Η τουρκική παρουσία, από θαλάσσης και αέρος, χθες στην περιοχή των Ιμίων, την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος προχωρούσε στη ρίψη στεφάνου εις μνήμην των τριών ελλήνων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού (των Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου, Εκτορα Γιαλοψού) που έχασαν τη ζωή τους στην κρίση των Ιμίων το 1996, υπενθύμισε ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την πάγια θέση της για το «γκρίζο καθεστώς» των νησίδων –μια θέση που έφερε τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου πριν από 22 χρόνια.
Κινήσεις όπως η χθεσινή, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ρητορική περί Λωζάννης αλλά και την πίεση για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, προκαλούν ενόχληση στην Αθήνα. Διαμορφώνουν δε ένα περιβάλλον εντός του οποίου η ελληνική κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει σε σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός είναι να σταλεί και ένα μήνυμα προς την Αγκυρα ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο διάλογος (τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε υπηρεσιακό, με σκοπό να μειωθεί η ένταση μέσω Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) δεν προσφέρει αποτελέσματα.
Η Τουρκία επιμένει ότι η περιοχή των Ιμίων είναι «no man’s land», αλλά ευτυχώς χθες δεν υπήρξε κάποια επαφή σκαφών, όπως συνέβη πριν από μερικές ημέρες όταν τουρκική ακταιωρός ακούμπησε την ελληνική κανονιοφόρο «Νικηφόρος», πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς. Χθες ωστόσο η τουρκική πλευρά αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα… σόου, το οποίο φρόντισε να προωθήσει με βίντεο το οποίο «ανέβηκε» στην ιστοσελίδα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu. Οι Τούρκοι έστειλαν τρία πλοία στην περιοχή (ένα περιπολικό της ακτοφυλακής, μία ακταιωρό και ένα πλοίο ανθυποβρυχιακού πολέμου) καθώς και ένα ελικόπτερο, με σκοπό, όπως ισχυρίστηκαν, να εμποδίσουν την προσέγγιση Καμμένου (ο οποίος επέβαινε μαζί με τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη, στην κανονιοφόρο «Νικηφόρος», προφανώς για συμβολικούς λόγους). Ενδεικτικό τού ότι η Αγκυρα ήθελε να δημιουργήσει εντυπώσεις ήταν ότι στο τηλεγράφημα του Anadolu φιλοξενούνται και δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, πως οι δυνάμεις της ακτοφυλακής «έκαναν αυτό που έπρεπε».
ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ. Οι επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» παρακολουθούν με ψυχραιμία την κατάσταση αυτή και αποφεύγουν να σηκώσουν τους τόνους περισσότερο από όσο πρέπει. Παράλληλα, τόσο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών παρατηρούν τη συνέχιση της διαμάχης μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την… παραχώρηση 18 νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Με τη γειτονική χώρα να βρίσκεται σε διαρκή προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2019 (που δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και νωρίτερα), η διαμάχη αυτή θα συνεχιστεί με σκοπό την προσέλκυση των σκληρών δεξιών ψηφοφόρων.