Το ελληνικό Δημόσιο προετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου εντός των επόμενων ημερών, αλλά σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Ντάρβας, χωρίς επαρκή ελάφρυνση χρέους, ο κίνδυνος για μια νέα κρίση και ένα ακόμα πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια είναι υπαρκτός. «Αν η Ελλάδα λάβει σημαντική ελάφρυνση χρέους, αυτό θα ληφθεί θετικά από τις αγορές και η ουσιαστική επιστροφή της χώρας σε αυτές θα είναι πιθανή. Αν η ελάφρυνση χρέους δεν είναι επαρκής, θα ήμουν ιδιαίτερα ανήσυχος. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει πρόθεση από κανέναν για ένα τέταρτο πρόγραμμα. Αλλά αν η Ελλάδα εξέλθει στις αγορές υπό τέτοιες προϋποθέσεις, τότε βλέπω σημαντικούς κινδύνους στην πορεία» δήλωσε ο Ντάρβας στον Αθήνα 9,84.

Η ελάφρυνση. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του κορυφαίου think tank Bruegel πρόσθεσε μάλιστα πως «αν η ελάφρυνση χρέους δεν είναι επαρκής και η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές, βλέπω έναν σημαντικό κίνδυνο για ακόμα ένα πρόγραμμα σε μερικά χρόνια και άλλη μία κρίση στη χώρα». Καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις αλλά και για ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θεωρείται από τον οικονομολόγο η στάση της Γερμανίας μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προετοιμαστεί για την έκδοση επταετών ομολόγων προκειμένου να αντληθούν νέα κεφάλαια της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά, από κοινού με τα 1,9 δισ. ευρώ τα οποία αναμένονται από τον ESM στο πλαίσιο της επόμενης δόσης αλλά και διαθέσιμα περίπου 1,5 δισ. ευρώ θα συνθέσουν μια «μαγιά» άνω των 6 δισ. ευρώ ως μαξιλάρι ασφαλείας του ελληνικού Δημοσίου. Εως τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο, ο ESM εκτιμάται πως θα εκταμιεύσει συνολικά 10,2 δισ. ευρώ για μαξιλάρι διαθεσίμων.