Τον… τσουχτερό αναφορικά με τα πρόστιμα που προβλέπει, αλλά άτονο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του, αντικαπνιστικό νόμο υπενθυμίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ακολουθώντας πιστά το ρητό «επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως», το υπουργείο εξέδωσε μια εγκύκλιο από τα… παλιά, καλώντας τα αρμόδια όργανα να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους. Μάλιστα, το γεγονός ότι η έκδοση της επετειακής εγκυκλίου –δεδομένου ότι έχει μετατραπεί σε ετήσια ρουτίνα –συνέπεσε με την ημέρα που το υπουργείο Υγείας γιόρταζε τα 100 χρόνια ίδρυσής του με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας, αποτελεί… τραγική ειρωνεία. Για την Ιστορία, ο νομοθέτης συνέταξε τον νόμο που θα έσβηνε το τσιγάρο στη χώρα μας το 2008, άρχισε όμως να εφαρμόζεται το 2009. Εναν χρόνο μετά, η απαγόρευση γενικεύθηκε σε κάθε κλειστό δημόσιο χώρο, εντούτοις η πολιτεία φαίνεται χρόνο με τον χρόνο να κάνει τα στραβά μάτια στο ντουμάνι που υπάρχει σχεδόν στο σύνολο των καφετεριών, των εστιατορίων και των νυχτερινών κέντρων της χώρας.

ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ. Υπό τα δεδομένα αυτά, αντί αυστηρής εντολής ο Ανδρέας Ξανθός περιορίζεται σε ευχολόγια και νουθεσίες του τύπου «η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποτελεί συλλογικό στόχο, που απαιτεί, πέραν του ελέγχου, από όλους ανεξαιρέτως, αφοσίωση και επίδειξη αισθήματος ατομικής, κοινωνικής, επαγγελματικής ευθύνης».

Επειτα μετακυλίει την ευθύνη στους πολίτες και στους εμπλεκόμενους φορείς, «η συμβολή των οποίων είναι καταλυτική».

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας καλεί την Αστυνομία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Λιμενικό Σώμα και τους επιθεωρητές Υγείας να προβαίνουν σε ελέγχους και να αποστέλλουν στο υπουργείο τον απολογισμό τους.

Ωστόσο, πηγές του Δήμου Αθηναίων κάνουν λόγο για κάλεσμα – παρωδία. Και αυτό διότι μόλις 390 δημοτικοί αστυνομικοί –σημειωτέον ότι το 2013 ο αντίστοιχος αριθμός άγγιζε τους 1.200 –καλούνται να διεξάγουν ελέγχους για την ελεγχόμενη στάθμευση, τις ράμπες και τα τραπεζοκαθίσματα.

Μοιραία, οι έλεγχοι για το τσιγάρο έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, εκτός αν καταγραφεί σχετική καταγγελία. Ομως ούτε η Αστυνομία τηρεί απολογιστικά στοιχεία, με πηγές να επικαλούνται τον επικουρικό της ρόλο. Σχετικά παράπονα από πολίτες δέχεται ακόμη και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, καθώς ο νόμος δεν εφαρμόζεται ούτε στα νοσοκομεία και στα σχολεία. Σύμφωνα με αυτές, οι θεριακλήδες εμφανίζονται πάντα πρόθυμοι να ανάψουν τσιγάρο είτε στα κυλικεία είτε μισοκρεμασμένοι στα ανοιχτά παράθυρα κατά μήκος των διαδρόμων του ΕΣΥ.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ. Πάντως στην εν λόγω εγκύκλιο περιγράφεται μια Ελλάδα που απέχει μακράν από τα σύννεφα καπνού που εισπνέουν καθημερινά οι πολίτες, καθώς τα όσα προβλέπει κάνουν τους μη καπνιστές να νιώθουν… ξένοι στην ίδια τους τη χώρα.

Ειδικότερα, η χρήση τσιγάρου, ηλεκτρονικού τσιγάρου και νέων προϊόντων καπνού απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας και σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος –μεταξύ των οποίων και τα κέντρα διασκέδασης.

Στη λίστα με τις αντικαπνιστικές ζώνες συμπεριλαμβάνονται οι χώροι παροχής υπηρεσιών Υγείας, τα κυλικεία, οι σταθμοί, τα αεροδρόμια και τα μέσα μαζική μεταφοράς.

Ο νομοθέτης… ανοίγει ένα παράθυρο μόνον στα καζίνα και στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν χώρο καπνιζόντων, που δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα δεύτερο του συνολικού εμβαδού του καταστήματος. Για τη δημιουργία τέτοιων χώρων καταβάλλεται ετήσιο τέλος ποσού 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.