Τις πρώτες βαριές επιπλοκές εξαιτίας των επικείμενων απολύσεων του επικουρικού προσωπικού… διαγιγνώσκουν οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία. Οι ίδιοι δε επισημαίνουν ότι θα δημιουργηθεί μια «μαύρη τρύπα» άνευ προηγουμένου, δεδομένου ότι έως το τέλος του έτους θα περάσουν την πόρτα της εξόδου 2.100 επικουρικοί γιατροί και 500 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό. Οι αριθμοί που αφορούν τη στελέχωση των νοσοκομείων οδηγούν σε μια εξίσωση χωρίς λύση: σήμερα, υπολογίζεται ότι υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας 7.000 μόνιμοι γιατροί, ενώ οι κενές θέσεις ειδικευμένων γιατρών αγγίζουν τις 6.500. Υπό τα δεδομένα αυτά, το προεδρείο της Ομοσπονδίας των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καταλογίζει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι τηρεί στάση «κοροϊδίας» και «εμπαιγμού». Ειδικότερα, και σύμφωνα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου –που αναμένεται να καθαρογραφεί -, οι συμβάσεις τουλάχιστον 500 επικουρικών εργαζομένων κρίνονται μη νόμιμες. Ετσι, παρά την απόφαση παράτασης της θητείας τους έως τα τέλη του έτους, οι εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδιωχθούν από τα νοσοκομεία.

ΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι η εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν οι επικουρικοί γιατροί είναι πολλών ταχυτήτων. Και αυτό διότι επιπλέον 700 λειτουργοί του Ιπποκράτη, οι οποίοι σημειωτέον καλύπτουν πάγιες ανάγκες στο ΕΣΥ, έχουν ενταχθεί στο σύστημα μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ που σταδιακά λήγει. Επιπλέον, δυσαναπλήρωτο θα είναι το κενό και για τους γιατρούς με ετήσια σύμβαση που προσλήφθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2017. Το αποτέλεσμα είναι τμήματα και κλινικές νοσοκομείων να βρίσκονται σε κατάσταση λειτουργικής αρρυθμίας. Για παράδειγμα, στον Ευαγγελισμό υπηρετεί ένας επεμβατικός ακτινολόγος, ο οποίος σε ένα έτος έχει διενεργήσει εμβολισμό εγκεφαλικών αρτηριών (μια επέμβαση σωτήρια σε αιμορραγίες εγκεφαλικών ανευρυσμάτων) σε τουλάχιστον 50 ασθενείς. Η θητεία του όμως λήγει τον Φεβρουάριο, με το μέλλον του τμήματος να παραμένει αβέβαιο.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει και το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Οι δύο θέσεις επικουρικών γιατρών ορφανεύουν τον ερχόμενο Μάρτιο, παραμένοντας στο τμήμα μόνον η διευθύντρια.