Νέα επιχείρηση κάλυψης στον Πάνο Καμμένο, αλλά και συγκάλυψης της σκανδαλώδους υπόθεσης με τον «μεσάζοντα της Αραβίας», στήθηκε χθες στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία μπλοκάρισε ξανά το αίτημα της ΝΔ να κληθούν προς ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Η συνεδρίαση της Επιτροπής σημαδεύτηκε από ένταση και βαρύτατες καταγγελίες περί κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι καταγγέλλοντας την πρόεδρο της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου ότι προσπαθεί με μεθοδεύσεις να καλύψει τις κινήσεις του υπουργού Αμυνας στην υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Η πρόεδρος της Επιτροπής επιχείρησε να προβάλει βέτο στο αίτημα της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή Θεσμών είναι αναρμόδια. Τα επιχειρήματά της προκάλεσαν την έκρηξη των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Με έντονο ύφος αντέκρουσε τη θέση της Χριστοδουλοπούλου ο Βαγγέλης Βενιζέλος λέγοντας ότι ειδικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι αρμόδια για να εξετάσει «τα μεγάλα προβλήματα διαφάνειας που έχουν προκύψει με τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία». «Πιστεύετε ότι έτσι θα θωρακίσετε την κυβέρνηση και τον κυβερνητικό εταίρο;» ρώτησε επιτακτικά την πρόεδρο της Επιτροπής. Απαντώντας η Χριστοδουλοπούλου δήλωσε πως «δεν υπάρχουν μέθοδοι βασανισμού για να εξαναγκαστεί ο υπουργός να προσέλθει στην Επιτροπή», πως «το θέμα έχει εξαντληθεί» στην Ολομέλεια και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, κατηγορώντας παράλληλα την αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί την Επιτροπή Θεσμών για να επαναφέρει το ζήτημα στη δημοσιότητα.

Πυρά από την αντιπολίτευση. «Θέλετε να προστατέψετε τον κυβερνητικό σας έτερο. Κάντε το όμως με πολιτική ωμότητα και μην ακυρώνετε τον Κανονισμό και το Σύνταγμα», επέμεινε ο Βαγγέλης Βενιζέλος κατηγορώντας την ότι υποβαθμίζει την Επιτροπή Θεσμών και τη μετατρέπει σε επιτροπή του τίποτα.

Ο Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι την πρώτη φορά που η ΝΔ έφερε την πρόταση η πρόεδρος την απέρριψε λέγοντας πως δεν είναι σωστά νομικά διατυπωμένη, τη δεύτερη φορά ζήτησε τη συνυπογραφή όλων, στη συνέχεια ζήτησε και έλαβε την έγκριση της Επιστημονικής Επιτροπής για τον νόμο περί προμηθειών και τώρα επανέρχεται θέτοντας θέμα αναρμοδιότητας! «Θέλετε να συγκαλύψετε τον κ. Καμμένο γιατί προφανώς θα υπάρξουν αποκαλύψεις που θα τον αφήσουν έκθετο. Ακολουθείτε μια πρακτική προκλητικής συγκάλυψης», ανέφερε ο Βορίδης κάνοντας λόγο για «χονδροειδή κι απαράδεκτη παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής».

Η επιμονή της προέδρου να κλείσει το θέμα για να μη μετατραπεί –όπως είπε –η Επιτροπή Θεσμών σε «πασαρέλα» των μελών της κυβέρνησης, έριξε λάδι στη φωτιά προκαλώντας νέο γύρο αντιπαράθεσης. «Αν η επιτροπή μας είναι αναρμόδια, τότε γιατί κάνατε το πρώτο ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο για τις προμήθειες» ρώτησε ο πρώην υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, καταγγέλλοντας «πραξικόπημα στη Βουλή».

Αυτογκόλ από Τραγάκη. Προκειμένου να αποφευχθεί ένα άδοξο τέλος της θυελλώδους συνεδρίασης, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης πρότεινε να αποφανθεί το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για το αν τελικά έχει αρμοδιότητα η Επιτροπή να εξετάσει τον Καμμένο. Ωστόσο, φάνηκε πως η πρότασή του αυτή δεν ήταν κεντρική απόφαση της ΝΔ, καθώς λίγα λεπτά αργότερα, όταν η Χριστοδουλοπούλου έκανε δεκτό το αίτημα Τραγάκη, οι βουλευτές της ΝΔ, Βορίδης και Αθανασίου αποχώρησαν από την αίθουσα καταγγέλλοντας τη στάση της προέδρου και κατηγορώντας την κυβέρνηση για επιχείρηση συγκάλυψης. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αποχωρήσει από την αίθουσα και ο Βαγγέλης Βενιζέλος διαμαρτυρόμενος για τη στάση της προέδρου που, όπως είπε, «θα τη βαραίνει και μετά τις εκλογές».