Στους διαιτητές απαγορεύεται να κάνουν δηλώσεις για τα πεπραγμένα τους, όμως, κατά πώς φαίνεται, στα social media μπορεί να κάνουν ό,τι θέλουν. Ο διαιτητής Δημήτρης Θάνος, θυμωμένος πιθανότατα γιατί σε πρωτοσέλιδα η διαιτησία του παρουσιάζεται ως παράδειγμα αλλοίωσης του πρωταθλήματος, έκανε μια καταπληκτική ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook: πόσταρε ένα τραγούδι της Κατερίνας Στικούδη, με τίτλο «Ενθάδε κείται». Μη νομίζετε ότι ο ίδιος παραδέχτηκε συμβολικά ότι έθαψε την όποια αξιοπιστία του πρωταθλήματος: το κάθε άλλο. Με μια μικρή λεζάντα κάνει κατανοητό ότι φοβάται πως μπορεί να τον θάψουν (ποιοι;), γιατί έδωσε ένα πέναλτι. Η λεζάντα είναι όλη η πλάκα της ιστορίας: «Αρον Αρον σταύρον (sic) αυτόν» γράφει. Δεν πρόκειται για λάθος: «σταύρον» γράφει, αντί για «σταύρωσον».

Σχολείο
Από κάτι τέτοιες ωραίες προσωπικές τοποθετήσεις καταλαβαίνεις γιατί το VAR, που κάποτε θα φέρει ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης, δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα της ελληνικής διαιτησίας. Εκτός αν στα πλαίσια του VAR οι διαιτητές ξαναπάνε σχολείο, μάθουν ελληνικά, επιμορφωθούν κ.τ.λ. κ.τ.λ. Να σημειώσω πάντως ότι και το επίπεδο των φίλων του Θάνου είναι ανάλογο του διαιτητή –γεγονός παρήγορο. Κάτω από την ανάρτησή του δημοσιεύονται σχόλια μιας φίλης του που επιτίθεται στην «τραγουδίστρια – μοντέλα – κι ό,τι άλλο νομίζει ότι είναι» Στικούδη, εγκαλώντας τον διαιτητή για τα μουσικά του γούστα! Του επισημαίνει μάλιστα ότι «θα συκωθεί από τον τάφο ο Καζαντζίδης, ο Μητροπάνος, ο Διονυσίου και θα μας πάρουν με τις πέτρες» –το σηκωθεί το γράφει με ύψιλον, μάλλον γιατί της φαίνεται πιο όμορφο. Ο αγέρωχος Θάνος, ωστόσο, της απαντά σε τρίτο πληθυντικό, όπως ο Ιούλιος Καίσαρας: «Όχι αν καταλάβεις τι εννοεί». Είναι πάντα απαραίτητο τον Θάνο να τον εξηγεί ο Θάνος!
Μύστες

Ηταν πέναλτι αυτό που έδωσε ο εν λόγω διαιτητής; (Ή μήπως καλύτερα διανοητής;) Αυτά απασχολούν τους αληθινούς μύστες της διαιτησίας, όπως είναι ο Βαρούχας, ο Βασιλάκης, ο υφυπουργός Βασιλειάδης κ.τ.λ. Εγώ αυτά δεν τα ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Θάνος είναι τρομερή ιστορία. Ηταν διαιτητής της ποδοσφαιρικής Ενωσης Ηπείρου, αφού στα Γιάννινα ζει, αλλά το 2009 σηκώθηκε κι έφυγε και πήγε στα Γρεβενά, γιατί τον καιρό εκείνο η ΕΠΣ Γρεβενών είχε καλύτερη σχέση με τη διοίκηση της ΕΠΟ από αυτή που είχε η ΕΠΣ Ηπείρου που ήταν στην αντιπολίτευση. Εκτοτε ο Θάνος πατούσε σε δύο βάρκες, αφού ήταν «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», μόνο που επειδή τους ισορροπιστές στο τέλος δεν τους εμπιστεύεται κανείς δεν έγινε διεθνής και ψιλομαράζωσε. Στον περίφημο πόλεμο των Βορείων και των Νοτίων, που υπάρχει αυτό τον καιρό, τον μετρούσαν ως δικό τους και οι δυο! Τουλάχιστον την Κυριακή φάνηκε ποιο στρατόπεδο διάλεξε: είναι κι αυτός με τους Βόρειους.

Συνέντευξη

Βέβαια για τους γνωρίζοντες τα του ελληνικού ποδοσφαίρου μόνο έκπληξη δεν είναι αυτό. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ο Θάνος ήταν από τους λίγους που υπερασπίστηκε τον επόπτη Καλφόγλου, αυτόν που στην περσινή αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, στον αξέχαστο τελικό του Κυπέλλου, έκρινε το ματς καταμετρώντας το γκολ του Δικεφάλου του Βορρά, που σημείωσε ο Ενρίκε από θέση οφσάιντ. «Είναι ένα τίμιο και καθαρό παιδί, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει δώσει δείγματα για κάτι άλλο» είχε πει για τον Καλφόγλου και είχε προσθέσει πως από τη μεριά του θα τον στηρίξει και θα τον υποστηρίξει και ψυχολογικά. Γιατί κυρίως ο Θάνος έχει μια μεγάλη καρδιά. Οπως φυσικά μεγάλη καρδιά έχουν κι αυτοί που τον όρισαν στο ματς του ΠΑΟΚ με τον Παναιτωλικό.

Τραυματίας

Οι κριτικοί διαιτησίας και οι παρατηρητές κοιτάζουν αν υπήρχε ή δεν υπήρχε πέναλτι στη φάση του Βαρέλα: έχουν μεγάλη πλάκα όλοι! Ξέρετε πόσα παιχνίδια έχει παίξει φέτος ο Θάνος στη Σούπερ Λίγκα; Ενα και μόνο! Ο άνθρωπος παντρεύτηκε, ήταν τραυματίας –δεν ξέρω και τι άλλο πρόβλημα μπορεί να είχε: μπορεί να έτρεχε στα κοντσέρτα της Στικούδη ή να παρηγορούσε τον Καλφόγλου. Αλλά παιχνίδια στο πρωτάθλημα δεν είχε πάρει και ξαφνικά εμφανίστηκε στο Αγρίνιο, στο δυσκολότερο ίσως ματς της αγωνιστικής. Μπράβο σε αυτούς που τον έβγαλαν από την κατάψυξη! Και που σήμερα αναρωτιούνται αν η φάση του 87′ είναι πέναλτι, λες και υπήρχε καμία περίπτωση να μην το δώσει.

Ευχαριστώντας

Η ελληνική διαιτησία δεν έχει να κάνει με φάσεις που κρίνονται σωστά ή λάθος: αυτά είναι παραμύθια που πιστεύει ο Βασιλειάδης –αν τα πιστεύει. Οι τοποθετήσεις των διαιτητών, οι αξιολογήσεις τους, οι μη τιμωρίες τους είναι σημαντικότερα πράγματα από τις φάσεις. Φυσικά και οι ανακοινώσεις των ομάδων δείχνουν πού φυσάει ο άνεμος. Ο Παναιτωλικός δεν είπε κουβέντα: έχει λαμβάνειν.

Στο Αγρίνιο κανείς δεν έχει το χιούμορ έστω της ΑΕΛ, που χθες έβγαλε ανακοίνωση ευχαριστώντας τον διαιτητή… Μελισσανίδη (!) από τη Φθιώτιδα για τη διαιτησία του στο Περιστέρι…