Ηταν μια προεδρική εκλογή που χαρακτηρίστηκε από χαμηλούς τόνους και πάρα πολύ μικρή συμμετοχή. Δεν είχε ούτε εκπλήξεις: ο Νίκος Αναστασιάδης έκοψε πρώτος το νήμα του α’ γύρου αποσπώντας το 35,5% των ψήφων, αφήνοντας δεύτερο και με ποσοστό 30,25% τον Σταύρο Μαλά, ο οποίος θα είναι και ο αντίπαλός του την ερχόμενη Κυριακή. Στον δεύτερο γύρο δεν περνά ο Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος συγκέντρωσε 25,74%. Ακολουθεί ο Χρίστος Χρίστου με 5,65% και ο Γιώργος Λιλλήκας με 2,18%. Από την προσοχή των παρατηρητών δεν διέφυγε η επίδοση του Χρίστου, υποψήφιου που είχε ενταχθεί στη Χρυσή Αυγή κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ελλάδα.

Συνοψίζοντας το αποτέλεσμα, ο κυπριακός Τύπος σημείωνε πως ο α’ γύρος των προεδρικών εκλογών έφερε συγκρατημένη αισιοδοξία στο στρατόπεδο του Νίκου Αναστασιάδη, χαμόγελα στον Σταύρο Μαλά και απογοήτευση στον Νικόλα Παπαδόπουλο.

«Τα αποτελέσματα δεν αποτελούν παρά ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας που χαράξαμε», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Νίκος Αναστασιάδης. Παράλληλα, τόνισε πως οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής είναι κρίσιμες, καθώς θα κρίνουν το μέλλον της χώρας. Σημείωσε ακόμη ότι δεν είναι η ώρα των πειραματισμών και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την πολιτική που ακολούθησε την τελευταία πενταετία. «Η ψήφος του λαού δείχνει την ανάγκη η κοινωνία να γυρίσει σελίδα» τόνισε ο Σταύρος Μαλάς ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους για τη στήριξή τους και συγχαίροντας τους αντιπάλους του για τον αγώνα τους. «Στον β’ γύρο θα βάλουμε όλοι τις βάσεις για την εθνική ενότητα», πρόσθεσε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επικράτησε του Σταύρου Μαλά σε όλες τις επαρχίες με τη μεγαλύτερη διαφορά να καταγράφεται στην επαρχία της Αμμοχώστου (43,58% έναντι 28,49%). Αντίθετα στήθος με στήθος δόθηκε η μάχη στην επαρχία της Λάρνακας όπου η διαφορά ήταν τελικά μόλις 0,19% (36,74% έναντι 36,55%). Αυτό που μένει να φανεί τώρα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι χαμένοι του α’ γύρου έναντι των αντιπάλων του β’ γύρου. Το ακροδεξιό ΕΛΑΜ προτίθεται να αποστείλει ερωτηματολόγιο στους δύο υποψηφίους του β’ γύρου για να αποφασίσει από τις απαντήσεις τους ποιον θα στηρίξει.

Αναστασιάδης και Μαλάς έχουν ταχθεί υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος έχει δεχθεί τα πυρά του αντιπάλου του για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι στο Κραν Μοντανά. Χαρακτηριστικός ως προς αυτό είναι το σχόλιο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενιντουζέν: «Ομόσπονδη Κύπρος στον β’ γύρο».

Οι χθεσινές προεδρικές εκλογές ήταν οι δέκατες τρίτες στα 58 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι έκτες από το 1983 όταν εισήλθε στη φάση της δημοκρατικής και πολιτικής ομαλότητας που βιώνει έως σήμερα.