Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό και η σαφής διάσταση απόψεων που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, παρά την προσπάθεια του Πάνου Καμμένου να κερδίσει πολιτικό χρόνο δηλώνοντας μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ ότι «η διαπραγμάτευση θα πάρει μήνες», πυροδοτούν πολλά και ποικίλα σενάρια σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις.
Το ρήγμα που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων δύσκολα θα κλείσει, γεγονός που πιστoποιήθηκε και χθες, καθώς –μία ημέρα μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις και το «σιωπητήριο» που ζήτησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ –ο Δημήτρης Καμμένος επανήλθε στις καταγγελίες του κατά του Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την αναφορά που ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε για τις παρουσίες πολιτικών στελεχών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν προτίθεται να κάνει δήλωση «αριστερής νομιμοφροσύνης» σε κανέναν και τόνισε ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εσωκομματική κίνηση των 53.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τα πνεύματα χθες ήταν συγκρατημένα, καθώς ακόμη και ο Νίκος Φίλης, που το τελευταίο διάστημα «ξεσπαθώνει» κατά του Καμμένου, ανέφερε ότι «δεν μπαίνει θέμα επιλογής κυβερνητικού εταίρου». «Αυτά τα θέματα προκύπτουν από εκλογές. Το να αλλάζουμε τους πιλότους εν πτήσει δεν είναι στοιχείο ασφάλειας για τη χώρα ούτε είναι στοιχείο συνταγματικής τάξης» ήταν το νέο μήνυμα (Θέμα FM) του πρώην υπουργού.
Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης, πάντως, επέμεινε και χθες ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό όνομα με τον όρο «Μακεδονία» και σε αυτή την περίπτωση άφησε ανοικτό (Alpha) το ενδεχόμενο παραίτησης του Πάνου Καμμένου από το υπουργείο Αμυνας, χωρίς ωστόσο να ρίξει την κυβέρνηση.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, τα κομματικά επιτελεία συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που οι συζητήσεις για το εθνικό θέμα καταλήξουν σε επίπεδο πρωθυπουργών και υπάρξει συμφωνία που θα κατατεθεί στη Βουλή. Πρόκειται για εξέλιξη που δεν αποκλείουν ούτε στη ΝΔ, όπου γίνονται καθημερινά συσκέψεις προκειμένου ο μηχανισμός να προετοιμαστεί «διά παν ενδεχόμενον».
Στο μικροσκόπιο. Με την τακτική Καμμένου για το Σκοπιανό να βρίσκεται στο επίκεντρο, τα σενάρια που εξετάζονται αυτή την ώρα είναι τα εξής:
1. Να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Τσίπρα – Ζάεφ, με σύνθετο όνομα που να περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία». Σε μια τέτοια περίπτωση, η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή –και εφόσον ο Πάνος Καμμένος μείνει πιστός στην αρχική του θέση –δεν θα συγκεντρώσει τις ψήφους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η ΝΔ θα θέσει ευθέως θέμα δεδηλωμένης. Εάν ο Πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και τη λάβει και από τους ΑΝΕΛ, για την αξιωματική αντιπολίτευση το πολιτικό ζήτημα δεν αλλάζει, καθώς η διαφωνία των κυβερνητικών εταίρων αφορά ένα μείζον εθνικό θέμα.
2. Η συμφωνία να «περάσει» με τις ψήφους ανεξάρτητων βουλευτών και βουλευτών που είναι ενταγμένοι σήμερα σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς. Για την αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει και πάλι θέμα δεδηλωμένης και θα τεθεί επιτακτικά το αίτημα άμεσης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, φτάνοντας μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
3. Ο Πάνος Καμμένος να κάνει μία ακόμη κυβίστηση και να ψηφίσει υπέρ μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας. Στη ΝΔ θεωρούν ότι ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κυριαρχία του κόμματος και στον χώρο της λεγόμενης Δεξιάς, καθώς –πιστεύουν –οι ΑΝΕΛ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πολιτική καταστροφή.
4. Να μην υπάρξει συμφωνία με τους Σκοπιανούς. Γαλάζιοι βουλευτές σημειώνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ΝΔ θα πρέπει να «επενδύσει πολιτικά» στο ρήγμα το οποίο υπάρχει πλέον μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, πράγμα που καθιστά –όπως λένε –την κυβέρνηση ετοιμόρροπη.