Η αιμορραγία της ακαδημίας της Μπαρτσελόνα συνεχίζεται, με τους Καταλανούς να παραδέχονται πως αδυνατούν να τη σταματήσουν.

Το modus operandi επαναλαμβάνεται από όλους τους συλλόγους που θέλουν παίκτες από την περίφημη Μασία: προσφέρουν στους παίκτες όσα δεν μπορεί να τους δώσει η Μπαρτσελόνα: προώθηση στην πρώτη ομάδα και αμοιβές που κρίνονται ιδιαίτερα υψηλές για παίκτες ηλικίας 16-17 ετών. Πέρυσι ήταν ο Ερικ Γκαρσία τον οποίον έκλεψε η Μάντσεστερ Σίτι. Ακολούθησε ο Ζόρντι Εμπουλά που κατέληξε στη Μονακό και τώρα ήρθε η σειρά του Σέρχιο Γκόμεθ, του δεύτερου καλύτερου παίκτη του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου Κ-17, ο οποίος αποκτήθηκε χθες από την Ντόρτμουντ που ενεργοποίησε τη ρήτρα των 3 εκατ. ευρώ.

Η Μπάρτσα προσφέρει στους εκκολαπτόμενους άσους εκπαίδευση στο ανώτατο επίπεδο, σε καταπληκτικές εγκαταστάσεις και ένα όραμα πως κάποια μέρα θα αγωνιστούν στο Καμπ Νου δίπλα στον Μέσι.

Στο σημερινό ποδόσφαιρο, ωστόσο, όλα αυτά φαίνονται πολύ ρομαντικά.

Ευθύνη

Οι ευθύνες για το talent drain της ακαδημίας της Μπαρτσελόνα βαραίνουν βεβαίως και τον ίδιο τον σύλλογο, που έχει κλείσει τις πόρτες όχι μόνο της πρώτης αλλά και της δεύτερης ομάδας στα φυντάνια της.

Αντί να κάνει χώρο ώστε να συμπεριληφθούν οι παίκτες της Κ-17 της Ισπανίας που έφτασαν μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ, όπως οι Μιράντα, Αμπελ, Σέρχιο Γκόμεθ και Ματέου Μόρι, προτίμησε να εντάξει στην Μπάρτσα Β’ ποδοσφαιριστές από άλλες ομάδες.

Ετσι, ο Σέρχιο Γκόμεθ βρήκε μόλις 21 λεπτά για να αγωνιστεί στην Μπάρτσα Β’ όταν ο Αγγλος Φιλ Φοντέν, που αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης στο Μουντιάλ Κ-17, έχει πάρει 202 αγωνιστικά λεπτά από τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα. Υπό την προστασία του ο Καταλανός έχει πάρει και τον Ερικ Γκαρσία, τον οποίο απέκτησε η Σίτι έναντι 1,7 εκατ. ευρώ και τώρα είναι αρχηγός στη δεύτερη ομάδα των Πολιτών.

Αξιοσημείωτο της κακής πολιτικής που ακολουθεί η Μπαρτσελόνα στο θέμα της προώθησης των νέων παικτών είναι το γεγονός ότι ο 25χρονος Σέρχι Ρομπέρτο είναι ο τελευταίος απόφοιτος της Μασία που βρήκε θέση στην πρώτη ομάδα.

Η διοίκηση των Μπλαουγκράνα αρνείται να ανεβάσει τις ρήτρες των νεαρών παικτών, υποστηρίζοντας πως αυτές πρέπει να είναι αναλογικές των αμοιβών, όπως προστάζει και η FIFA.

«Πρόκειται για πολιτική του συλλόγου, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Δεν θα πληρώνουμε ένα εκατ. ευρώ σε κάθε νεαρό για τον οποίον δείχνει ενδιαφέρον ομάδα από την Ευρώπη», υποστηρίζει πηγή της Μπάρτσα.