Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε την Τουρκία ότι η επιχείρησή της εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για εισβολή στη χώρα και δήλωσε πως θέλει από την Άγκυρα να συντονίσει τη δράση της με τους συμμάχους της.

«Αν αποδειχθεί ότι αυτή η επιχείρηση παίρνει τροπή άλλη από την καταπολέμηση μιας εν δυνάμει τρομοκρατικής απειλής στα τουρκικά σύνορα και γίνει επιχείρηση εισβολής, (τότε) καθίσταται πραγματικό πρόβλημα για μας», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη από την εφημερίδα Le Figaro.

Η Τουρκία θεωρεί την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG τορμοκρατική οργάνωση και προέκταση του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που εδώ και τρεις δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αυτονομιστικό αγώνα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν εξοπλίσει και εκπαιδεύσει τη YPG στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο Μακρόν δήλωσε πως θα θέσει το θέμα στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πως η φύση της επιχείρησης σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά και ευρύτερα μεταξύ των συμμάχων.

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών δυνάμεων και κούρδων μαχητών

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τους κούρδους μαχητές συγκλόνισαν την Τετάρτη τα χωριά του Αφρίν, θυλάκου της βορειοδυτικής Συρίας που σφυροκοπείται από τις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις και όπου τραυματίες συνεχίζουν να συρρέουν στα νοσοκομεία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στη Μόσχα ότι εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν.

Η Άγκυρα δεν έχει πάψει να επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει την επίθεσή της, την οποία εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου, παρά τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Η Τουρκία εξαπέλυσε αυτή τη νέα επιχείρηση με τη βοήθεια σύρων ανταρτών για να εκδιώξει από τα σύνορά της την κουρδική πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, αλλά είναι αναπόφευκτος σύμμαχος της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Τα τουρκικά αεροπλάνα πετούσαν σήμερα το πρωί πάνω από την πόλη Αφρίν, έκανε γνωστό ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ενώ διευκρίνισε πως οι βομβαρδισμοί των περιχώρων της πόλης έχουν γίνει πιο εντατικοί τις τελευταίες ημέρες.

Οι μάχες διεξάγονται στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της περιφέρειας. Συνοδεύονται από πυρά πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα από τις τουρκικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Σφοδρές μάχες σημειώνονται στους τομείς του Τζανταϊρίς και του Ράζο», δύο τοποθεσιών στο βορειοδυτικό και το νοτιοδυτικό Αφρίν, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Στην προσπάθεια τους να διαφύγουν από τις μάχες στο Αφρίν, περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και βρίσκονται μέσα στα όρια της περιφέρειας ενώ περίπου 1.000 έχουν καταφύγει στη γειτονική επαρχία του Χαλεπιού, σύμφωνα με την Ούρσουλα Μίλερ, αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

«Οι άμαχοι πεθαίνουν»

Στο κύριο νοσοκομείο της πόλης του Αφρίν, οι τραυματίες συνεχίζουν να συρρέουν, καθώς μεταφέρονται από τα χωριά που σφυροκοπά η τουρκική πολεμική αεροπορία, διευκρίνισε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Όλος ο κόσμος ξέρει πως οι άμαχοι πεθαίνουν», είπε ένας ηλικιωμένος στο νοσοκομείο, ο οποίος έχασε 12 μέλη της οικογένειάς του. «Είμαστε οι Νταές του Αφρίν», λέει ειρωνικά, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία αρνείται ότι στοχοθετεί τους αμάχους και υποστηρίζει πως επιτίθεται αποκλειστικά στις στρατιωτικές θέσεις της YPG.

Την ίδια στιγμή από τουρκικής πλευράς, μια 17χρονη έφηβη σκοτώθηκε σήμερα στη μεθοριακή πόλη Ρεϊχανλί από ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης. Το κρατικό πρακτορείο Ανατολή απέδωσε την επίθεση αυτή στη YPG. Από την αρχή της τουρκικής επίθεσης, οι μεθοριακές πόλεις της Τουρκίας γίνονται τακτικά στόχοι ρουκετών, οι οποίες έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους.

Η επίθεση αυτή περιπλέκει περαιτέρω την αναζήτηση μιας λύσης στον πόλεμο της Συρίας, στον οποίο εμπλέκονται πολλοί τοπικοί, περιφερειακοί και διεθνείς παίκτες και ο οποίος από το 2011 έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 340.000 ανθρώπους.

Την επομένη των συνομιλιών στο Σότσι της Ρωσίας, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασαν «ικανοποίηση» για τη διεξαγωγή τους.

Ωστόσο η πρωτοβουλία κατέληξε ουσιαστικά σε δηλώσεις προθέσεων, κυρίως σε μια συμφωνία για τη δημιουργία μιας επιτροπής στην οποία θα ανατεθεί «να συντάξει ένα σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης».