Καθ’ οδόν να κερδίσει τα σκήπτρα της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο με βάση την οικονομική της δύναμη βρίσκεται η Royal Dutch Shell. Η αγγλοολλανδική εταιρεία ανακοίνωσε χθες τριπλασιασμό των κερδών της για το 2017 λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου –ανήλθαν σε 16 δισ. δολάρια. Πλέον οι κεφαλαιακές της ροές ολόκληρο το 2017 ανήλθαν σε 35,65 δισ. δολάρια από 20,62 δισ. δολάρια που ήταν το 2016. Η Shell αναμένεται να ξεπεράσει στον τομέα αυτόν την Exxon, η οποία για το 2017 εκτιμάται ότι είχε κεφαλαιακές ροές 32,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται στοιχεία της εταιρείας αναλυτών Jefferies. Η Exxon πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα τα δικά της αποτελέσματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Dutch Shell Μπεν βαν Μπιούρντεν δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του να κάνει την εταιρεία τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή στον κόσμο. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής η Shell είχε αγοράσει το 2016 την πετρελαϊκή BG Group, με αποτέλεσμα να ανέβει στη δεύτερη θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές, με βάση την παραγωγή μαύρου χρυσού.

Τα πολύ θετικά αποτελέσματα της Shell και άλλων πετρελαϊκών εταιρειών αποδίδονται κατά κύριο λόγο στο ράλι των τιμών του μαύρου χρυσού που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στις διεθνείς αγορές.

Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) στην αγορά της Νέας Υόρκης διαμορφώνονται πλέον στα 65 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου Brent στην αγορά του Λονδίνου έχουν φτάσει τα 69,5 δολάρια το βαρέλι. Η μεγάλη άνοδος των τιμών άρχισε το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Τα μεγάλα κέρδη των εταιρειών του κλάδου όμως οφείλονται και σε έναν ακόμη παράγοντα. Οσο καιρό οι τιμές του πετρελαίου ήταν χαμηλές, οι εταιρείες αυτές προχώρησαν σε πολύ μεγάλες περικοπές κόστους. Αυτό το πέτυχαν μειώνοντας τις δαπάνες, απολύοντας προσωπικό και υιοθετώντας νέες τεχνολογίες για την εξόρυξη και την επεξεργασία του μαύρου χρυσού.

Οι αλλαγές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα εταιρείες σαν τη Shell να έχουν πλέον μεγαλύτερη ρευστότητα, με το πετρέλαιο στα 65-70 δολάρια το βαρέλι, από όση είχαν όταν οι τιμές βρίσκονταν στα 100 δολάρια το βαρέλι, όπως σημειώνει το Reuters.

Ουσιαστικά οι πετρελαϊκές που κάποτε προσπαθούσαν να βγάλουν κέρδος ενώ οι τιμές βρίσκονταν στα 100 δολάρια, σήμερα βγάζουν κέρδη και δίνουν μερίσματα, με το πετρέλαιο να πωλείται σε χαμηλότερες τιμές. Η Shell έχει ανακοινώσει ότι εξακολουθεί να εφαρμόζει σχέδιο που θα της επιτρέψει να μειώσει τα λειτουργικά κόστη κατά επιπλέον 10 δισ. δολάρια. Ο στόχος αυτός αναμένεται ότι θα επιτευχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.