Νέα δάνεια τα οποία πρόκειται να κατευθυνθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ετοιμάζεται να ρίξει το επόμενο διάστημα στην αγορά η Eurobank.

Για τον σκοπό αυτόν η τράπεζα προχώρησε σε δύο συμφωνίες με ευρωπαϊκούς αλλά και εθνικούς φορείς χρηματοδότησης, που έχουν στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, την αρχή για το 2018 έκανε η Eurobank με την υπογραφή της επέκτασης της συμφωνίας που ήδη είχε συνάψει με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος COSME.

Η επέκταση της συμφωνίας είναι ύψους 390 εκατ. ευρώ και το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα κατευθυνθεί προς τις επιχειρήσεις ανέρχεται μετά και τη νέα συμφωνία συνολικά σε 650 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα COSME, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση στις μικρομεσαίες. Μάλιστα, με το χρηματοοικονομικό εργαλείο το οποίο έχει τη μορφή μηχανισμού εγγύησης χρηματοδοτήσεων Cosme Loan Guarantee Facility, και προβλέπεται στο πλαίσιο του προγράμματος COSME, παρέχονται εγγυήσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν ώστε να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς να έχουν αυξημένες απαιτήσεις για παροχή εξασφαλίσεων.

ΜΕ ΤΟ ΕΤΕΑΝ. Παράλληλα η τράπεζα Eurobank, όπως ανακοίνωσε χθες, προχώρησε και στην υπογραφή συμφωνίας με το Εθνικό Ταμείο Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ ΑΕ) για τη συνέχιση της Δράσης του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) Επιχειρηματική Επανεκκίνηση. Πρόκειται για το ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΤΕΠΙΧ Ι το οποίο στοχεύει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει μέχρι την έναρξη του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, η ενεργοποίηση του οποίου αναμένεται εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2018.

Μέσω της δράσης αυτής πρόκειται να διοχετευθούν στην αγορά από τις τράπεζες κεφάλαια συνολικού ύψους 384 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 192 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από το ΕΤΕΑΝ.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη Δράση ΤΕΠΙΧ – Επιχειρηματική Επανεκκίνηση, η Eurobank και το ΕΤΕΑΝ έχουν συστήσει κοινό κεφάλαιο. Η συμμετοχή μέρους είναι της τάξεως του 50% και τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα και στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020, η τράπεζα προσφέρει και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, στηρίζοντας την προσπάθεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων τους για το επόμενο διάστημα.