Σήμερα αναμένεται να ψηφίσει το Κοινοβούλιο της Καταλωνίας τον νέο πρόεδρό της σε ένα, άνευ προηγουμένου, σκηνικό. Ο επίσημος, μοναδικός υποψήφιος και πρώην πρόεδρος Κάρλες Πουιτζντεμόν έχει διαφύγει στο Βέλγιο για να μη συλληφθεί από τις ισπανικές Αρχές και προχθές το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας εξέδωσε απόφαση που προβλέπει ότι προκειμένου να επανεκλεγεί στο αξίωμα του προέδρου της Καταλωνίας θα πρέπει να επιστρέψει στην Ισπανία. Οι δικαστές αποφάσισαν δηλαδή ότι ο Πουιτζντεμόν δεν μπορεί ούτε να εκλεγεί όσο βρίσκεται στο εξωτερικό ούτε να κυβερνήσει από την αυτοεξορία.

Πρέπει λοιπόν να επιστρέψει στην Ισπανία, να παραδοθεί στις Αρχές και κατόπιν να ζητήσει την άδεια ανακριτή προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση για την εκλογή του νέου προέδρου. Εις βάρος του Πουιτζντεμόν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον ρόλο του στην προσπάθεια απόσχισης της Καταλωνίας. Συνεργάτες του πρώην προέδρου δήλωναν τις τελευταίες ημέρες ότι θα μπορούσε να εκλεγεί μέσω τηλεδιάσκεψης ή δι’ αντιπροσώπου.

Ο Κάρλες Πουιτζντεμόν, που διατηρεί γραφείο στις Βρυξέλλες, στο άδειο ξενοδοχείο Husa President Park λίγο μακριά από το κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, συναντήθηκε χθες με συνεργάτες του και εξέτασαν όλα τα πιθανά σενάρια. Μία από τις ιδέες που φαίνεται να συζητήθηκε ιδιαίτερα είναι να προταθούν για την προεδρία όλα τα στελέχη του αυτονομιστικού κινήματος για τα οποία ο Ραχόι θα αναγκαστεί να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να μπλοκαριστούν. Δηλαδή πρώτα ο Πουιτζντεμόν και μετά δύο στελέχη που βρίσκονται στη φυλακή: ο Τζόρντι Σάντσεθ, ηγέτης του κινήματος ανεξαρτησίας, και ο Οριολ Χουνκέρας, πρώην αντιπρόεδρος της Καταλωνίας. Μια άλλη πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι είναι η πιθανότητα να πραγματοποιήσει ο Πουιτζντεμόν την ομιλία για την υποψηφιότητά του μέσα από το Κοινοβούλιο της Φλάνδρας.

Ομως ουσιαστικά τα σενάρια είναι συγκεκριμένα. Θεωρείται απίθανο να εκλεγεί από απόσταση ο Πουιτζντεμόν και να μπορέσει να κυβερνήσει την Καταλωνία, καθώς αυτό απαγορεύθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που το καταλανικό Κοινοβούλιο αποφασίσει να αψηφήσει την απόφαση των δικαστών –όπως έγινε με την απαγόρευση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος τον Οκτώβριο –και να ψηφίσει υπέρ του πρώην προέδρου, που όμως πάλι δεν θα μπορεί να κυβερνήσει. Ετσι, δεν αποκλείεται τελικά να υπάρξει κάποιος άλλος υποψήφιος, καθώς οι καταλανοί αποσχιστές μπορεί να επιλέξουν αυτή τη φορά να μη συγκρουστούν άμεσα με τη Μαδρίτη, που φέρεται αποφασισμένη να διατηρήσει τη διακυβέρνηση της πιο πλούσιας περιφέρειας της χώρας, μέχρι να τηρηθούν οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις. Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πρώτη ομιλία του νέου προέδρου του καταλανικού Κοινοβουλίου Ροζέ Τορέντ, ο οποίος τήρησε συμφιλιωτικό τόνο και επισήμανε την ανάγκη ενότητας.

Το καταλανικό Κοινοβούλιο δεν χρειάζεται να ψηφίσει σήμερα εάν υπάρχει αδιέξοδο. Εχει δύο μήνες μπροστά του. Εν τω μεταξύ και εάν κοπάσει η ένταση, μπορεί να αποφυλακιστούν οι ηγέτες του αποσχιστικού κινήματος και ίσως τελικά, εφόσον το πολιτικό κλίμα παραμείνει ήρεμο, επιτραπεί στον Πουιτζντεμόν να επιστρέψει στην Ισπανία χωρίς να συλληφθεί. Βέβαια, λένε οι αναλυτές, ας μην αποκλείσουμε και το αναπάντεχο, καθώς στην κρίση της Καταλωνίας έχει φανεί πως οι περισσότερες κινήσεις γίνονται την τελευταία στιγμή.

Αλλάζει διαμερίσματα!

Στις Βρυξέλλες, ο Κάρλες Πουιτζντεμόν διατηρεί το γραφείο του στο υπό πτώχευση άδειο ξενοδοχείο «Husa President Park», που ανήκει σε καταλανική εταιρεία της οικογένειας του Ζοάν Γκασπάρ, πρώην προέδρου της Μπαρτσελόνα. Ομως από τον Οκτώβριο που διέφυγε από την Ισπανία, ο Πουιτζντεμόν λαμβάνει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, λόγω του φόβου ότι παρακολουθείται από τις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες. Αλλάζει διαμερίσματα και δίνει ραντεβού σε δημοσιογράφους σε πάρκα ή εστιατόρια, τα οποία αλλάζει την τελευταία στιγμή.