Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας εξακολουθεί να βρίσκεται η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Νέα στοιχεία έδειξαν χθες ότι η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη αυξάνεται με πολύ γοργούς ρυθμούς εντείνοντας την αισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 4% τον Ιανουάριο έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ξεπερνώντας ακόμη και τα 1,25 δολάρια.

Η βελτίωση της οικονομίας στην ευρωζώνη αυξάνει συνεχώς τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει σύντομα πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, βάζοντας τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ. Η ενίσχυση του ευρώ οφείλεται επίσης στις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να διατηρήσει χαμηλά την ισοτιμία του δολαρίου ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

Τα στελέχη της ΕΚΤ καλούνται να ζυγίσουν προσεκτικά τις εξελίξεις στην ευρωζώνη ώστε να μην τερματίσουν νωρίς την ποσοτική χαλάρωση, αλλά ούτε να συνεχίσουν να παρέχουν πολύ μεγάλη ρευστότητα για μεγαλύτερο διάστημα από όσο κρίνεται απαραίτητο. Ηδη αρκετά στελέχη της ΕΚΤ ζητούν να μπει τέλος στο QE, αν και φαίνεται ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση για κάτι τέτοιο.

Αγκάθι εξακολουθεί να είναι για την ΕΚΤ ο χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στην ευρωζώνη σε ετήσια βάση στο 1,3%, καταγράφοντας μικρή υποχώρηση από τον Δεκέμβριο όταν είχε φτάσει στο 1,4%. Η ΕΚΤ θέτει ως στόχο την αύξηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%. Η υποχώρηση αυτή του Ιανουαρίου περιπλέκει το έργο του Μάριο Ντράγκι. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που είναι γνωστό και ως QE, αναμένεται ότι θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνοντας κάθε μήνα τις αγορές κρατικών ομολόγων αξίας 30 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η οικονομία στην ευρωζώνη συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, με αποτέλεσμα οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών να εξακολουθούν την ανοδική τους πορεία. Η ανάπτυξη στην οικονομία της ευρωζώνης διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.