Σε ρυθμιστή των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία αναδεικνύεται για μία ακόμα φορά η Γερμανία, η στάση της οποίας στο θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους θεωρείται βέβαιο από αναλυτές πως θα βαρύνει στις τελικές αποφάσεις. Οι αποφάσεις για το χρέος θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό εάν οι ασκήσεις αυτοδύναμης εξόδου του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές θα έχουν διάρκεια ή θα αποδειχθούν σχέδια επί χάρτου.
Χθες, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών – DIW Μαρσέλ Φράτσερ δήλωσε πεπεισμένος (συνέντευξη στο jungundnaiv.de) ότι «θα γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους φέτος» διευκρινίζοντας πως «δεν θα ονομαστεί έτσι, επειδή η υπόσχεση ήταν ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα». Κατά την εκτίμησή του «θα του δώσουν το όμορφο όνομα “αναδιάρθρωση”, μειώνοντας εντέλει ξανά το ύψος των επιτοκίων ή παρατείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής. Στην πραγματικότητα,είναι ακριβώς το ίδιο με ένα κούρεμα λίγο – πολύ, αλλά έχει διαφορετικό όνομα», πρόσθεσε.
Κάτι ανάλογο δηλαδή με ό,τι αναζητείται για το νέο κείμενο δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, το οποίο δεν ονομάζεται Μνημόνιο αλλά κατά πάσα πιθανότητα «Πλαίσιο» και σχεδιάζεται να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα πρωτοβουλιών της Ελλάδας.
Η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο προϋποθέτει τη δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας της τάξεως των 20 δισ. ευρώ, προκειμένου οι δεσμεύσεις να συνδέονται μόνο με τη μελλοντική διευθέτηση του χρέους και όχι με πρόσθετη χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα.
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Ως μέρος του σχεδίου σταδιακής διεύρυνσης του αποθεματικού ασφαλείας, o Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζεται να εκδώσει εντός των ημερών επταετή ομόλογα. Την επιτυχία της έκδοσης προδιαγράφει το Bloomberg σε χθεσινό του δημοσίευμα φιλοξενώντας απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή επενδυτών και άνετη άντληση κεφαλαίων περίπου 3 δισ. ευρώ με κόστος 3%-3,3%. Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει δύο ακόμα εκδόσεις ομολόγων τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα έκδοση τριετών ομολόγων τριετούς διάρκειας πριν τις ιταλικές εκλογές (4 Μαρτίου) και πέριξ της λήξης του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο.
Κόντρα στο ρεύμα. Τα ελληνικά ομόλογα, κινούμενα κόντρα στο ρεύμα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τίτλων τον τελευταίο μήνα, παρουσιάζουν διαρκή πτώση αποδόσεων. Ενδεικτικά, το γερμανικό δεκαετές ομόλογο έκανε ποδαρικό στο νέο έτος με απόδοση 0,4% και χθες κινούνταν πέριξ του 0,7%, ο γαλλικός δεκαετής τίτλος από 0,7% στις αρχές του έτους είχε φτάσει χθες στο 0,965% αλλά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνονταν χθες κοντά στο 3,670% όταν είχαν ξεκινήσει στις αρχές του έτους από το 4,117%. Τον δρόμο της αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων άνοιξε η προσδοκία ταχείας ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης ενώ θετικά επιδρούν αφενός η εξουσιοδότηση του Eurogroup στον ESM να ξεκινήσει τις τεχνικές συζητήσεις για την πιθανή ελάφρυνση του χρέους αλλά και οι αυξανόμενες εκτιμήσεις αναλυτών ότι τελικά η ελάφρυνση χρέους –με νέες δεσμεύσεις –θα πραγματοποιηθεί. Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές ομολόγων, εάν αποκτήσει μονιμότερα χαρακτηριστικά, ενδέχεται να οδηγήσει σε ανατροπές.
Στην εγχώρια αγορά η αγωνία της επενδυτικής κοινότητας στρέφεται ολοένα και περισσότερα στην επικείμενη διενέργεια τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσει στις ελληνικές τράπεζες τις παραδοχές αποτίμησης της αξίας των υπό ρευστοποίηση ενεχύρων και ακινήτων την τριετία 2018-2020. Αυξημένες εκτιμήσεις για την πτώση των τιμών των ακινήτων εξαιτίας του όγκου των πλειστηριασμών αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά τα αποτελέσματα των stress tests.
Η αγωνία για το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής και τις πιθανές ανάγκες πρόσθετης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αποτυπώθηκε χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο με πτώση για τον Γενικό Δείκτη κατά 2,08% και επιμέρους για τον τραπεζικό δείκτη κατά 5,3%.