Μεταβατική περίοδο 21 μηνών μετά το Brexit συμφώνησαν οι υπουργοί της ΕΕ να προσφέρουν στη Βρετανία με χθεσινή τους απόφαση. Στη διάρκεια της περιόδου αυτής το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει τη συμμετοχή στην ΕΕ χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Οι υπουργοί των 27 κρατών-μελών χρειάσθηκαν μόλις δύο λεπτά για να υιοθετήσουν την κοινή στάση που είχε εκπονηθεί από αξιωματούχους, ανέφερε στο twitter η Ζαμπίνε Βέγιαντ, αναπληρώτρια του ευρωπαίου διαπραγματευτή για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, γεγονός το οποίο δείχνει το ενιαίο μέτωπο που θέλουν να τηρήσουν για τις συνομιλίες με το Λονδίνο. Η προσφορά, όπως ανέφερε η Βέγιαντ, ήταν: «Μεταβατικό status quo χωρίς θεσμική εκπροσώπηση, που θα διαρκέσει από την ημερομηνία του Brexit μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020».

Κατά τη μεταβατική περίοδο το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, ωστόσο ενδέχεται «κατ’ εξαίρεση» και μόνο με ειδική «πρόσκληση» να παίρνει μέρος σε συγκεκριμένες συζητήσεις όπως διευκρίνισαν η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα που προεδρεύει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για το τρέχον εξάμηνο και ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου που υιοθέτησε την διαπραγματευτική θέση της ΕΕ για τη μεταβατική περίοδο ο Μπαρνιέ ανέφερε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αυτό που αποφάσισε να φύγει από την ΕΕ και η επιλογή του αυτή έχει επιπτώσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», εξηγώντας ότι εφόσον υπάρξει ανάγκη για «συγκεκριμένες διαβουλεύσεις» σχετικά με αποφάσεις που αφορούν τη Βρετανία, ενδέχεται το Λονδίνο να κληθεί να συμμετάσχει «κατά περίπτωση».

Σε ερώτηση για το πόσο δεσμευτική είναι η ημερομηνία λήξης της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή η 31η Δεκεμβρίου 2020 που προτείνει η ΕΕ, η Ζαχαρίεβα τόνισε ότι τα κράτη-μέλη ζήτησαν μια «συγκεκριμένη ημερομηνία», δεν απέκλεισε όμως να υπάρξει κάποιου είδους «ευελιξία» εάν κριθεί αναγκαίο, αλλά με την ομόφωνη απόφαση και των 27 κρατών-μελών. Ο Μπαρνιέ πάντως, διευκρίνισε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» να συνεχίζεται η «αβεβαιότητα» που έχει ούτως ή άλλως επιφέρει το Brexit. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit τόνισε ότι κατά τη μεταβατική περίοδο η Βρετανία θα μπορεί να διεξάγει διαβουλεύσεις σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συμφωνίες εμπορίου που θα πρέπει να συνάψει μετά το Brexit, ωστόσο δεν θα μπορεί να τις εφαρμόσει, παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ.

Η βρετανική κυβέρνηση καλωσορίζει τη συμφωνία με την ΕΕ για τους όρους της μεταβατικής περιόδου 21 μηνών την ερχόμενη χρονιά μετά το Brexit, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι, τονίζοντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών συνέπεσαν στα περισσότερα. Ωστόσο ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ τόνισε στους δημοσιογράφους ότι παραμένουν κάποιες διαφωνίες μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για περισσότερα από ένα θέματα της συμφωνίας που αφορούν «μεταβατικό status quo».