Μια νέα εκδοχή success story, με καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης, διευθέτηση του χρέους και ένα μεταμνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων made in Greece, καλλιεργεί η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Reuters δήλωσε πως η κυβέρνηση αναμένει καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο μετά τον Αύγουστο και δεν έχει κανέναν λόγο να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή.
Αντ’ αυτού, πρόσθεσε, η χώρα χτίζει το δικό της κεφαλαιακό μαξιλάρι, το οποίο μαζί με τα αδιάθετα ευρωπαϊκά κεφάλαια του προγράμματος θα καλύπτουν τις ανάγκες για διάστημα αρκετά μεγαλύτερο του έτους, ενώ «τους επόμενους μήνες η χώρα θα επεξεργαστεί το δικό της μεταμνημονιακό σχέδιο με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη». Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι το μαξιλάρι ασφαλείας (σχεδιάζεται να φτάσει τα 19 δισ. ευρώ) θα είναι το υποκατάστατο της προληπτικής γραμμής πιστώσεων.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών με αυξανόμενη συχνότητα το τελευταίο διάστημα επισημαίνουν την ανάγκη «ιδιοκτησίας» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων το οποίο κατά τις διατυπώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ είναι δεν έχει σαφές σημείο τερματισμού. Παρ’ ότι θεωρείται βέβαιο πως οι δανειστές θα έχουν «ανάμειξη» στον σχεδιασμό του μεταμνημονιακού πλαισίου δεσμεύσεων, έχει προφανώς μεγάλη πολιτική σημασία αν αυτό το πλαίσιο παρουσιαστεί ως δέσμη πρωτοβουλιών αυτοδέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης.
Πηγές με γνώση των διεργασιών σημειώνουν πως το παιχνίδι των δεσμεύσεων και της «ενισχυμένης εποπτείας» τα επόμενα χρόνια θα παιχτεί σε συνάρτηση με τη διευθέτηση του χρέους, η οποία –δεν είναι τυχαίο, όπως σημειώνεται αρμοδίως –αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ως αναγκαία συνθήκη για το τέλος του ελληνικού δράματος από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου και αναλύσεις.
Στο θέμα της προληπτικής γραμμής άλλωστε, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναδεικνύουν ιδιαίτερα τις επισημάνσεις στελέχους της Fitch (στο www.euro2day) σύμφωνα με τις οποίες πιθανή άρση του waiver (της κατ’ εξαίρεση αποδοχής ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ) δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος μέσω ελληνικών τίτλων που θα επηρεαστεί είναι χαμηλότερη των 4 δισ. ευρώ.
Το μεγάλο κρίσιμο και άμεσο τεστ για τις ελληνικές τράπεζες έρχεται από τις ασκήσεις προσομοίωσης αντοχής σε ακραίες συνθήκες, τα γνωστά stress test. Χθες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) ανακοίνωσε τις παραδοχές διενέργειας των τεστ αντοχής. Τραπεζικές πηγές χαρακτηρίζουν «διαχειρίσιμες» τις παραδοχές, αν και εκφράζουν προβληματισμό για την προβλεπόμενη μεγάλη πτώση των τιμών κυρίως των επαγγελματικών ακινήτων στο δυσμενές σενάριο(-17,6% την τριετία 2018-20 για τις κατοικίες και -17,5% για τα επαγγελματικά ακίνητα). Η αγορά πάντως αντέδρασε θετικά στα νέα, με το Χρηματιστήριο να σημειώνει άνοδο 1,24% στον Γενικό Δείκτη και επιμέρους 4,33% στον τραπεζικό.