«Η χώρα μας εισέρχεται σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης» προειδοποιούν οι επιστήμονες που ήδη μετρούν τα πρώτα θύματα. Υπό τα δεδομένα αυτά οι λοιμωξιολόγοι συνιστούν τον εμβολιασμό των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έστω και καθυστερημένα.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έως και την περασμένη Κυριακή 28 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 24 σοβαρά κρούσματα. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς εμφάνισαν σοβαρή επιδείνωση με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η νοσηλεία τους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ακόμη πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι 6 που νόσησαν με γρίπη έχασαν τη μάχη για τη ζωή λόγω σοβαρών επιπλοκών. Πρόκειται για πέντε άνδρες και μία γυναίκα, το νεότερο θύμα ήταν 39 και το μεγαλύτερο 79 ετών.
ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ. Οπως σημειώνουν οι επιστήμονες του Κέντρου στην εβδομαδιαία έκθεση, «από το σύνολο των ασθενών που απεβίωσαν κανένας δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη». Κι όμως, οι πέντε από τους έξι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εποχικός εμβολιασμός.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα για εκείνους τους ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 16 άνδρες και 8 γυναίκες με εύρος ηλικιών από 3 έως και 79 ετών. Εξ αυτών μόνο οι δύο στις αρχές του φθινοπώρου είχαν σηκώσει το μανίκι, πιστοί στο ετήσιο ραντεβού με τον φαρμακοποιό τους.
Πάντως, οι επιστήμονες σημειώνουν πως οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε παρόμοια επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα από τις 22 έως τις 28 Ιανουαρίου, στάλθηκαν στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης 120 ύποπτα κλινικά δείγματα (94 από νοσοκομεία και 26 από ιδιώτες γιατρούς). Από αυτά, τα 25 (20,8%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 3 ήταν τύπου Α –με το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1 να πρωταγωνιστεί –και τα 22 τύπου Β.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενώ στην Ελλάδα η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται σε «μέτρια επίπεδα», στην Ιταλία και την Πορτογαλία το κύμα της εποχικής γρίπης κινείται ήδη με δύναμη. Στη Βρετανία ωστόσο, εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς ο αριθμός των νεκρών ανήλθε χτες στους 231.
Υπενθυμίζεται ότι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου που πρέπει να εμβολιαστούν είναι πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά και ενήλικοι που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα. Μεταξύ αυτών το άσθμα (ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες), καρδιακή νόσος, ανοσοκαταστολή, δρεπανοκυτταρική νόσος, σακχαρώδης διαβήτης (ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα), χρόνια νεφροπάθεια και νευρομυϊκά νοσήματα.
ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΙΛΑΡΑ. Με αμείωτο ρυθμό αυξάνονται και τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας καθώς την ίδια εβδομάδα καταγράφηκαν 100 νέα περιστατικά, φτάνοντας συνολικά στα 1.362 από την αρχή της περιόδου. Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παρατηρείται στη Νότια Ελλάδα κυρίως σε μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και σε άτομα ηλικιακής ομάδας 25 έως 44 ετών.

Γρίπη

6 ασθενείς απεβίωσαν

24ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

3 ετώνείναι ο νεότερος ασθενής που νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ

39 ετώνήταν το νεότερο ηλικιακά θύµα

Ιλαρά

100κρούσµατα καταγράφηκαν την τελευταία εβδοµάδα

1.362περιστατικά συνολικά έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου

20.000 περιστατικά έχουν καταγραφείστηνΕυρώπη