό της κεφάλαιο.

Ο καιρός τού «κατασκευασμένο στην Ελλάδα» έχει επιστρέψει. Και πολλές ευκαιρίες παρουσιάζονται στη χώρα. Τα υψηλής προστιθέμενης αξίας γεωργικά είδη διατροφής, τα βιολογικά και τα προϊόντα της φύσης μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία ανάπτυξης της οικονομίας της. Και μπορεί κανείς να πολλαπλασιάσει στο άπειρο τις ευκαιρίες ανάπτυξης στον βιομηχανικό κλάδο ή αυτόν των υπηρεσιών.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ελληνες συνέλαβαν την έννοια της οικονομίας. Εχω πλήρη εμπιστοσύνη σε αυτήν την ικανότητα του ελληνικού λαού να καταλάβει τη θέση που δικαιωματικά τού ανήκει στην παγκόσμια οικονομία και να αποτελέσει στο μέλλον ένα πραγματικό πλεονέκτημα για την Ευρώπη.

Ο Jean-Paul Agon είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της L’Oréal