Δύσκολα προς το παρόν θα έρθει μια ξένη εταιρεία να επενδύσει στην Ελλάδα, όσο το κόστος δανεισμού, οι φόροι, οι ασφαλιστικές εισφορές και το ενεργειακό κόστος παραμένουν τόσο υψηλά, σύμφωνα με τον Γκέρχαρντ Κοχ, πρόεδρο της Επιτροπής Βιομηχανικών Υποθέσεων της Business Europe.
Τα λόγια του αυστριακού επιχειρηματία και κορυφαίου στελέχους του ευρωπαϊκού συνδέσμου βιομηχάνων αποτελούν μια ακόμη προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα.
«Στην παρούσα συγκυρία, για να είμαστε ειλικρινείς, δύσκολα μια ξένη εταιρεία θα έρθει να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα, όσο δεν επιλύονται τα παραπάνω ζητήματα», σημείωσε με νόημα ο Κοχ, στο πλαίσιο συνέντευξης που διοργάνωσε ο ΣΕΒ.
ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ. Και έφερε ως παράδειγμα το ύψος των επιτοκίων δανεισμού που στην Ελλάδα βρίσκεται στο 7%, όταν κατά μέσο όρο στην Ευρώπη είναι 2% και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη χαμηλότερο, καθώς επίσης τους φόρους εισοδήματος που επιβαρύνουν την εργασία και είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, το υπερβολικό μη μισθολογικό κόστος, μαζί φυσικά με το 30% ακριβότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο ενεργειακό κόστος για επιχειρήσεις.
Στην πράξη, ο Κοχ ούτε λίγο ούτε πολύ επισημαίνει ότι οι πολλές στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας εμποδίζουν την εγχώρια βιομηχανία να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία διεθνώς, σε αντιδιαστολή με την ευρωπαϊκή που γνωρίζει δυναμική ανάπτυξη. Στην υιοθέτηση ενός εθνικού στόχου για τη βιομηχανία στάθηκε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος λέγοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε σταδιακά 550.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα είχαμε επιπλέον 15.000 μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Στο μεταξύ, στασιμότητα βλέπουν για το επόμενο διάστημα στην αγορά τα στελέχη του λιανεμπορίου τροφίμων και της βιομηχανίας. Αυτά καταγράφει η 4η κυλιόμενη 6μηνιαία Ερευνα Τάσεων στο Λιανεμπόριο FMCG του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).