Θεωρείται ότι είναι ένας από τους πιο ισχυρούς τραπεζίτες στον κόσμο. Τώρα ο Τζέιμι Ντάιμον, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase θα μείνει στη θέση αυτή για άλλα πέντε χρόνια, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική τράπεζα.

Ο 61χρονος Ντάιμον θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους επικεφαλής τράπεζας στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Μαζί με τον επικεφαλή της Goldman Sachs Λόιντ Μπλανκφάιν είναι από τους τραπεζίτες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. Ο Ντάιμον ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου το 2005, ενώ το 2006 έγινε και πρόεδρος της JP Morgan. Στη διάρκεια της θητείας του η τιμή της μετοχής της τράπεζας αυξήθηκε από τα 48 στα 116 δολάρια ικανοποιώντας πολύ τους μετόχους.

Ο Ντάιμον ήταν ένα από τα πρόσωπα κλειδιά στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Τότε είχε καταφέρει να οδηγήσει την JP Morgan μέσα από την κρίση αγοράζοντας πρώτα την επενδυτική τράπεζα Bear Stearns και στη συνέχεια τη χρηματοπιστωτική εταιρεία Washington Mutual.

Πρόσφατα βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο προειδοποιώντας στους επενδυτές για τις τοποθετήσεις τους σε κρυπτονομίσματα και ιδιαίτερα σε Bitcoin, αν και στη συνέχεια ανασκεύασε μερικώς τηρώντας μια πιο συγκαταβατική στάση.

Ο Ντάιμον είχε παρέμβει επίσης και αναφορικά με τις μειώσεις στη φορολογία που αποφάσισε και πραγματοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Είχε πει ότι οι μειώσεις αυτές θα οδηγήσουν σε αύξηση των μισθών και σε ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, κάνοντας λόγο ακόμη και για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος. Μιλώντας από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός προέβλεψε ότι σε ένα χρόνο αντικείμενο συζήτησης θα είναι το άλμα του πληθωρισμού και των αποδοχών ως αποτέλεσμα της φορολογικής αυτής πολιτικής.

Ο ίδιος έχει ανακοινώσει ότι η τράπεζα θα δαπανήσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια περίπου 20 δισ. δολάρια για να αυξήσει μισθούς και να ανοίξει νέα καταστήματα επωφελούμενη από αυτές τις μειώσεις στη φορολογία. Ο Ντάιμον εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι τα οφέλη από τη μείωση αυτή θα γίνουν ορατά σε όλη την κοινωνία και όχι μόνο στις επιχειρήσεις.

Μαζί με την ανανέωση της θητείας του η JP Morgan ανακοίνωσε ακόμη την προαγωγή άλλων δύο κορυφαίων στελεχών. Πρόκειται για τον 55χρονο Ντάνιελ Πίντο και τον 59χρονο Γκόρντον Σμιθ, οι οποίοι θα έχουν από κοινού καθήκοντα προέδρου και γενικού διευθυντή. Πρόκειται ουσιαστικά για τα άτομα που θα κάνουν αντίστοιχα κουμάντο στην επενδυτική τράπεζα αλλά και στη λιανική τραπεζική της JP Morgan.