Μέσα σε περιβάλλον σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης ο Μάθιου Νίμιτς ξεκινά από την Αθήνα την επίσκεψή του σε Ελλάδα και πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) με σκοπό να διαγνώσει τις προθέσεις των δύο πλευρών επί της τελευταίας δέσμης ιδεών του, καθώς και τους τρόπους που οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού μπορούν να προχωρήσουν.
Ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα έχει συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αλλά όχι με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Συνάντηση προγραμματίστηκε και με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο.
Ο Νίμιτς θα ακούσει τόσο το πώς είδε η ελληνική κυβέρνηση τη συνάντηση που είχαν στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα οι Πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ όσο και τις παρατηρήσεις της Αθήνας επί των προτάσεών του. Αλλωστε, είναι ήδη ξεκάθαρο ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν αναλάβει να σηκώσουν το βάρος των συνομιλιών περισσότερο σε σχέση με όσα συνέβαιναν στο παρελθόν.
Τρεις γραμμές. Σύμφωνα με την προεργασία σε Αθήνα και Σκόπια, οι συνομιλίες του Νίμιτς θα κινηθούν λογικά στις ακόλουθες γραμμές: Πρώτον, στο γεγονός ότι η ονομασία «Republika Makedonija (Skopje)» φαίνεται να έχει βγει από τη συζήτηση. Δεύτερον, στην αντιμετώπιση του στοιχείων αλυτρωτισμού που παραμένουν στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και απασχολούν την ελληνική πλευρά (η γλώσσα και η εθνικότητα). Τρίτον, ο τρόπος με τον οποίο θα «κουμπώσει» μία λύση, έστω σε στάδια, με τα χρονοδιαγράμματα που θέτουν η πρόσκληση της γειτονικής χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και η χορήγηση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Χαμηλοί τόνοι στα Σκόπια. Την ίδια στιγμή, στα Σκόπια η κατάσταση μοιάζει –τουλάχιστον επιφανειακά –πιο ήρεμη. Αν και υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, οι τόνοι δεν ανέβηκαν μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε χθες ότι το κόμμα του (Σοσιαλδημοκρατική Ενωση – SDSM) εμμένει στη θέση πως αν βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI, ανέφερε ότι ένα δημοψήφισμα δεν είναι απαραίτητο για τη λύση.