«Οαση» καριέρας και μηνιαίων απολαβών βλέπουν στην αραβική έρημο έλληνες γιατροί, οι οποίοι τολμούν να σφραγίσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους ή να εγκαταλείψουν το δημόσιο σύστημα υγείας για μια (καλοπληρωμένη) θέση εργασίας στο Βασίλειο. Ενάμιση μήνα μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας της Σαουδικής Αραβίας –κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε «εισιτήριο» σε περίπου 150 έλληνες γιατρούς -, το δικό τους «κάστινγκ» επιστημόνων θα κάνουν στην Αθήνα, από την προσεχή Πέμπτη έως και το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, οι επικεφαλής του Mouwasat Medical Group, ενός ιδιωτικού ομίλου με νοσοκομεία σε Ριάντ, Νταμάμ, Μεδίνα, Τζουμπάιλ, Κατίφ.
Μετά την «παρέλαση» τουλάχιστον 200 Ελλήνων μπροστά από την επιτροπή του σαουδαραβικού υπουργείου Υγείας, τον περασμένο Δεκέμβριο, από τη διαδικασία της συνέντευξης αναμένεται να περάσουν το τριήμερο 1-3 Φεβρουαρίου πάνω από 70 επιστήμονες: «Αυτή τη φορά τα κριτήρια είναι πιο συγκεκριμένα και αυστηρά, επομένως εκτιμάται ότι τελικά θα λάβει προσφορά για εργασία μικρότερος αριθμός γιατρών, περίπου 20».
«Ολο αυτό το πακέτο παροχών κεντρίζει τους έλληνες επιστήμονες. Είναι ενδεικτικό ότι μας τηλεφωνούν για να τους ενημερώσουμε για τις θέσεις εργασίας που ανοίγουν στα νοσοκομεία της Μέσης Ανατολής.
Παράλληλα, σχολιάζοντας το αν ο τρόπος ζωής και οι περιορισμοί στη Σαουδική Αραβία αποτρέπουν τους επιστήμονες ή προβληματίζουν όσους ετοιμάζουν βαλίτσες για το Βασίλειο, επισημαίνει: «Σίγουρα είναι διαφορετική η κατάσταση εκεί και υπάρχουν ζητήματα που τους ανησυχούν. Ομως τα όποια προβλήματα λύνονται με τη βοήθεια του προξενείου και των νοσοκομείων που είναι συνεργάσιμα». Επιπλέον, στη χώρα προωθείται πλέον (από τον 32χρονο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) ένα πιο «ανεκτικό» Ισλάμ: «Πράγματι, όπως μας λένε οι γιατροί, κάτι αλλάζει. Ακόμα και στο Ριάντ όπου ήταν αυστηρά τα πράγματα, έχουν χαλαρώσει».