«Η κακή απόδοση του πρώτου μέρους και ο αντίπαλος τερματοφύλακας». Μέσα σε δέκα λέξεις ο Οσκαρ Γκαρσία επιχείρησε να πει για την ομάδα του όλη την ιστορία του χθεσινού Αστέρας – Ολυμπιακός 1-1. Της ισοπαλίας που έμελλε να ρίξει τους πρωταθλητές από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα πέντε αγωνιστικές από την αναρρίχησή τους σε αυτή.

Οι Ερυθρόλευκοι ήταν στο +1 από τον ΠΑΟΚ και στο +3 από την ΑΕΚ, πλέον είναι στο -1 από τους Θεσσαλονικείς και στο +1 από την ΑΕΚ, την οποία υποδέχονται την Κυριακή στο Φάληρο στο ντέρμπι της 20ής αγωνιστικής.

Οχι, στην ουσία του πράγματος δεν άλλαξαν και πάρα πολλά σε ό,τι αφορά τη μάχη του τίτλου. Σε απόσταση βολής ήταν και πριν οι τρεις μονομάχοι, σε απόσταση βολής παραμένουν. Ολοι έχουν ακόμη το προνόμιο να αποφασίζουν την τύχη τους αποκλειστικά από τα δικά τους αποτελέσματα. Η ψυχολογία είναι που αλλάζει (κυρίως) σε αυτό το ομολογουμένως ιδιαίτερο χρονικό σημείο. Τώρα που έφτασε ο Φλεβάρης των ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός μόλις έχασε το σερί νικών που κρατούσε από τις 5 Νοέμβρη. Το «9 στα 9» που έμεινε στην Ιστορία…

Τι έγινε όμως στο Θ. Κολοκοτρώνης; Ενα ματς υψηλής έντασης που πέρασε από σαράντα κύματα. Ο Αστέρας ξεκίνησε εντυπωσιακά και προηγήθηκε στο 21′ με την κεφαλιά του Ιγκλέσιας ύστερα από την υποδειγματική ασίστ του Τσιλιανίδη. Οι Αρκάδες μέχρι να συμπληρωθεί το ημίωρο είχαν ήδη σχηματίσει μια τριλογία… σοβαρών επισκέψεων στα καρέ του Προτό το με τον Βέλγο να έχει τις απαντήσεις στις φάσεις του 13′ (Τόνσο) και του 23′ (Μανιάς). Ο πορτιέρο των πρωταθλητών βέβαια την επέμβαση της βραδιάς την έκανε στο 43′ σε σουτ του Μουνάφο. Εκεί όμως τα δεδομένα είχαν ήδη αλλάξει. Ο Ολυμπιακός είχε ισοφαρίσει από το 39′ με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Καρίμ Ανσαριφάρντ και είχε προλάβει να δει την τύχη του να… χτυπά δοκάρι σε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Κέβιν Μιραλάς (31′).

Για να εναρμονιστούμε με τον πρόλογο όμως: Ο Γκαρσία μίλησε για την ικανότητα του αντίπαλου πορτιέρο, όχι του δικού του. Και είχε δίκιο ο Καταλανός για τον Γιώργο Αθανασιάδη, ο οποίος εν πολλοίς ήταν και το πρόσωπο που επέβαλε την ισοπαλία. Οπως είχε δίκιο και για την κακή εικόνα της ομάδας του στο πρώτο ημίχρονο. Ο πρωταθλητής ανέβασε αρκετά την απόδοσή του στο δεύτερο μέρος –ξεκίνησε με εικοσάλεπτη καθυστέρηση λόγω χρήσης δακρυγόνων έξω από το γήπεδο. Ο Φορτούνης πήρε τη θέση του Μάριν (46′) και σταδιακά τα δεδομένα άλλαξαν. Ο Αθανασιάδης όμως είπε όχι στον Μιραλάς (53′), όχι και στον Ζιλέ (72′) σε δύο στιγμές απόλυτης ανατροπής. Σημάδεψε άστοχα και ο Κούτρης (81′) και εκεί τελείωσαν όλα. Σίγουρα, άλλαξε ριζικά η εικόνα. Η ζημιά όμως είχε προλάβει να γίνει. Ο Γκαρσία πέρασε τον Οτζίτζα (70′) αντί του Πάρντο αλλάζοντας τη διάταξη σε 4-3-3, έβαλε και τον Τζούρτζεβιτς αντί του Σισέ (85′) στο φινάλε φτάνοντας στο 4-2-4. Ομως, δεν…

Αστέρας Τρίπολης: Αθανασιάδης, Κώτσιρας, Σελίν, Τριανταφυλλόπουλος, Γιαννούλης, Ιγκλέσιας, Μουνάφο, Κυριακόπουλος (74′ Ντουντού), Τσιλιανίδης (64′ Ισνάλντο), Τόνσο, Μανιάς (84′ Καλτσάς).

Ολυμπιακός: Προτό, Φιγκέιρας, Ενγκελς, Σισέ (85′ Τζούρτζεβιτς), Κούτρης, Ρομαό, Ζιλέ, Μάριν (46′ Φορτούνης), Πάρντο (70′ Οτζίτζα), Μιραλάς, Ανσαριφάρντ.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΑ

«Κληρώνει» για τις αποχωρήσεις

Τελευταίο μεταγραφικό τριήμερο και όπως είναι λογικό το ενδιαφέρον στην περίπτωση του Ολυμπιακού είναι μεγάλο. Οχι μόνο για το αν οι Ερυθρόλευκοι θα θελήσουν να προχωρήσουν σε κάποια κίνηση της τελευταίας στιγμής, αλλά κυρίως διότι έχουν στο ρόστερ τους μια σειρά από ποδοσφαιριστές που εάν και εφόσον θα πρέπει να αποχωρήσουν. Καπίνο, Εμενίκε (λέγεται ότι πάει για… Κίνα, άρα ο συγκεκριμένος έχει χρόνο), Ζντιέλαρ (φωτογραφία – είναι κοντά στην Παρτιζάν), Μίλιτς και ίσως και ο Φιγκέιρας, που έχει πάντα προτάσεις τόσο από την Τουρκία όσο και από την Μπράγκα. Ο Πορτογάλος, που χθες στην Τρίπολη έδειχνε τουλάχιστον εκτός κλίματος. Βεβαίως δεν ήταν ο μοναδικός. Ξαναλέμε ότι οι Πειραιώτες είχαν σε άσχημη βραδιά πολλούς. Ο Σισέ, ο Ρομαό, ο Κούτρης που ανασταλτικά είχε πολλά προβλήματα. Ο Μάριν που δεν φάνηκε στο ημίχρονο που έπαιξε, ο Πάρντο με τον Ανσαριφάρντ που τους θυμόμαστε μόνο στη φάση του 38’ όταν η συνεργασία τους έφερε το πέναλτι (και στη συνέχεια το 12ο γκολ του Ιρανού στο πρωτάθλημα). Πιθανότατα ο Προτό ήταν ο κορυφαίος του Ολυμπιακού. Και με καλύτερο τον τερματοφύλακα, «διπλά» σπανίως προκύπτουν στη Σούπερ Λίγκα για τους πρωταθλητές. Τον πολύπειρο Βέλγο, που χθες βράδυ έλεγε με νόημα πως «με ενδιαφέρει μόνο να νικήσω στο επόμενο παιχνίδι και στο επόμενο και στο επόμενο… Ετσι θα είμαστε πρωταθλητές. Είναι δύσκολο να κερδίζεις όλα τα παιχνίδια αλλά το ίδιο δύσκολο είναι και για τους άλλους. Το πιο σημαντικό όμως είναι να τα δίνεις όλα, κάθε μέρα, σε κάθε προπόνηση».

ΓΚΑΡΣΙΑ

Θα τα δώσουμε όλα στη συνέχεια

Πρώτη αποστολή εκτός έδρας για τον Οσκαρ Γκαρσία στον Ολυμπιακό. Και πρώτη βαθμολογική απώλεια. Πώς το διαχειρίστηκε ο Καταλανός; Ψύχραιμα και με ειλικρίνεια. «Δεν ήμασταν καλοί στο πρώτο ημίχρονο, δεν είχαμε τον έλεγχο του αγώνα, ούτε καλή κυκλοφορία μπάλας. Στο δεύτερο ημίχρονο βελτιωθήκαμε, πήραμε τον έλεγχο του ματς και είχαμε ορισμένες ευκαιρίες για γκολ. Ωστόσο, νομίζω ότι όλα κρίθηκαν στο κακό μας πρώτο ημίχρονο», παραδέχθηκε ο 44χρονος ισπανός τεχνικός, που φυσικά κοιτάζει μπροστά. «Θα δώσουμε τα πάντα στη συνέχεια. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη».

Από την πλευρά του ο Σάββας Παντελίδης ήταν επίσης αρκετά ψύχραιμος στην εκτίμησή του για το ματς. Ο έλληνας προπονητής υποστήριξε μάλιστα ότι ένας από τους λόγους που έφεραν αυτή την εικόνα και κατ’ επέκταση την ισοπαλία ήταν η κούραση του Ολυμπιακού, που την Τετάρτη έπαιξε Κύπελλο: «Νομίζω ότι μπλοκάραμε την επίθεση του Ολυμπιακού αλλά για 60 λεπτά παίξαμε ποδόσφαιρο. Βέβαια έπαιξε ρόλο και η κούραση του Ολυμπιακού από τον αγώνα της Τετάρτης, με το αποτέλεσμα να είναι δίκαιο». Ο τεχνικός του Αστέρα Τρίπολης, που είδε την ομάδα του να είναι ομολογουμένως πολύ ανταγωνιστική και που για να είμαστε δίκαιοι φάνηκε να έχει διαβάσει καλά τους Πειραιώτες. Εξού και ο αιφνιδιασμός του πρώτου ημιχρόνου με τα πολλά τρεξίματα πίσω από την μπάλα αρκετά ψηλότερα από ό,τι συνηθίζεται.