H κατάσταση του έθνους είναι… «ισχυρή». Αυτή την εκδοχή αναμενόταν να υποστηρίξει στην πρώτη ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που θα μιλούσε σήμερα στις 4 τα ξημερώματα. Και φυσικά, όπως δήλωσαν οι σύμβουλοί του, θεωρεί πως όλα είναι δικό του επίτευγμα σε μια προσπάθεια να αυξήσει το ποσοστό της δημοφιλίας του που έχει πέσει κάτω από το 40%.

Αντιμέτωπος με πιεστικό χρονοδιάγραμμα για την επίλυση της αντιπαράθεσης σχετικά με το Μεταναστευτικό καθώς και με έντονη Δημοκρατική αντιπολίτευση, ο Τραμπ δέχθηκε επανειλημμένα συμβουλές να ζητήσει έναν διακομματικό συμβιβασμό –κάτι το οποίο στον πρώτο χρόνο της θητείας του αρνήθηκε να κάνει. Οι βοηθοί του 45ου αμερικανού προέδρου δήλωναν σίγουροι πως ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει την ομιλία η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά προκειμένου να τονίσει τα οφέλη από την μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση που ενέκρινε το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο τον Δεκέμβριο και αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη νομοθετική του νίκη. «Η οικονομία είναι το θέμα της ομιλίας. Πρώτα και πάνω απ’ όλα», σχολίασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο μεγάλο θέμα που φαίνεται να προβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ είναι ένα σχέδιο κατασκευής υποδομών ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων το οποίο αναμενόταν ως η μεγάλη υπόσχεση του προέδρου. «Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα που θα επισκιάσει όλα τα άλλα», σχολίασε ο σύμβουλος του Τραμπ Γκάρι Κον. «Επενδύσεις 1,5 τρισ. δολαρίων και επίσπευση της έγκρισης αλλά και των έργων. Τώρα χρειαζόμαστε 7 με 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να φτιάξουμε απλούς δρόμους. Θέλουμε να τα επισπεύσουμε αυτά και ο χρόνος να περιορισθεί στα 2 χρόνια».

Η ατμόσφαιρα μέσα στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμενόταν τεταμένη, καθώς δεν ήταν λίγοι οι Δημοκρατικοί βουλευτές που είχαν αποφασίσει από ημέρες να μποϊκοτάρουν την ομιλία. Μάλιστα κάποιες βουλευτές των Δημοκρατικών είχαν συμφωνήσει να παραστούν φορώντας μαύρα ως υποστήριξη στο κίνημα #ΜeToo εναντίον της σεξουαλικής παρενόχλησης. Ομως το μέγα θέμα είναι η διορία της 8ης Φεβρουαρίου για να βρεθεί λύση για το Μεταναστευτικό την οποία ζητούν οι Δημοκρατικοί ώστε να ψηφισθεί ο νέος προϋπολογισμός και να αποφευχθεί το κλείσιμο των δημοσίων υπηρεσιών.

Και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Η πρώτη ομιλία Τραμπ για την κατάσταση του έθνους συμπίπτει με την έρευνα που πραγματοποιεί ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ για τις πιθανές σχέσεις συνεργατών του προέδρου στην προεκλογική περίοδο με ρώσους αξιωματούχους. Μια έρευνα στην οποία δεν αποκλείεται να κληθεί να καταθέσει ακόμα και ο ίδιος ο Τραμπ.

Χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «μη φιλική πράξη» τη δημοσιοποίηση από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών λίστα με ρώσους επιχειρηματίες που θεωρείται ότι έχουν στενή σχέση με το Κρεμλίνο. Η δημοσιοποίηση της λίστας, στην οποία περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα όπως του Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής της Gazprom και των «ολιγαρχών» Ρομάν Αμπράμοβιτς και Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε έναν ευρύ κύκλο πλούσιων Ρώσων που ανήκουν στο περιβάλλον του προέδρου Πούτιν. «Η κίνηση αυτή θα περιπλέξει την ήδη δύσκολη κατάσταση στις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ», τόνισε ο Πούτιν. «Είναι βλακεία να αντιμετωπίζουν τους Ρώσους όπως αντιμετωπίζουν τους Βορειοκορεάτες».

Μια σπάνια ευκαιρία

«Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ έχει την ευκαιρία να “συμπεριφερθεί προεδρικά”» σχολίασε η εφημερίδα «Washington Post». «Αφού πέρασε όλο τον χρόνο σπάζοντας κάθε κανόνα που ίσχυε στον Λευκό Οίκο και προσβάλλοντας διάφορες ομάδες πολιτών, ήρθε η ώρα να θυμηθεί την ενότητα και τις αξίες αυτής της χώρας».