Τουλάχιστον επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι είναι πιο αποτελεσματική και άμεση η διαδικασία να αγοράζουν φάρμακα – που δεν απαιτείται ιατρική συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ) – για την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων και ασθενειών, παρά να επισκέπτονται το γιατρό.

Μάλιστα, το 64% εκτιμά ότι είναι και πιο οικονομική από την ιατρική συνταγή ή την ιατρική επίσκεψη η αγορά ΜΗΣΥΦΑ.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα μελέτης που πραγματοποίησε ο ΙΟΒΕ αναφορικά με την απήχηση που έχουν τα ΜΗΣΥΦΑ στους πολίτες αλλά και στους φαρμακοποιούς.

Στην ίδια μελέτη γίνεται αναφορά στη διεθνή εμπειρία από την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας (self-care), της χρήσης δηλαδή ΜΗΣΥΦΑ από πολίτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν ήπια προβλήματα υγείας με την καθοδήγηση του φαρμακοποιού και χωρίς να καταφύγουν απαραίτητα στο σύστημα υγείας, ενώ αποτυπώνονται και τα οικονομικά οφέλη.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), κ. Βασίλης Σερέτης σημείωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ότι διεύρυνση της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς αντίστοιχες μελέτες (πχ μελέτη Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας) στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η μετατροπή μόνο του 5% συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε ΜΗΣΥΦΑ, θα συνέβαλε στην ελάφρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης περίπου κατά 180 εκατομμύρια ευρώ.

«Όλα τα στοιχεία από ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς επιβεβαιώνουν ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αυτοφροντίδα, το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 6 ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Σερέτης.

Επιπλέον, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της ίδιας μελέτης η ασφάλεια του φαρμάκου κατά 89%, η γρήγορη δράση και αποτελεσματικότητά του κατά 88%, αλλά και η συμβουλή του φαρμακοποιού κατά 76% αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για την αγορά κάποιου ΜΗΣΥΦΑ.