Στο Κίνημα Αλλαγής γνωρίζουν πολύ καλά την τακτική του Αλέξη Τσίπρα –δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις πιεστικές ερωτήσεις όσων αναρωτιούνται αν ο νέος φορέας θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Πάνο Καμμένο στην κυβέρνηση. «Η προοδευτική συμμαχία προϋποθέτει τη συμφωνία και των δύο μερών», τόνιζε χθες επιτελικό στέλεχος του νέου φορέα αποκλείοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε πιθανότητα σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση ήρθε και από επίσημα χείλη: «Δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα. Δεν μας ενδιαφέρει κανένα υπουργείο με Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα», ξεκαθάρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης (Σκάι), ενώ κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση αντικατάστασης των ΑΝΕΛ, γιατί η Φώφη Γεννηματά έχει εξηγήσει πως όποια συζήτηση για συνεργασία θα γίνει ύστερα από εκλογές και από προγραμματική συμφωνία, ενώ ακόμα και τότε η πιθανότητα συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον ισχνή.

«Δεν συμμετέχουμε στην προβοκάτσια», έλεγαν χθες οι συνεργάτες της Γεννηματά, οι οποίοι, όπως και η ίδια, έχουν πλήρη επίγνωση πως ο Πρωθυπουργός τούς χρησιμοποιεί ως προειδοποίηση προς την πλευρά του κυβερνητικού του εταίρου, καθιστώντας του ξεκάθαρο πως είναι αναλώσιμος. Αποφάσισαν πως δεν πρόκειται να εμπλακούν σ’ αυτό το παιχνίδι και ξεκαθάρισαν την θέση τους πριν ακόμα οι φήμες γιγαντωθούν. «Να ξέρει ο κύριος Τσίπρας ότι εφόσον δεν μπορεί να συγκυβερνήσει άλλο με τους ΑΝΕΛ, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές. Είναι δύσκολοι οι χωρισμοί αλλά συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες», σχολίασε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, επιβεβαιώνοντας τη στάση που αναμένεται να κρατήσει η ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Από τη δική του πλευρά, και ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε τη θέση του όσον αφορά ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να ξεκόψει την παρασκηνιακή κουβέντα, που εμφανίζει το Ποτάμι να προσεγγίζεται από την κυβέρνηση. «Δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι στην αντιπολίτευση και δεν υπάρχει κανείς πρόθυμος να αντικαταστήσει τον κ. Καμμένο», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, αποσυνδέοντας εκ νέου το Κίνημα Αλλαγής από τους κυβερνητικούς τριγμούς.

Η ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ. Πιστοί στην θέση τους όλον αυτόν τον καιρό τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής τονίζουν πως η στάση τους μέσα στο Κοινοβούλιο δεν θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη. Μόνο μια «εθνικά ωφέλιμη λύση» θα τύχει της στήριξης ΔΗΣΥ και Ποταμιού, με τις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες να κινούνται στο πλαίσιο που αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του νέου φορέα -σύνθετη ονομασία, με δεσμευτικές εγγυήσεις εναντίον του αλυτρωτισμού. «Υπάρχουν πολλά ονόματα που δίνουν λύση, όπως μια σλαβική λέξη που μπορεί να μας καλύπτει πλήρως», επεσήμανε ο Θεοδωράκης, ενώ έχει επίσης καταστεί σαφές πως η όποια λύση, για να υπερψηφιστεί, πρέπει να είναι πλήρης και οριστική ώστε να αποφευχθεί η «σαλαμοποίηση».

Αν τελικά οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες αποφασίσουν να στηρίξουν τη λύση που θα φέρει η κυβέρνηση αυτό θα γίνει μόνο αν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτουν και χωρίς καμία διάθεση να αποτελέσουν δεκανίκι για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Το Κίνημα Αλλαγής δεν δίνει και δεν θα δώσει λευκή επιταγή, τοποθετείται με υπευθυνότητα και ρεαλισμό, με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και αναμένει την πρόταση της κυβέρνησης, εάν και εφόσον υπάρξει, για την τελική του τοποθέτηση» είναι η επίσημη στάση που τηρούν Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως. Ακόμα, δε, και αν τελικά αποφασιστεί η υπερψήφιση μιας εθνικά συμφέρουσας λύσης, αυτή δεν θα αποτελέσει πυξίδα για τη συνέχεια και δεν θα ανοίξει παράθυρο για περαιτέρω συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ –η διαφωνία των δύο πλευρών, άλλωστε, ως προς την πολιτική που ακολουθείται καταγράφεται σε κάθε επίπεδο.