«Την Κυριακή, το αργότερο τη Δευτέρα θα έχουμε ένα αποτέλεσμα». Την πρόβλεψη για το κυβερνητικό πρόγραμμα του νέου «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανικής Ενωσης και Σοσιαλδημοκρατών έκανε χθες η Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ. Είναι πρωθυπουργός του Σάαρ, διευθύνει μία από τις 18 επιτροπές διαπραγμάτευσης, τον Τομέα Παιδείας και Ερευνας. Ολα δείχνουν ότι θα επαληθευτεί, μετά τη συμφωνία CDU/CSU και SPD για την επανένωση οικογενειών των προσφύγων, που ήταν το μεγαλύτερο αγκάθι στη διαπραγμάτευση. Η απαγόρευση θα παραταθεί μέχρι τον Ιούλιο, κατόπιν θα ισχύσει όριο δευτερογενούς μετανάστευσης, χίλια άτομα μηνιαίως συν τις ειδικές περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, για τις οποίες πίεζαν ιδιαίτερα οι Σοσιαλδημοκράτες.

Αύριο η Κραμπ – Καρενμπάουερ θα είναι πάλι στο Βερολίνο, προεδρεύει στη Σύνοδο Πρωθυπουργών των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας που συγκαλείται κάθε τρίμηνο. Στο μέλλον ενδέχεται να μείνει στη γερμανική πρωτεύουσα για πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Το όνομά της κυριαρχεί στη σεναριολογία για τη διαδοχή της Μέρκελ, για την οποία αυτή η τετραετία θα είναι η τελευταία θητεία της στην καγκελαρία. Ο αγώνας δρόμου άρχισε από το βράδυ των εκλογών του Σεπτεμβρίου, όπου η Μέρκελ κράτησε την πρωτιά, αλλά με δραματικές απώλειες 8,6%. Εκτοτε μία νέα γενιά Χριστιανοδημοκρατών, με επικεφαλής τον υφυπουργό Οικονομικών Γενς Σπαν και τον πρόεδρο της Νεολαίας του CDU Πάουλ Τσίμιακ, ζητούν όλο και επιτακτικότερα ανανέωση ηγεσίας του CDU και σαφή δεξιά στροφή της Χριστιανοδημοκρατίας. Σπαν και Τσίμιακ του CDU, Αλεξάντερ Ντόμπριντ του CSU και Κρίστιαν Λίντνερ του FDP συγκροτούν ένα άτυπο μέτωπο κατά της καγκελαρίου με σαφές συντηρητικό ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο. Δεν θέλουν τη «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» της Γερμανίας και της Ευρώπης από τη Μέρκελ και όσον αφορά το Προσφυγικό και τα ευρωπαϊκά θέματα είναι πιο κοντά στον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς παρά στη γερμανίδα ομόλογό.

Η Μέρκελ δεν θα αφήσει να χαθεί η πολιτική της κληρονομιά στη συντηρητική στροφή της Χριστιανικής Ενωσης. Προνοεί για τη διαδοχή της. Καταρχήν θέλει την Κραμπ – Καρενμπάουερ στη νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο.

Σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εβδομαδιαίας επιθεώρησης «Σπίγκελ», προορίζει την πρωθυπουργό του Σάαρ για σημαντικό χαρτοφυλάκιο: είτε Εξωτερικών είτε Εργασίας. Η απόφαση ακόμη δεν έχει ληφθεί, θα εξαρτηθεί από το SPD, το οποίο δεν είναι βέβαιο αν θα επιλέξει το δεύτερο τη τάξει υπουργείο Εξωτερικών ή το νευραλγικής σημασίας υπουργείο Οικονομικών. «Η Μέρκελ θέλει να δώσει βήμα στην κομματική της φίλη, για να την παρουσιάσει στη συνέχεια ως τη νέα ελπίδα του CDU για την καγκελαρία» εκτιμά το «Σπίγκελ».

Η 55χρονη Κραμπ – Καρενμπάουερ έχει τις προϋποθέσεις. Με καθαρό χριστιανοδημοκρατικό προφίλ, κέρδισε δύο φορές περιφερειακές εκλογές στο Σάαρ, κάτι που δεν κατάφερε στη Ρηνανία Παλατινάτο η Γιούλια Κλέκνερ, που προαλείφεται επίσης για διάδοχος της Μέρκελ.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, είναι δεύτερη στη σκάλα δημοφιλίας των 16 τοπικών πρωθυπουργών της Γερμανίας με πρώτο τον Πράσινο πρωθυπουργό της Βάδης – Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν.

Μαίνεται η θύελλα για τα πειράματα με τα καυσαέρια

Σοκαρισμένη δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αποκαλύψεις για δοκιμές εκπομπών ρύπων από ντιζελοκινητήρες σε ανθρώπους και πιθήκους με χρηματοδότηση των αυτοκινητοβιομηχανιών Volkswagen, Daimler και BMW. Εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε ότι ευελπιστεί οι γερμανικές Αρχές να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για διεξαγωγή σχετικής έρευνας. Η Volkswagen αντέδρασε παύοντας τον Τόμας Στεγκ από τη θέση τού επικεφαλής λομπίστα της. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, o Στεγκ ανέλαβε την «πλήρη ευθύνη» για την υπόθεση, ζητώντας να απαλλαγεί των καθηκόντων του έως ότου ολοκληρωθεί η εταιρική έρευνα. Την ίδια ώρα, ολλανδοί επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι πραγματοποιούν τέτοιου είδους πειράματα σε ανθρώπους και ποντίκια εδώ και χρόνια, διευκρινίζοντας ότι σε αυτές τις δοκιμές χρησιμοποιούνται καυσαέρια αντίστοιχα με αυτά που εισπνέουν οι κάτοικοι στο κέντρο μιας μεγαλούπολης.