«Απόλυτα καταδικαστέα» θα είναι η Τουρκία εάν προχωρήσει σε κατοχή εδαφών στη Συρία ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών της επιχειρήσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του γάλλου υπουργού Εξωτερικών,Ζαν Ιβ Λε Ντριαν ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

«Κατανοούμε ότι η Τουρκία θέλει να ασφαλίσει τα σύνορά της και να πολεμήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις που βρίσκονται εκεί και, εσείς το γνωρίζετε, υπάρχουν πολλές» απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, προκαλώντας τις σύντομες αποδοκιμασίες του ακροατηρίου, σε έναν βουλευτή που τον ρώτησε σχετικά με τη θέση της Γαλλίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν της Συρίας.

«Όμως δεν μπορούμε να επικυρώσουμε ότι αυτό θα γίνεται σε βάρος του άμαχου πληθυσμού, πόσο μάλιστα αφού πρόκειται συχνά για πρόσφυγες και εκτοπισμένους και υπάρχουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες» συμπλήρωσε ο Λε Ντριαν.

«Επομένως, εάν ενδεχομένως η Τουρκία πραγματοποιούσε επιχειρήσεις με στόχο την κατοχή εδαφών ή την κατάκτηση, θα ήταν απόλυτα καταδικαστέα», υπογράμμισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

«Αυτά τα δύο σημεία επισημάναμε στις τουρκικές αρχές και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν) είχε την ευκαιρία να το πει στον (Τούρκο ομόλογό του) Ερντογάν».

Ο βουλευτής του κομμουνιστικού κόμματος Ζαν Πολ Λεκόκ καταλόγισε στον Λε Ντριαν ότι «υποστηρίζει εγκλήματα πολέμου» καθώς «εξηγεί ότι η Τουρκία εμπλέκεται στην Αφρίν για τη δική της ασφάλεια». Κατήγγειλε από την πλευρά του «μια επιχείρηση εθνοκάθαρσης εναντίον των Κούρδων».

Σότσι: Να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας

Την ίδια στιγμή οι συμμμετέχοντες στην ειρηνευτική σύνοδο του Σότσι, στη Ρωσία, απηύθυναν έκκληση να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, υπογραμμίζοντας ότι ο συριακός λαός είναι αυτός που θα πρέπει να αποφασίσει για το είδος της διακυβέρνησής του, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η Ρωσία, στενός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οργάνωσε το αποκαλούμενο Συριακό Κογκρέσο Εθνικού Διακόγου στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για την έναρξη διαλόγου με αντικείμενο την κατάρτιση ενός νέου συντάγματος για τη Συρία.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν επί των “βασικών αρχών” που θεωρούνται ουσιαστικής σημασίας προκειμένου να σωθεί η Συρία μετά από σχεδόν επτά χρόνια εμφυλίου πολέμου και υιοθέτησαν μια “δημοκρατική” οδό για τη χώρα, μέσω εκλογών.

Σύμφωνα με συμμετέχοντες στο Συριακό Κογκρέσο Εθνικού Διαλόγου, η συνάντηση αυτή οδήγησε στη σύσταση μιας επιτροπής, αποτελούμενης από 150 μέλη, που θα αναλάβει να συζητήσει τις αναθεωρήσεις στο υπάρχον σύνταγμα της Συρίας.

Εντείνεται η τουρκική επιχείρηση στην Αφρίν

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η τουρκική επίθεση στηνκουρδική περιοχή του Αφρίν, στη βόρεια Συρία καθώς νέες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε πολλούς τομείς και αναφέρθηκε η διεξαγωγή σφοδρών μεθοριακών μαχών.

Η επιχείρηση «Κλάδος ελαίας», που άρχισε πριν από 10 ημέρες, συνεχίζεται ενώ η Τουρκία είναι ένας κεντρικός πρωταγωνιστής στις συνομιλίες για τη Συρία που διεξάγονται σήμερα υπό την αιγίδα της Ρωσίας στο Σότσι: στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, αντιπρόσωποι της συριακής κοινωνίας των πολιτών και σύροι πολιτικοί επιχειρούν να συζητήσουν μια λύση στη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα τους από το 2011.

Στόχος της τουρκικής επίθεσης, οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές ανέφεραν πως δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες αυτές. Και σήμερα, για δέκατη διαδοχική ημέρα, η αεροπορία της Άγκυρας σφυροκόπησε τον θύλακό τους στο Αφρίν, στα σύνορα με την Τουρκία.

Παράλληλα στην Τουρκία οι αρχές συνέλαβαν σήμερα 11 μέλη μιας ιατρικής ένωσης που είχαν επικρίνει την επίθεση, σκληραίνοντας την εκστρατεία τους εναντίον όσων διαφωνούν.

Από τις 20 Ιανουαρίου, έχουν ήδη συλληφθεί 311 πρόσωπα ως ύποπτα ότι έκαναν «τρομοκρατική προπαγάνδα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της επίθεσης στο Αφρίν , σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στη στρατιωτική πτυχή, τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα είχαν σήμερα το πρωί στόχο τους τομείς του Ράζο και του Ζανταϊρίς, στο βορειοδυτικό και το νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής του Αφρίν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Στους τομείς αυτούς, σφοδρές συγκρούσεις φέρνουν αντιμέτωπες τις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους μεταξύ των σύρων ανταρτών με τους κούρδους μαχητές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Από τη Δευτέρα, η Τουρκία έχει εντείνει τα αεροπορικά πλήγματά της», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Τα τουρκικά αεροπλάνα πετούν επίσης πάνω από την ίδια την πόλη Αφρίν, όπου ακούγονται οι κρότοι από τους βομβαρδισμούς στους γύρω λόφους, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Απο τις 20 Ιανουαρίου που άρχισε η τουρκική επίθεση στον θύλακο του Αφρίν για την εκδίωξη της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας, έχουν σκοτωθεί 85 κούρδοι μαχητές, καθώς και 81 αντάρτες που υποστηρίζουν την Άγκυρα, έκανε γνωστό το Παρατηρητήριο.

Οι άμαχοι έχουν πληρώσει επίσης βαρύ φόρο και 67 άνθρωποι, από τους οποίους 20 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς αφότου άρχισε η επιχείρηση, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ενώπιον της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του πως η επίθεση «δεν θα σταματήσει πριν εξαλείψουμε την τρομοκρατική απειλή από τα σύνορά μας».

Τσανικλί: Η Τουρκία νοιάζεται για τους αμάχους αλλιώς…

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί δήλωσε την Τρίτη από την πλευρά του ότι «συνολικά, 29 Τούρκοι στρατιώτες και Σύροι αντάρτες μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) έχουν σκοτωθεί». Όπως είπε:«Η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει καταστρέψει 458 στόχους που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια και αποθήκες πυροµαχικών. Μαζί με τη χερσαία επιχείρηση, 4.370 έχουν καταστραφεί», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «649 τρομοκράτες» έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Παράλληλα τόνισε ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός 15 μερών αν η Τουρκία δεν ανησυχούσε για τους αμάχους στην περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Τόνισε ότι δεν υπάρχουν απώλειες αμάχων ως αποτέλεσμα της επιχείρησης, γεγονός που δείχνει, σύμφωνα με τον ίδιο, την «ειλικρίνεια και ευαισθησία του έθνους σε σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση (YPG), που χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες». «Χρειάζεται να εξετάσουμε τη διάρκεια της επιχείρησης ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής ευαισθησίας μας αναφορικά με τους αμάχους», πρόσθεσε.