Μέσα από τις συναντήσεις με τους πολιτικούς ανταγωνιστές τους, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν προς μία λύση, αν και δύσκολα μπορεί να αποφύγει κανείς να παρατηρήσει ότι το κλίμα στη γειτονική χώρα έμοιαζε –εκ πρώτης όψεως –πιο «πολιτισμένο» από αυτό στην Αθήνα. Και στις δύο περιπτώσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση τήρησε αποστάσεις, αν και στην ΠΓΔΜ υπάρχει μία σημαντική διαφορά. Το αλβανικό κόμμα DUI, που συμμετέχει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζάεφ, ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της λύσης, κάτι που σημαίνει ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα ο κυβερνητικός συνασπισμός στη γειτονική χώρα έχει ενιαία θέση.

Οι εσωτερικές πολιτικές διεργασίες έλαβαν χώρα λίγο πριν από την άφιξη σε Αθήνα και Σκόπια του Μάθιου Νίμιτς. Ηδη, όπως διαφαίνεται από τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι συνομιλίες τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα επικεντρώνονται πλέον στα τέσσερα από τα πέντε ονόματα της δέσμης ιδεών Νίμιτς. Το «Republika Makedonija (Skopje)», για το οποίο έχει γίνει τόσο λόγος τις προηγούμενες ημέρες, φαίνεται να έχει βγει από το τραπέζι των συνομιλιών.

ΕΞΙ ΩΡΕΣ. Ο Ζάεφ προσήλθε στη συνάντηση υπό τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ με τους δύο στενότερους συνεργάτες του, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και την υπουργό Αμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα. Η συνάντηση διήρκεσε έξι ώρες, ένδειξη σαφής ότι έγινε διεξοδική συζήτηση επί των προτάσεων Νίμιτς αλλά και επί των συνομιλιών που είχε ο Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.

«Είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση και θάρρος από την πλευρά μας, όμως η λύση είναι δυνατή εφόσον υπάρχει αντίστοιχη πολιτική βούληση και από την ελληνική πλευρά» σημείωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο σκοπιανός πρωθυπουργός. Αυτό που μένει να φανεί είναι πόσο γρήγορα σχεδιάζει να προχωρήσει στη μετονομασία του αεροδρομίου και της κεντρικής εθνικής οδού ώστε να στείλει και μήνυμα ότι δημιουργείται μία τομή σε σχέση με την «αρχαιολατρική» πολιτική του προκατόχου του Νίκολα Γκρούεφσκι.