Η βία μέσα στα ΑΕΙ δεν είναι βία των φοιτητών. Ή δεν είναι βία, μόνο, των φοιτητών. Σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα της εισόδου στα Ιδρύματά μας εξωπανεπιστημιακών ατόμων. Οι χώροι των πανεπιστημίων σε μεγάλο βαθμό είναι αφύλακτοι. Και η βία είναι παρούσα, αν και καταδικαστέα από όπου και αν προέρχεται.
Είναι προφανές ότι απαιτούνται πλέον σώματα ειδικευμένων, για τη φύλαξη των πανεπιστημίων, ατόμων. Από την άλλη δεν μπορεί ο υπουργός Παιδείας να εκφράζεται με τον νόμο που εκφράζεται εις βάρος πρυτάνεων, για να θυμίσω την περίπτωση του πρύτανη της Μακεδονίας, που έμμεσα κατηγορήθηκε κιόλας και στοχοποιήθηκε για τις απόψεις του. Παρακολουθούμε έτσι πολιτικούς χειρισμούς για τους οποίους κάποιος κακόπιστος θα θεωρούσε και ότι «υποθάλπουν» τη βία. Από την άλλη, βλέπουμε τη συγκρότηση επιτροπών για το θέμα, που θα ερευνήσουν τα θέματα παραβατικότητας στα ΑΕΙ. Τι θα συζητήσουν όμως; Εχει αφήσει ο πρόεδρος της νέας αυτής επιτροπής, ο κ. Παρασκευόπουλος, θετικές εντυπώσεις ως υπουργός Δικαιοσύνης;
Εγώ εκείνο που θέλω να πω είναι ότι οι καθηγητές πρέπει να είμαστε σε επαφή με τους φοιτητές μας. Να τους προστατεύουμε και να τους συμβουλεύουμε. Και να τους προστατεύουμε από τα κρούσματα βίας, από όπου και αν προέρχονται.
Ο Οδυσσέας Ζώρας είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης