Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να ξεμπλοκάρουν σε πανελλαδικό επίπεδο οι πλειστηριασμοί ακινήτων, αναζωπυρώνοντας το τσουνάμι των κοινωνικών αντιδράσεων αν θέλει να αποφύγει αναθέρμανση των εντάσεων με τους δανειστές.

Ο ένας μετά τον άλλον οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας με αποφάσεις τους παρατείνουν την αποχή από τους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία και σε ορισμένες περιπτώσεις και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τον Μάρτιο, ενώ οι δανειστές δημιουργούν ειδικό παρατηρητήριο για την παρακολούθηση της ομαλής εκτέλεσής τους. Ο Μάριο Ντράγκι, άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη διενέργειας πλειστηριασμών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις προειδοποιήσεις των δανειστών, σύμφωνα με τις οποίες η απρόσκοπτη διενέργεια πανελλαδικών ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, έστειλε ήδη επιστολή στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους ώστε μέσα από τη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας να προχωρήσουν εισηγήσεις νομοτεχνικών βελτιώσεων στο πλαίσιο διενέργειάς τους. Στις ζυμώσεις με το υπουργείο Οικονομικών, εκπρόσωποι των συμβολαιογράφων τονίζουν παράλληλα την ανάγκη να τεθούν όρια 50.000 ευρώ για χρέη προς το Δημόσιο και 200.000 ευρώ για χρέη προς τις τράπεζες, κάτω από τα οποία δεν θα γίνονται πλειστηριασμοί.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ. Την ίδια ώρα όμως από τη Θεσσαλονίκη έως την Κρήτη και από το Ναύπλιο έως τα Γιάννινα, οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι στις γενικές συνελεύσεις τους αποφάσισαν ότι θα απέχουν από τους πλειστηριασμούς. Ο συμβολαιογραφικός σύλλογος Αθηνών – Πειραιώς έχει ανακοινώσει από τα τέλη Δεκεμβρίου ότι έως τις 31 Ιανουαρίου δεν θα προχωρήσει κανένας φυσικός πλειστηριασμός αλλά εκτελούνται κανονικά οι ηλεκτρονικοί. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται νέα γενική συνέλευση για τον καθορισμό της στάσης τους στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Ρούσκα, σταδιακά η κατάσταση θα εκτονωθεί και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται απρόσκοπτα, όχι όμως με τον ρυθμό που επιθυμούν οι δανειστές. Στην έκθεση συμμόρφωσης για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, οι δανειστές σε ειδική ανάλυση είχαν συμπεριλάβει τη δέσμευση των τραπεζών έναντι των εποπτικών Αρχών για τη διενέργεια 10.000 πλειστηριασμών κατά τη διάρκεια του έτους. Ο Γιώργος Ρούσκας εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια του έτους θα διενεργηθούν τελικά 2.000-3.000 πλειστηριασμοί, σχεδόν αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Σε ερώτηση για το εάν η προσγείωση του στόχου συνδέεται με αδυναμία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να σηκώσει περισσότερους πλειστηριασμούς, απαντά αρνητικά σημειώνοντας ότι κατά την άποψή του οι τράπεζες δεν θέλουν να διενεργήσουν τόσο μεγάλο όγκο πλειστηριασμών, αλλά χρησιμοποιούν την απειλή για να φέρουν περισσότερους δανειολήπτες στο γκισέ για ρύθμιση των οφειλών τους. Τραπεζικές πηγές, πάντως, ανεβάζουν τον όγκο των πλειστηριασμών ακινήτων σε 1.000 τον μήνα από τον Μάρτιο και μετά, με στόχο το λιγότερο 10.000 κατά τη διάρκεια του έτους.

Μετά τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συμβολαιογραφικών συλλόγων ανά τη χώρα, μόνο ο σύλλογος της Θράκης συνεχίζει κανονικά τους πλειστηριασμούς και σε φυσική μορφή στα ειρηνοδικεία και σε ηλεκτρονική.

Σε Αθήνα – Πειραιά δεν αναμένεται να ξαναγίνει πλειστηριασμός σε ειρηνοδικεία, ενώ διάταξη νόμου ορίζει πλέον ότι από τις 21 Φεβρουαρίου όλοι οι πλειστηριασμοί πανελλαδικά θα διενεργούνται μόνο ηλεκτρονικά.

Στο μεταξύ, ο σύλλογος της Λάρισας αποφάσισε αποχή από κάθε είδους πλειστηριασμό έως τις 31 Μαρτίου. Ο πρόεδρος Γιάννης Κόνσουλας τονίζει ότι βασικό αίτημα του συλλόγου είναι είτε το υπουργείο Δικαιοσύνης είτε το υπουργείο Οικονομικών να αναλάβουν την ευθύνη για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη προστασίας της ασφάλειας των συμβολαιογράφων. Οι εκπρόσωποι πολλών συμβολαιογραφικών συλλόγων, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Κόνσουλας, αντιτίθενται επιπλέον στις διατάξεις για τη λεγόμενη παρέκταση αρμοδιότητας, σύμφωνα με τις οποίες συμβολαιογράφος με έδρα διαφορετική εφετειακή ενότητα από αυτή του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου μπορεί να διενεργεί τον πλειστηριασμό.

Ο σύλλογος των Ιωαννίνων αποφάσισε αποχή από όλους τους πλειστηριασμούς έως τις 21 Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι σήμερα κανένας συμβολαιογράφος του συλλόγου δεν έχει πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Στο Ναύπλιο, αποφασίστηκε λήξη της αποχής, πλην όμως το γεγονός ότι κανένας συμβολαιογράφος δεν έχει πιστοποιηθεί στην πλατφόρμα καθιστά αβέβαιη χρονικά την έναρξη της ηλεκτρονικής διαδικασίας.

Στην Κρήτη, αποφασίστηκε αποχή από κάθε πλειστηριασμό έως τις 4 Μαρτίου, αλλά και προώθηση της διαδικασίας πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ όπως έγινε γνωστό από το βράδυ της Κυριακής αποχή από τους πλειστηριασμούς έως τις 4 Μαρτίου αποφάσισε και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Θεσσαλονίκης.

Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% υπόσχεται η ΝΔ

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, περιορισμό της γραφειοκρατίας στη μεταβίβαση ακινήτων αλλά και παροχή οικονομικών κινήτρων για την αναβάθμιση κτιρίων περιλαμβάνει το σχέδιο της ΝΔ για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί επιβεβλημένες τις παρεμβάσεις στους τρεις παραπάνω τομείς, διότι εκεί – όπως τόνισε προ ημερών στον χαιρετισμό του προς την ΠΟΜΙΔΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης – παρατηρούνται τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Πηγές της Πειραιώς κατηγορούν την κυβέρνηση πως όχι μόνο δεν τήρησε την υπόσχεσή της για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά τον διατήρησε και με την πολιτική της ενέτεινε «τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων, από την οποία εξαρτώνται σειρά κλάδων και χιλιάδες εργαζόμενοι». Οι δεσμεύσεις της ΝΔ:

n Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. Με αυτήν την αλλαγή – υποστηρίζεται – «η επιβάρυνση από τον φόρο ακίνητης περιουσίας θα μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο ανεπτυγμένων οικονομιών».

n Μείωση της γραφειοκρατίας στη μεταβίβαση ακινήτων. «Τα 23 δικαιολογητικά που απαιτούνται σήμερα θα περιοριστούν κατά ένα τρίτο και θα αυξηθούν τα δικαιολογητικά που θα είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά».

n Παροχή οικονομικών κινήτρων για την αναβάθμιση (ενεργειακή, λειτουργική, αισθητική, συντήρηση) των υφιστάμενων ακινήτων. Θα ισοδυναμεί με 40% έως 50% της συνολικής δαπάνης και θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, στα τρία επόμενα έτη.