Η επικρατέστερη ονομασία που εμείς (επι)ζητούμε για να βαφτίσουμε το γειτονικό κρατίδιο της ΠΓΔΜ είναι στη σλαβική γλώσσα “Γκόρνα Μακεντόνιγια”, το οποίο στα ελληνικά σημαίνει “Ανω Μακεδονία”. Αν κατάλαβα σωστά, συνομιλώντας με ορισμένους εκ των συνομιλητών του προέδρου Τσίπρα για το Σκοπιανό, στο “Gorna Makedonija” ενδέχεται να προστεθεί και η λέξη Republika, που σημαίνει –αν και η λέξη είναι γνωστή και στα ελληνικά –δημοκρατία.
Οι ίδιες πηγές μου ανέφεραν, και το καταθέτω, ότι στην ονομασία αυτή φαίνεται να συμφωνεί και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, διότι πρόκειται για σύνθετη ονομασία μεν, αλλά έχει ακριβή γεωγραφικό προσδιορισμό, πράγμα το οποίο θα κάνει τα πράγματα ευκολότερα για εκείνον ώστε να καταφέρει να το περάσει στη χώρα του.
Εκεί που υπάρχει ζήτημα είναι η επιμονή της δικής μας πλευράς περί αποκλειστικά σλαβικής, χωρίς αγγλική ή σε άλλη διεθνώς διαδεδομένη γλώσσα, μετάφραση της ονομασίας για όλα. Μέσα και έξω από τη χώρα…

Τα «Ανω» δεν έχουν ζωή
Με αφορμή αυτά που είπε ο κύριος Νίμιτς σε διαφόρους συνομιλητές του χθες κατά την εδώ παραμονή του (με την ευκαιρία, ποια ακριβώς επικινδυνότητα εμπεριείχε η μονοήμερη παραμονή του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ στην Αθήνα ώστε να αναστατωθεί σε τέτοιο βαθμό η ζωή της πόλης; Να αποκλειστούν δρόμοι, να μην κινείται τίποτε;) επιθυμώ να διακωμωδήσω, να αναδείξω το γελοίον του πράγματος, περί την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Αναφέρομαι στη (σχεδόν) συμφωνημένη λύση της ονομασίας του γειτονικού κράτους με τη σλαβική ονομασία του έναντι όλων –και εντός της χώρας και διεθνώς. Δηλαδή, θα συμφωνηθεί να λέγεται “Ρεπούμπλικα Γκόρνα Μακεντόνιγια” και θα επιβληθεί στη Αγγλία, ας πούμε, να μην αναφέρεται η χώρα ως “Ριπάμπλικ οφ Απερ Μακεντόνια”, αλλά με τη σλαβική ονομασία της ως “Ρεπούμπλικα Γκόρνα Μακεντόνιγια”;
Ενημερωτικά αναφέρω ότι το τελευταίο κράτος στον κόσμο που είχε μπροστά από την ονομασία του τη λέξη “Ανω” ήταν εκείνο της Κεντρικής Αφρικής που ονομαζόταν Ανω Βόλτα. Αλλά ένας πρόεδρος τους, το 1984, αποφάσισε ότι με αυτό το όνομα δεν κάνει καριέρα το κρατίδιο και το μετονόμασε Μπουρκίνα Φάσο, το οποίο στη γλώσσα τους σημαίνει “Εντιμοι άνθρωποι”.
Τα “Ανω”, παλικάρια μου, δεν έχουν ζωή…

Το Σύνταγμα
Μια διορθωτική παρέμβαση δέχθηκα χθες από έναν εκ των συνομιλητών μου, και συνομιλητών του Πρωθυπουργού κατά τις συναντήσεις του Σαββάτου, αναφορικά με τα όσα έγραφα προχθές για τα έξι κλειδιά της επίλυσης του Σκοπιανού, όπως εκείνος τους τα ανέλυσε.
Η διόρθωση αφορούσε τον αριθμό του άρθρου του ελληνικού Συντάγματος (το οποίο κατ’ αντιστοιχία υπάρχει και στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ· πρόκειται για το άρθρο 49 το οποίο εμείς καταγγέλλουμε ως εμπεριέχον αλυτρωτικού χαρακτήρα διεκδικήσεις και απαιτούμε την κατάργησή του).
“Είναι το άρθρο 108 του Συντάγματός μας και όχι το 111, όπως έγραψες”, μου ανέφερε η πηγή μου.
Ευκαιρίας δοθείσης, μεταφέρω εδώ το τι αναφέρει το άρθρο 108 του Συντάγματος για να δούμε ότι, παρά την προσεκτική διατύπωση του άρθρου από τον νομοθέτη, διασταλτικά μπορεί να δημιουργηθούν… παρεξηγήσεις με τους γείτονες.
Συγκεκριμένα, η παράγραφος 1 του άρθρου 108 αναφέρει: “Tο Kράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Eπίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Eλλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια”.
Εννοείται πως ουδείς εκ των γειτόνων έχει ζητήσει την αλλαγή του, αλλά και να την ζητούσε φυσικά θα απορρίπταμε διαρρήδην οιαδήποτε συζήτηση –και καλά θα κάναμε σημειώνω…

Ιδιος και απαράλλαχτος
Και θα κλείσω τη συγκεκριμένη θεματολογία περί το Σκοπιανό με μια ιστορική αναδρομή. Αφορά στο 2012 και την περίοδο των διερευνητικών εντολών, όπου εντολέας για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι πια ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως επικεφαλής του τρίτου κόμματος. Συναντάται με τον αρχηγό του δεύτερου κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση διαρκεί μιάμιση ώρα και άμα τη επιστροφή του στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ τον αναμένει ο στενός πυρήνας των στελεχών του προκειμένου να ενημερωθεί. Ο πρόεδρος Βαγγέλης δείχνει ικανοποιημένος από τη συνάντηση και εξηγεί στους συνεργάτες του το εξαιρετικό κλίμα της, και το γεγονός ότι ο συνομιλητής του τον άκουγε με προσοχή. Την ώρα όμως που τα εξηγεί αυτά τα απολύτως ελπιδοφόρα για τη συνέχεια, συνεργάτης του προέδρου μπαίνει στο γραφείο και του αναγγέλλει:
Πρόεδρε, ο Τσίπρας έχει κάνει δήλωση και σε καταγγέλλει με βαριές εκφράσεις, ανακοινώνοντας ότι δεν αποδέχεται τις προτάσεις σου.
2018, Σάββατο 27 Ιανουαρίου, μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, η πρόεδρος Φώφη επιστρέφει στο γραφείο της, όπου την περιμένουν στενοί συνεργάτες της και διπλωμάτες. Αναφέρει τι της είπε ο Πρωθυπουργός για το Σκοπιανό, συμφωνείται από όλους να τηρηθεί η απαιτούμενη μυστικότητα για τα διαμειφθέντα, και ότι η πρόεδρος πρέπει να κάνει μία δήλωση η οποία να είναι προσεκτική, σοβαρή και χωρίς αντιπολιτευτική διάθεση. Η δήλωση γίνεται, αλλά πριν στεγνώσει το μελάνι τα υπόγεια του Μαξίμου έχουν βγάλει στη γύρα “πληροφορίες” περί κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες ιστορίες για αρκούδες.
Εχει καμιά διαφορά ο Τσίπρας του 2012 από τον Τσίπρα του 2018; Βρίσκετε εσείς; Εγώ, όχι…

Ανοιχτή συζήτηση
Εκδήλωση για πολύ “ψαγμένους” απόψε στις 6 στο ξενοδοχείο King George, στο Σύνταγμα, λίγο πριν σκάσει μύτη στον αθηναϊκό ουρανό το πολυσυζητημένο “μπλε φεγγάρι”.
Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση του Ευάγγελου Βενιζέλου πραγματοποιεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα:” Κοινό περί δικαίου αίσθημα Vs. Κράτος δικαίου – Το δύσκολο τρίγωνο, Δικαιοσύνη – Κοινή Γνώμη – Πολιτική”.
Στην εκδήλωση μετέχουν, προσέξτε παρακαλώ πάνελ, από αυτά που δεν τα βρίσκεις εύκολα –τόσες προσωπικότητες μαζί): ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος υπό την ιδιότητά του τού επιτίμου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο πρώην αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Βασίλειος Μαρκής, οι καθηγητές της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Χ. Μυλωνόπουλος και Σταύρος Τσακυράκης και ο γνωστός και μη εξαιρετέος πρόεδρος Βαγγέλης (Βενιζέλος). Και δεν ανέφερα και το επίσης σημαντικό, τη συζήτηση θα συντονίζει η συνάδελφός μου Ιωάννα Μάνδρου.
Και όπως λέγεται σε αυτές τις περιπτώσεις, όσοι πιστοί προσέλθετε…

Μετακινήσεις
Η είδηση έρχεται από τις Βρυξέλλες και αναφέρει ότι οσονούπω αδειοδοτείται ο Τζιάνιο Πιτέλα, αυτό το τρελό παλικάρι από την Ιταλία, δεινός θαυμαστής Τσίπρα και υπέρμαχος της παρουσίας του στη συνέλευση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, σε κάτι δηλαδή στο οποίο δεν πιστεύει ούτε ο πρόεδρος Τσίπρας αλλά ούτε και το κόμμα του. Γιατί αδειοδοτείται ο παλίκαρος; Για να πάρει μέρος στις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, φιλοδοξώντας να εκλεγεί στην ιταλική Γερουσία κατά τις εκλογές του Μαρτίου.
Τον συνοδεύουν, φυσικά, οι ευχές μας διότι, αν εκλεγεί, προτίθεται να παραιτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οπότε αρχηγός στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες θα εκλεγεί άλλος (υποθέτω λιγότερο θαυμαστής Τσίπρα).
Η μεγάλη πλάκα είναι ότι ακόμη και αν δεν εκλεγεί, και επανέλθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα βρεθεί χωρίς κόμμα διότι από την Ιταλία έρχονται πληροφορίες ότι ο πρόεδρος του κόμματός του Ματέο Ρέντσι, διαβλέποντας ότι οι Ευρωσοσιαλδημοκράτες έχουν πάρει την κάτω βόλτα, είναι πιθανόν να ενταχθεί στο νέο ευρωπαϊκό κόμμα που δημιουργεί ο Εμανουέλ Μακρόν!
Να δω τον Τσίπρα να μετακινείται και αυτός στο κόμμα Μακρόν, και τίποτε άλλο στον κόσμο!..