Οι ιατροί φορολογούνται με την κλίμακα και τους φορολογικούς συντελεστές των μισθωτών όταν εργάζονται μόνο ως έμμισθοι στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα και δικαιούνται αφορολόγητο όριο.
Αντίθετα, οι ιατροί ως ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν αφορολόγητο. Φορολογούνται από το πρώτο ευρώ έως τις 20.000 με 22%, από τις 20.000 έως τις 30.000 με 29% , από τις 30.000 έως τις 40.000 με 37% και πάνω από τις 40.000 με 45%.
Επιπλέον οφείλουν να καταβάλλουν εισφορά αλληλεγγύης στο σύνολο των εισοδημάτων τους, η οποία ανάλογα με το ύψος ξεκινάει από 2,2 % και φτάνει ακόμη κα το 10%.
Ταυτόχρονα οι ιατροί, όπως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιβαρύνονται με ετήσιο τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται σε 650 ευρώ για την πρώτη έδρα και 600 ευρώ για κάθε επιπλέον ιατρείο.
Γίνεται κατανοητό ότι η φορολογική αυτή καταιγίδα είναι ασφυκτική και σε συνδυασμό με τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που φτάνουν στο 30,95% επί των κερδών για έναν μέσο ιατρό που έχει εισοδήματα 30.000 ευρώ το σύνολο φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων φτάνει τουλάχιστον στο 65% των εισοδημάτων του. Οσο αυξάνεται λοιπόν το εισόδημα, το ποσοστό αυτό φτάνει έως το 80%.
Οι ιατροί έχουν καταδικάσει το γεγονός ότι δεν έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί ο ορθός υπολογισμός του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το τελευταίο εκκαθαρισθέν έτος που αφορά τα εισοδήματα του 2016. Για πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα προκύψει θα είναι χαμηλότερο, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που δείχνουν κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων τους.
Μάλιστα πρέπει να επισημανθεί ότι αν και προβλέπεται σύμφωνα με τον Ν. 4387/2017 η μειωμένη καταβολή κατά 50% της ασφαλιστικής εισφοράς για τους ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης και άνω, και οι οποίοι αν και έχουν υποβάλει σχετική αίτηση καταβολής του 50% του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών, παρά ταύτα ο ΕΦΚΑ εξακολουθεί να παρακρατεί το διπλάσιο των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών.
Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι στην πλειονότητά τους οι ιατροί – ελεύθεροι επαγγελματίες που άντεξαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν έγκαιρα στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Κάποιοι ιατροί έχουν καταφύγει στη λύση της δημιουργίας ιατρικής εταιρείας προκειμένου να μην επιβαρύνονται με τόσο εξοντωτικούς φόρους. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία οι ιατροί, με πολλούς από αυτούς μάλιστα να αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στον εξωτερικό προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.
Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω