Ρότζερ Φέντερερ, ο βασιλιάς στα κορτ. Ο Ελβετός συνεχίζει σε ηλικία 36 ετών να κατακτά τρόπαια (έφτασε τα 20 Γκραν Σλαμ) και να προσθέτει νέα ρεκόρ στην ήδη πλούσια συλλογή του. Με τον έκτο τίτλο του στο Οπεν της Αυστραλίας (6-2, 6-7, 6-3, 3-6, 6-1 τον Κροάτη Μάριν Τσίλιτς) ο Φέντερερ ισοφάρισε το ρεκόρ του Ρόι Εμερσον και του Νόβακ Τζόκοβιτς, καθώς επίσης του Ροντ Λέιβερ, με τέσσερα Γκραν Σλαμ σε ηλικία άνω των 30 ετών.

«Είναι ένα διαφορετικό συναίσθημα. Το πρώτο είναι σαν να λες “Θεέ μου, κατέκτησα ένα”, τα υπόλοιπα μοιάζουν σαν να μην έχουν τόση σημασία, ωστόσο το έκτο, μου θυμίζει περισσότερο τη νίκη επί του Μάρκου Παγδατή το 2006. Είχα εξαιρετική πορεία, ήμουν το φαβορί, αλλά στο τέλος αισθανόμουν χαλαρωμένος από την πίεση. Κάπως έτσι ήμουν και τώρα», σχολίασε ο 36χρονος Ελβετός, που για ακόμα μία φορά δεν κατάφερε να κρύψει τα συναισθήματά του μετά την απονομή. «Ηταν μία μεγάλη ημέρα περιμένοντας τον τελικό. Οταν ο αγώνας είναι μεσημέρι, είναι πιο εύκολο, κοιμάσαι, ξυπνάς και δίνεις τον αγώνα σου. Οταν όμως είναι βράδυ όλα είναι πιο δύσκολο, καθώς το σκέπτεσαι κάθε στιγμή όλη την ημέρα».

Είκοσι Γκραν Σλαμ είναι το απόλυτο ρεκόρ για τον Φέντερερ: οκτώ στο Γουίμπλεντον, έξι στη Μελβούρνη, πέντε στο Οπεν των Ηνωμένων Πολιτειών και ένα στο Ρολάν Γκαρός σε μία επιφάνεια (χώμα) όπου δεν έχει και τις καλύτερες επιδόσεις. Τι άλλο; Φλερτάρει με τους εκατό τίτλους στην καριέρα του, καθώς έφτασε τους 96 και δεν αμφιβάλλει κανείς ότι είναι ζήτημα χρόνου να τα καταφέρει και σε αυτό. Και κάτι ακόμα: πλησίασε τον Ράφα Ναδάλ στους 155 πόντους και πλέον δείχνει έτοιμος να επιστρέψει στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο 36χρονος Ελβετός δέχθηκε τα συγχαρητήρια για τη νέα επιτυχία του όχι μόνο από τον χώρο του τένις, αλλά και από άλλα αθλήματα. Από την Μπίλι Τζιν Κινγκ, μία σπουδαία αθλήτρια στο παρελθόν (12 τίτλους Γκραν Σλαμ), την 23χρονη Μπουσάρ από τον Καναδά, αλλά και από τον χώρο του ποδοσφαίρου από τους Ρίο Φέρντιναντ, Φίλιπ Λαμ, Μεσούτ Οζίλ. Ο ποδοσφαιριστής της Αρσεναλ μάλιστα τον χαρακτήρισε «κορυφαίο τενίστα όλων των εποχών».

Σούπερ… Καρολίνα

Στο απλό γυναικών, η Καρολίν Βοζνιάκι έκανε το όνειρό της πραγματικότητα. Νικώντας τη Ρουμάνα Σιμόνε Χάλεπ με 7-6, 3-6, 6-4 κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο Γκραν Σλαμ ύστερα από δύο χαμένους τελικούς (στο Οπεν των ΗΠΑ) και παράλληλα επέστρεψε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ύστερα από έξι χρόνια. «Θέλω να απολαύσω αυτές τις στιγμές, είναι κάτι μοναδικό. Είμαι πλέον κάτοχος Γκραν Σλαμ, μοιάζει τρελό να το λες, αλλά είμαι πάλι στην κορυφή της κατάταξης. Δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερα. Η ζωή μερικές φορές στα φέρνει άσχημα και είναι κάτι που πρέπει να το διαχειριστείς. Ωστόσο, τώρα είναι όλα ξεχωριστά».

Για την 26χρονη Σιμόνε Χάλεπ τα συναισθήματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Επειτα από δύο χαμένους τελικούς στο Ρολάν Γκαρός έχασε άλλον ένα στη Μελβούρνη, ενώ έπεσε και από την κορυφή της κατάταξης. «Είμαι στενοχωρημένη. Προσπάθησα, έκανα τα πάντα για να νικήσω, έφτασα κοντά. Στην αρχή έκλαψα, αλλά τώρα μπορώ να χαμογελάσω. Ηταν απλώς ένα παιχνίδι. Ελπίζω στον επόμενο τελικό που θα αγωνιστώ να είμαι πιο τυχερή», είπε η Χάλεπ.