Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι αληθινό –ή μάλλον σουρεαλιστικό: όπως προκύπτει από έρευνα των «ΝΕΩΝ», γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι και πλήθος ακόμη επαγγελματικών κατηγοριών θα καταβάλουν το 55% των εισοδημάτων τους φέτος σε φόρους και εισφορές, ποσοστό που θα ανέλθει στο 60% το 2019 και που στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο εάν στις επιβαρύνσεις αυτές προστεθούν ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και οι έμμεσοι φόροι.

Η σουρεαλιστική κατάσταση που βιώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλεται σε έναν σουρεαλιστικό στόχο της κυβέρνησης. Στην αδιανόητη επιλογή της να στήσει το δικό της success story πάνω στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, στην παράλογη πεποίθησή της ότι μπορεί να υπάρξει οποιοδήποτε success story με όχημα την οικονομική εξόντωση του πλέον ζωτικού πνεύμονα της οικονομίας.

Ακόμη χειρότερα, πολλά από αυτά τα επαγγέλματα δεν απολαμβάνουν πλέον τις προσόδους περασμένων εποχών. Ειδικά οι μηχανικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μια οικοδομική δραστηριότητα που φυτοζωεί, ενώ οι αμοιβές των δικηγόρων δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτές που ήταν κάποτε. Κι όμως είναι όλοι αυτοί οι επαγγελματίες, μαζί με μισθωτούς και συνταξιούχους, που καλούνται να καταβάλουν έναν δυσβάσταχτο λογαριασμό για να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε με το Μνημόνιο που η ίδια προκάλεσε και υπέγραψε.

Η σουρεαλιστική εικόνα θα μπορούσε να συμπληρωθεί με τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η οικονομία γυρίζει σελίδα. Θα μπορούσε εάν, κάτω από αυτές τις σκληρές συνθήκες που βιώνουν ακόμη περισσότερο οι νέοι επιστήμονες, ο ισχυρισμός αυτός δεν ήταν πραγματικά εμπαιγμός.