Πληθαίνουν οι φωνές στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από όσους ζητούν να μπει τέλος στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αγορές κρατικών ομολόγων. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Κλάας Νοτ υποστήριξε ότι πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος για να συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό.

Με βάση τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα εφαρμοστεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο Νοτ είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεν αναμένεται να ανακοινώσει τον τερματισμό του QE αμέσως μετά την ημερομηνία αυτή, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο τέλος μάλλον αυτό θα συμβεί.

Η ΕΚΤ αγοράζει σήμερα κάθε μήνα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης αξίας 30 δισ. ευρώ. Επίσης έχει δώσει σήμα ότι τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και μετά τον Σεπτέμβριο που αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αυτό.

Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ. Τα μάτια του Ντράγκι και των υπόλοιπων μελών της ΕΚΤ είναι στραμμένα στον πληθωρισμό για να καθορίσουν τη νομισματική τους πολιτική. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί τον Ιανουάριο στο 1,3% σύμφωνα με οικονομολόγους που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές ο πληθωρισμός θα παραμείνει και αυτό τον μήνα αρκετά κάτω από τον στόχο που θέτει η ΕΚΤ, που είναι το 2%.

Αλλη μεγάλη πρόκληση για την κεντρική τράπεζα είναι το ισχυρό ευρώ, η ισοτιμία του οποίου έχει ανέβει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των θετικών προοπτικών για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Από τα μέσα Δεκεμβρίου το ενιαίο νόμισμα έχει ενισχυθεί κατά 6% έναντι του αμερικανικού. Ανεπίσημα στους κόλπους της ΕΚΤ επικρατεί δυσαρέσκεια για τις λεκτικές παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησαν πρόσφατα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να μείνει η ισοτιμία του δολαρίου σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ.