Την έκδοση δύο Τούρκων που είχαν συλληφθεί μαζί με άλλα επτά άτομα μετά από επιχείρηση της αστυνομίας στο Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο, ζητά η Άγκυρα.

Το αίτημα για τον πρώτο εξ αυτών συζητήθηκε την Τρίτη στο αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών, που συνεδρίασε δημόσια σε ακροατήριο, ενώ για τον δεύτερο εκζητούμενο η συζήτηση αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων του για τις 6 Φεβρουαρίου 2018.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αιτήματος εξετάστηκαν τρεις μάρτυρες , μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνη , οι οποίοι κατέθεσαν ότι η δίωξη εναντίον του Τούρκου είναι πολιτική και πως αν επιστρέψει πίσω στην πατρίδα του κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια και να μην τύχει δίκαιης δίκης, κατά παράβαση των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου . Η Τουρκία επιχειρεί να του φορτώσει αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου είπαν ενώ σημείωσαν ότι η Γαλλία του έχει χορηγήσει ήδη πολιτικό άσυλο κάτι που δεν θα έκαναν για έναν τρομοκράτη.

Ο 60χρονος εκζητουμενος , απευθυνόμενος προς το δικαστήριο και εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά, ζήτησε από τους δικαστές όχι να τον λυπηθούν αλλά να αποδώσουν δικαιοσύνη.

Προκειμένου μάλιστα να δείξει τι έχει υποστεί στην γείτονα έβγαλε και έδειξε στους δικαστές το γυάλινο μάτι του.«Πέρασα 20 χρόνια από τη ζωή μου στις φυλακές της Τουρκίας.

Έχω μαζέψει κομμάτια των συμφοιτητών μου όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο. Έριξαν βόμβες . 7 συμφοιτητές μου κομματιάστηκαν. Γιατί; Ζητάγαμε την ελευθερία της χώρας μας.

Όπως αντισταθήκατε στους Γερμανούς, σε ένα φασιστικό καθεστώς, έτσι κι εμείς κάνουμε τώρα», είπε, συγκρίνοντας τον Ερντογαν με τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο είπε πως η μόνη διαφορά τους είναι στα ρούχα καθώς ο πρώτος φόραγε στρατιωτική στολή.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Παρασκευή, όπου αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας.