Το φράγμα του ενός δισ. ευρώ σε μεταγραφές θα σπάσει αυτή την εβδομάδα ο Πεπ Γκουαρντιόλα με την απόκτηση του Γάλλου Ομερίκ Λαπόρτ από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Εχοντας χάσει μέσα από τα χέρια του τους Βίρτζιλ φαν Ντάικ και Αλεξις Σάντσες, ο διάσημος καταλανός προπονητής έστρεψε την προσοχή του στον αμυντικό της Αθλέτικ Μπιλμπάο Ομερίκ Λαπόρτ. Ο 23χρονος ποδοσφαιριστής αναμένεται να υπογράψει τις επόμενες ώρες πενταετές συμβόλαιο με τη Σίτι, η οποία θα ενεργοποιήσει τη ρήτρα του ύψους 65 εκατ. ευρώ.

Από το καλοκαίρι του 2008, όταν ανέλαβε πρώτος προπονητής της Μπαρτσελόνα, ο Γκουαρντιόλα έχει επενδύσει –μέσω των ομάδων του φυσικά –σε ποδοσφαιριστές 1,068 δισ. ευρώ!

Στη χρυσή τετραετία του στους Μπλαουγκράνα ο Γκουαρντιόλα έφερε στο Καμπ Νου 16 ποδοσφαιριστές δαπανώντας 342 εκατ. ευρώ.

Στα τρία χρόνια παραμονής του στην Μπάγερν ξόδεψε 204 εκατ. ευρώ για 13 παίκτες.

Τα νούμερα εκτοξεύτηκαν όταν αφίχθη στην Αγγλία και τη Μάντσεστερ Σίτι το 2016. Πριν συμπληρωθούν δύο σεζόν, ο Γκουαρντιόλα έφερε στο Ετιχαντ 18 ποδοσφαιριστές έναντι 522,3 εκατ. ευρώ. Η Σίτι πάντως έχει ξοδέψει 1,578 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία για νέους παίκτες και ο Γκουαρντιόλα απλά συνέχισε την τάση.

Γνώστης της ισπανικής αγοράς

Η διαφορά του Γκουαρντιόλα από τους προκατόχους του είναι η αδυναμία που δείχνει στην ισπανική αγορά, την οποία γνωρίζει άριστα.

Η περίπτωση Λαπόρτ είναι μόνο μία από τις πολλές. Είτε ήταν στην Μπαρτσελόνα, είτε στην Μπάγερν είτε τώρα στη Σίτι, ο Γκουαρντιόλα εμπιστευόταν –και συνεχίζει να το κάνει –το ταλέντο των παικτών που έχουν γαλουχηθεί με το παιχνίδι της Λα Λίγκα.

Περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ έχουν δαπανήσει οι ομάδες του για να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες του που ήταν συνδεδεμένες με το ισπανικό στοιχείο. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει εισηγηθεί και έχουν αποκτηθεί οι Ζεράρ Πικέ, Φάμπρεγας, Βίγια, Ρέινα, Μπερνάτ, Αλκάνταρα, Τσάμπι Αλόνσο, Πάμπλο Μαρί, Νολίτο.

Ο Λαπόρτ είναι ο τελευταίος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα. Τα 65 εκατ. ευρώ που θα στοιχίσει τον καθιστούν τον δεύτερο ακριβότερο παίκτη που αποκτά ο Γκουαρντιόλα μετά τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς το 2009.

Ο Λαπόρτ είναι Γάλλος, αλλά έχει γαλουχηθεί ποδοσφαιρικά στη Χώρα των Βάσκων κάνοντας το ντεμπούτο του το 2012 με τη φανέλα της Αθλέτικ. Εχει δικαίωμα να αγωνιστεί με τους Φούριας Ρόχας παρά το γεγονός ότι έχει φορέσει τη φανέλα όλων των μικρών κατηγοριών της Εθνικής Γαλλίας.