Τον οδικό χάρτη του 2018 για την ψηφιακή Αθήνα παρουσίασε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, θέτοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες των κατοίκων και έχοντας στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών, αποτελεσματικότερων λύσεων και περισσότερης διαφάνειας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πρωτοστατήσει στον ψηφιακό πολιτισμό και ο πρώτος δήμος της χώρας πρέπει να δώσει το παράδειγμα. Ταυτοχρόνως, οι πολίτες πρέπει πρώτα να καλύψουν τις βασικές ψηφιακές τους ανάγκες και μετά να προχωρήσουν στην ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων. Αυτό κάναμε κι εμείς στον Δήμο Αθηναίων» δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης.
Ηδη η Αθήνα προσφέρει στους δημότες της μία σειρά από ψηφιακές υπηρεσίες που κάνουν τη ζωή και την καθημερινότητα του πολίτη πιο εύκολη.
«ΧΑΘΗΚΑΝ» ΟΙ ΣΤΟΙΒΕΣ ΧΑΡΤΙΟΥ. Ετσι, ο Δήμος Αθηναίων έγινε ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που διαθέτει και χρησιμοποιεί στην πράξη την ηλεκτρονική υπογραφή. Αυτή εφαρμόζεται σε όλη την αλυσίδα της δημοτικής διοίκησης. «Προσωπικά, εδώ και αρκετούς μήνες υπογράφω ψηφιακά σχεδόν όλες τις αποφάσεις. Δεν υπάρχουν πια στοίβες χαρτιού στο γραφείου μου, δεν περιμένουμε μια απόφαση να περάσει χέρι με χέρι από όλες τις υπηρεσίες για να ξεκινήσει η εφαρμογή της», επισημαίνει ο Γιώργος Καμίνης. Μάλιστα, πάνω από το 80% των εισηγητικών του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας είναι ψηφιακά υπογεγραμμένες και όλη η διακίνηση των εγγράφων αυτών είναι άυλη και ηλεκτρονική. Στόχος είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 η ψηφιακή υπογραφή των εγγράφων να φτάσει στο 100%, καταργώντας πλήρως τα εκτυπωμένα έγγραφα.
ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ. Από τον περασμένο Ιούλιο ο δήμος έχει εφαρμόσει τις ηλεκτρονικές πληρωμές, που δίνουν τη δυνατότητα στους δημότες να πληρώνουν με ένα κλικ όλες τις υποχρεώσεις τους, όπως είναι το πρόστιμο για παράνομο παρκάρισμα. Ηδη στους πρώτους μήνες εφαρμογής του νέου συστήματος, το 20% των πληρωμών γίνεται ηλεκτρονικά, με στόχο σε 12 μήνες το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί στο 60%.
Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης του δήμου εντάσσονται τόσο οι ηλεκτρονικές εγγραφές σε παιδικούς σταθμούς του δήμου (μέτρο που ξεκίνησε το 2015) που εξυπηρετούν πάνω από 6.000 πολίτες όσο και η ηλεκτρονική στάθμευση, που επιτρέπει στους χρήστες του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης να εντοπίζουν τη θέση του αυτοκινήτου τους και να αγοράζουν χρόνο στάθμευσης ηλεκτρονικά.
e-ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ. Παράλληλα, το ενοποιημένο σύστημα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών Νοιάζομαι που λειτουργεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του AthensPartnership, μπαίνει πλέον σε παραγωγική λειτουργία. Η πλατφόρμα διασυνδέει όλες τις ιατρικές και κοινωνικές δομές του δήμου και παρέχει ενοποιημένες υπηρεσίες. Μέσω του Νοιάζομαι έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 70.000 πολίτες, λαμβάνοντας 20 διαφορετικές υπηρεσίες.
Προτεραιότητα της ψηφιακής Αθήνας 2018, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, είναι η ψηφιακή εκπαίδευση των κατοίκων. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή γνώσημέσα από προγράμματα, όπως τοInnovathens ή τα Ανοιχτά Σχολεία.
20%των πληρωμών για υποχρεώσεις των δημοτών προς τον δήμο γίνονται ηλεκτρονικά –στόχος το 2018 το ποσοστό να φτάσει στο 60%
80%των εγγράφων στις συνεδριάσεις του ΔΣ της Αθήνας είναι ψηφιακά υπογεγραμμένα70.000ωφελούμενοι έχουν εξυπηρετηθεί από την ψηφιακή πλατφόρμα «Νοιάζομαι» που διασυνδέει κοινωνικές και ιατρικές δομές του δήμου
5.000συμμετέχοντεςστην ηλεκτρονική εγγραφήγια τις δωρεάν ξεναγήσειςτου Δήμου Αθηναίων