Τη λαοσύναξη του 2000 για τις ταυτότητες είναι πιθανόν να θυμίζει το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία, καθώς αναμένεται ακόμη μαζικότερη παρουσία ιεραρχών και κληρικών σε σύγκριση με την αντίστοιχη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος, παρά την αντίθεσή του στις λαοσυνάξεις, ανακοίνωσε χθες μετά τη συνάντηση που είχε με τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου πως στην εξέδρα του συλλαλητηρίου θα παραστούν οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας ως επίσημη αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ). Μάλιστα, ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος ως αντιπρόεδρος της Συνόδου θα διαβάσει την ανακοίνωση της ΔΙΣ για τη Μακεδονία. Εντούτοις, ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τους διοργανωτές πως η ΔΙΣ θα συμμετάσχει εφόσον διασφαλιστεί ο ειρηνικός και χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς χαρακτήρας της διαδήλωσης.

Ενδεικτικό πάντως της «ιερής» κινητοποίησης είναι ότι από την περασμένη Παρασκευή που η ΔΙΣ έδωσε το πράσινο φως για τη συμμετοχή της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο, μητροπόλεις και ενορίες καλούν πιστούς και ιερείς να δώσουν δυναμικό «παρών». Χαρακτηριστικά, η μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης ανακοίνωσε πως θα «δρομολογήσει δωρεάν λεωφορεία προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων».