«Ξεπαγώνουν» οι διαδικασίες εκκαθάρισης εν λειτουργία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης μετά από δύο αποφάσεις που εξέδωσε σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας , ενώ την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο θα εκδικάσει την αίτηση 399 πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ που έχουν προσφύγει δικαστικά.
Το περασμένο καλοκαίρι, 399 πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ, μεταξύ αυτών ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής, αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Οικονομικών, αλλά και του νόμου 4482/2017, που μεταξύ των άλλων όριζαν ότι λύεται η σύμβαση του Ελληνικού Δημοsίου με τον ΟΑΣΘ, συνιστάται νέος Οργανισμός και η παλιά εταιρεία τίθεται υπό εκκαθάριση.
Στη συνέχεια,ο προεδρεύων του θερινού Τμήματος Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντιπρόεδρος Ιωάννης Γράβαρης, με διαταγή του «πάγωσε» προσωρινά τη διαδικασία εκκαθάρισης του Οργανισμού και τη μεταβίβαση των μετοχών του στη νέα εταιρεία που συστάθηκε.
Σήμερα, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, απέρριψε τις αιτήσεις 7 πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ που ζητούν να ανασταλεί προσωρινά η επίμαχη υπουργική απόφαση και ο σχετικός νόμος, αναφορικά με «το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης».
Οι ανώτατοι δικαστές επισημαίνουν στις δύο αποφάσεις τους, ότι ως προς την οικονομική ζημιά που επικαλούνται οι πρώην μετόχων δεν είναι αρμοδιότητα του ΣτΕ, αλλά των Πολιτικών δικαστηρίων.
Τέλος, σημειώνεται στις δύο αποφάσεις αναστολών, ότι την ηθική βλάβη την οποία επικαλούνται οι 7 πρώην μέτοχοι ότι θα υποστούν από την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, δεν συνιστά λόγο χορήγησης της αιτουμένης αναστολής.