Βία, εμπόριο ναρκωτικών, ληστείες, σεξουαλική παρενόχληση στα προαύλια αλλά και τα αμφιθέατρα των ελληνικών ΑΕΙ. Για να απαντήσει στα προβλήματα αυτά, το υπουργείο Παιδείας φτιάχνει τώρα δωδεκαμελή επιτροπή… διαλόγου, υπό τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, για να συζητήσει τα θέματα «ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης».

Περισσότερο με σκηνή σατιρικής ταινίας θα έμοιαζαν, αν δεν είχαν τον τραγικό χαρακτήρα που αφήνουν οι επιθέσεις εις βάρος νέων παιδιών, όσα συμβαίνουν σήμερα στα πανεπιστήμια της χώρας και η πολιτική διαχείρισή τους.

«Νιώθω αηδία και ντροπή μαζί» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής του Θεατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Στεφανίδης που κατήγγειλε νέες επιθέσεις στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου. «Σιχαίνομαι κυρίως το να φοβάμαι αλλά και όσους δημιουργούν κλίμα φόβου μέσα στα πανεπιστήμια. Και σήμερα υπάρχει κλίμα φόβου» τονίζει.

Οι επιθέσεις στα ΑΕΙ και τα κρούσματα βίας έχουν πολλαπλασιαστεί από το καλοκαίρι, όταν ψηφίστηκε νόμος που επανέφερε το πανεπιστημιακό άσυλο. Με τον νόμο αυτόν ορίστηκε ότι για να μπει η Αστυνομία μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο θα πρέπει να δοθεί άδεια από το 7μελές Πρυτανικό Συμβούλιό του (στο οποίο συμμετέχει και ένας φοιτητής).

«Πλέον έχουμε και περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων. Ο οδηγός διερχόμενου ταξί επιτέθηκε σε φοιτήτρια πρόσφατα μέσα στην Πανεπιστημιούπολη και μάλιστα από την επίθεση αυτή υπήρξε γενετικό υλικό, το οποίο ευτυχώς κατέληξε στην Αστυνομία» λέει ο Μάνος Στεφανίδης, που επίσης έπεσε θύμα επίθεσης.

Ο καθηγητής, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τον υπουργό Παιδείας. «Σήμερα τα περισσότερα παιδιά μέσα στο πανεπιστήμιο δεν ασχολούνται με την πολιτική» δηλώνει. «Είναι αδιάφοροι. Το μέλλον τούς μοιάζει σκοτεινό. Θέλουν να τελειώσουν τις σπουδές τους γρήγορα, αλλά και πολλοί σκέφτονται ότι τελικά θα πάρουν ένα πτυχίο χωρίς αντίκρισμα. Τους απασχολεί μόνο το μέλλον τους. Και μέσα σε όλα αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη τη βία και τον φόβο μέσα στο πανεπιστήμιό τους. Τους βλέπω το βράδυ και φεύγουν τέσσερις τέσσερις ή πέντε πέντε γιατί φοβούνται.

Ολα αυτά είναι και δική μας ευθύνη. Δεν γίνεται να απειλούν τραμπούκοι τους καθηγητές αλλά και τους φοιτητές μέσα στα πανεπιστήμια…».

Για τις επιθέσεις στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου συνελήφθησαν δύο άτομα. Λογικά, κάποιοι θα θεωρήσουν ότι το πρόβλημα λύθηκε. Μέχρι τις επόμενες επιθέσεις…

ΣΕ ΡΟΛΟ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ. Στην επιτροπή που συγκρότησε ο υπουργός Παιδείας για να… συζητήσει το θέμα συμμετέχουν τα παρακάτω μέλη: Νίκος Παρασκευόπουλος, βουλευτής, ομότιμος καθηγητής Νομικής, Γιαννούλα Καρύμπαλη, καθηγήτρια Νομικής, Αλέξιος Μπένος, καθηγητής Ιατρικής, Σοφία Βιδάλη, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής, Χαράλαμπος Πουλόπουλος, καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας, Μαρίνα Παπαδή, κλινική ψυχολόγος, Σταμάτης Βαρδαρός, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Ζωή Τζήκα, αστυνόμος Α’, ο εκάστοτε πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων των πανεπιστημίων, ο εκάστοτε πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων των ΤΕΙ ή ο νόμιμος αναπληρωτής του, Μαγδαληνή Συγγρού, αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Α’ Οργάνωσης Ανώτατης Εκπαίδευσης της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η επιτροπή αυτή θα έχει τους επόμενους μήνες τον ρόλο πολιτικού ντετέκτιβ με επιτόπιες επισκέψεις στους χώρους των περιστατικών και έρευνα.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. «Ενας από τους πρώτους νόμους της ΝΔ θα είναι η άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το άσυλο, ώστε να μην υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη σχετικά με την αυτεπάγγελτη επέμβαση της Αστυνομίας σε περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων» αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε χθες το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη διοίκησή του.

«Σε όλα τα πανεπιστήμια στον κόσμο εφαρμόζεται ο ποινικός κώδικας. Αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα με την αυτονόητη διασφάλιση της ελευθερίας της άποψης. Αυτό, άλλωστε, σημαίνει άσυλο και όχι η σημερινή κατάντια που επέτρεψε η κυβέρνηση μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε άσυλο εγκληματιών» σημείωσε.

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τον κατηγόρησε για «καταστροφολογία» και αναφέρθηκε στη συγκρότηση της επιτροπής του για το θέμα.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ

Τοξικομανής βρέθηκε νεκρός

Το καλοκαίρι βρέθηκε μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου νεκρή μια τοξικομανής. «Αρνούμαστε να προσερχόμαστε για μάθημα σε έναν χώρο όπου “ανθίζει” το εμπόριο ναρκωτικών γεμάτος χρησιμοποιημένες σύριγγες» ανέφεραν την περίοδο εκείνη οι 471 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του ΑΠΘ σε επιστολή τους προς τη διοίκηση του Ιδρύματος. Το οξύ πρόβλημα του εμπορίου ναρκωτικών στον χώρο του ΑΠΘ περνάει και περιόδους… ύφεσης. Αυτό τον καιρό οι τοξικομανείς δεν ενοχλούν ιδιαίτερα τους φοιτητές και τη διοίκηση του Ιδρύματος. Ωστόσο, κανείς δεν πιστεύει ότι το πρόβλημα λύθηκε οριστικά. Εκτός από το εμπόριο ναρκωτικών μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου, οι επιθέσεις αναρχικών, οι καταλήψεις κτιρίων και οι βανδαλισμοί είναι μέρος της καθημερινότητας φοιτητών και καθηγητών. Πριν από ενάμιση χρόνο μάλιστα, πανευρωπαϊκή συνάντηση αναρχικών διέκοψε για ένα δεκαπενθήμερο τη λειτουργία του Ιδρύματος, καθώς στους πανεπιστημιακούς χώρους φιλοξενήθηκαν όλες σχεδόν τις δραστηριότητές τους. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, πρόσφατα αναρχικοί έσπασαν το γραφείο του πρύτανη και έβαψαν τα πάντα με κόκκινες μπογιές.

Πανεπιστημιούπολη (Ιλίσια)

Μαχαιρώματα και κλοπές

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί κλοπές μέσα στα κτίρια του Ιδρύματος (κομπιούτερ, αναλώσιμα κ.λπ.), ληστείες εις βάρος καθηγητών και φοιτητών, επιθέσεις, βανδαλισμοί, καταλήψεις. Το πρόβλημα κορυφώθηκε με τις επιθέσεις με μαχαίρι κατά φοιτητών αλλά και τις σεξουαλικές επιθέσεις σε φοιτήτριες. Παράλληλα, καθηγητές του Ιδρύματος συχνά υπήρξαν θύματα από ομάδες αναρχικών ή ακροαριστερών. Τα κρούσματα είναι πολλά. Μέρος της καθημερινότητας και εδώ το ότι την περιοχή χρησιμοποιούν για επιδρομές εις βάρος στόχων που επιλέγονται και ομάδες κουκουλοφόρων.

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οργιάζει το παρεμπόριο

Μικροπωλητές που μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους ακόμη και μέσα στο Πανεπιστήμιο και εμπόριο ναρκωτικών μέσα στο κυλικείο του είναι τα προβλήματα που προκαλούν καθημερινά φόβο στους φοιτητές και τους καθηγητές ενός από τα πρώτα Ιδρύματα της χώρας σε επίπεδο έρευνας και επιχειρηματικότητας. Πρόσφατα η πρυτανεία του Ιδρύματος αποφάσισε να το κλείσει συμβολικά για τέσσερις ώρες, καθώς «η καθημερινή πλέον παρουσία των τοξικο-εξαρτημένων ατόμων στο Ιδρυμα δημιουργεί αυξημένους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των μελών της κοινότητας, παρεμποδίζει την εκπαιδευτική λειτουργία, αποθαρρύνει τους φοιτητές να προσέρχονται στις αίθουσες διδασκαλίας, βλάπτει την ακαδημαϊκή εικόνα και προσβάλλει το κύρος του Πανεπιστημίου, η λειτουργία του οποίου εν τέλει καθίσταται δυσχερής έως και αδύνατη υπό τις συνθήκες αυτές». Οι τοξικομανείς δε, μπαίνουν ακόμη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κάνουν χρήση ναρκωτικών με σύριγγες στους χώρους του Πανεπιστημίου (τουαλέτες, διαδρόμους, σκάλες, ακόμα και αίθουσες διδασκαλίας). Η Πολιτεία δεν θορυβήθηκε…

Νομική Σχολή Αθηνών

Διακίνηση και χρήση ουσιών

Στη Νομική Σχολή Αθηνών στην οδό Σόλωνος οι τοξικομανείς κάνουν καθημερινά χρήση από νωρίς το πρωί στο πάρκο έξω απο το κτίριο με τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα. Το θέμα φαίνεται ότι δεν έχει θορυβήσει ακόμη τη διοίκηση του Ιδρύματος, ούτε όμως και την Αστυνομία καθώς όλοι φαίνεται ότι αποστρέφουν το βλέμμα τους. Εκτός από τους φοιτητές του πανεπιστημίου που καθημερινά περνούν μπροστά από τους τοξικομανείς για να μπουν στο κτίριο. Στο παρελθόν η διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε προσπαθήσει να αφυπνίσει την πολιτεία με σειρά επιστολών της προς τις Αρχές.