«Η ομάδα θα είναι σύντομα και πάλι καλά όπως ήταν στις αρχές Γενάρη, όταν ήταν πρώτη στην Ευρωλίγκα και έπαιζε πολύ καλό μπάσκετ». Ο κόουτς του Ολυμπιακού Γιάννης Σφαιρόπουλος, μετά το ξέσπασμα για τη διαιτησία στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, στάθηκε και στην ομάδα του δηλώνοντας ότι όλα θα είναι και πάλι καλά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τι ήταν όμως αυτό που μετάτρεψε τον Ερυθρόλευκο Δόκτορα Τζέκιλ του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου σε… Κύριο Χάιντ τον Ιανουάριο; Είναι εύκολο να αλλάξει ξανά απλά πίνοντας ένα φίλτρο όπως ο μυθιστορηματικός ήρωας του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον;

Φυσικά και όχι, καθώς εδώ δεν υπάρχει επιστημονική φαντασία, αλλά στοιχεία που ο προπονητής των Ερυθρολεύκων γνωρίζει καλά και προσπαθεί –αναλύοντάς τα –να βρει τη λύση, καθώς ο χρόνος πιέζει και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε φτάνει απόψε στην Ελλάδα για το αυριανό κομβικό παιχνίδι με τους Πειραιώτες στο ΣΕΦ. Το οποίο αν το πάρει δεν χάνει τη θέση της στην τετράδα, καθώς μάλιστα θα υπερτερεί σε ισοβαθμία και με τους δύο Αιωνίους.

Πώς μπορεί λοιπόν ο Ολυμπιακός να γυρίσει το χαρτί και αν μη τι άλλο να πάρει αυτό το παιχνίδι σε πρώτη φάση;

Πρώτα απ’ όλα είναι επιβεβλημένο να «ξυπνήσουν» οι ξένοι του, ή αλλιώς να τους… ξυπνήσουν εκ των έσω ακόμα και με μια αλλαγή. Οι τραυματισμοί που ήρθαν από την αρχή της σεζόν έπαιξαν κομβικό ρόλο, καθώς οι παίκτες που έμειναν έπαιζαν για 2-3 θέσεις και σαφώς περισσότερα λεπτά με αποτέλεσμα να έχουν βγει «οff». Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, φυσικά αυτά του Γιώργου Πρίντεζη και του Γιάνις Στρέλνιεκς που εδώ και ένα μήνα είναι σκιές των (εξαιρετικών) εαυτών τους των πρώτων μηνών (η εμφάνιση του υπαρχηγού στο ντέρμπι ήταν απλά η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα).

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός πήρε τόσο ποιοτικό και έτοιμο παίκτη (Τιλί) για να δώσει ανάσες στον Πρίντεζη και αυτός δεν πρόλαβε να παίξει ούτε ματς στην Ευρωλίγκα.

Η (απαραίτητη) επιστροφή του Βασίλη Σπανούλη στην αγωνιστική δράση έπειτα από τόσο μακρόχρονη αποχή δεν έγινε αναίμακτα και προσπαθεί ακόμα και ο ίδιος να βρει τα πατήματά του και ο κόουτς την –όσο το δυνατόν –καλύτερη αξιοποίησή του. Δεν είναι εύκολο.

Από εκεί και πέρα Ρόμπερτς, Τόμπσον και Μιλουτίνοφ απλά δεν υπάρχουν σε πολλά παιχνίδια, πράγμα που κάνει εξαιρετικά προβλέψιμο τον Ολυμπιακό επιθετικά και συνήθως τον «βραχυκυκλώνει». Και μόλις γίνει αυτό, τότε «πειράζεται» το μυαλό των παικτών και αποσυντονίζεται και το πιο καλό κομμάτι αυτής της ομάδας, που είναι η συμπαγής άμυνα.

Κόντρα στη Φενέρ θέλουν την επανεκκίνηση σε ένα παιχνίδι που κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, και η πίεση χρόνου (και αποτελέσματος) είναι αφόρητη.